ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συντονισμένη περιβαλλοντική παρακολούθηση στο Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου

συντονισμένη-περιβαλλοντική-παρακολ-371997

Το AMARe είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα (EU Interreg Med) που συντονίζεται από την Ιταλική Διεπιστημονική Ομάδα για τις Θαλάσσιες Επιστήμες (CoNISMa) και περιλαμβάνει 10 εταίρους. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Η χρονική περίοδος στην οποία πραγματοποιείται είναι Νοέμβριος 2016 – Οκτώβριος 2019.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάπτυξη μεθοδολογιών και γεω-χωρικών εργαλείων που θα αποτελέσουν τη βάση για την εκτίμηση των πολλαπλών πιέσεων που δέχονται τα οικοσυστήματα Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (Θ.Π.Π.) της Μεσογείου, τα οποία και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συντονισμένη περιβαλλοντική παρακολούθηση, καθώς και θα υπάρχει στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη σε τρεις επιλεγμένες Θ.Π.Π. της Μεσογείου, και συγκεκριμένα στην Αλόννησο, στο Torre Guaceto (Ιταλία) και στα IllesBaleares (Ισπανία). Στις περιοχές αυτές θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να εντοπιστούν τυχόν πιέσεις οι οποίες επηρεάζουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες που παρέχουν, και να διερευνηθούν οι δυνατότητες για βελτίωση της επικρατούσας κατάστασης με εφαρμογή σύγχρονων μεθοδολογιών.

Το πρόγραμμα μέσα από τη διακρατική συνεργασία, την πρόσβαση σε δεδομένα για την ανταλλαγή πληροφοριών, την ανάπτυξη συντονισμένων βέλτιστων πρακτικών, θα διερευνήσει κατάλληλες στρατηγικές διαχείρισης για τις Θ.Π.Π. της Μεσογείου, υιοθετώντας μια προσέγγιση βασισμένη στο οικοσύστημα, σύμφωνα πάντα μετους στόχους της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (Ο.Π.Θ..Σ.).

Τον περασμένο Ιούνιο ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Φ.Δ.Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.) φιλοξένησε την πρώτη από μια σειρά συναντήσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο υλοποίησης των πιλοτικών δράσεων στις τρεις περιοχές μελέτης του προγράμματος. Στη συνάντηση συμμετείχε η ομάδα του CoNISMa με επικεφαλής τη συντονίστρια του προγράμματος Καθηγήτρια Δρ. Simonetta Fraschetti, η ομάδα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. με επικεφαλής τη Διευθύντρια Ερευνών Δρ. Βασιλική Βασιλοπούλου, και οι εκπρόσωποι του Φ.Δ.Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Καθηγητή Στέφανο Παρασκευόπουλο. Έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., καθώς και για τα προβλήματα λειτουργίας του Φορέα, από την οποία φάνηκε καθαρά η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του μέσα από οργανωμένη και υψηλής ποιότητας έρευνα ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικά τα ευαίσθητα θαλάσσια ενδιαιτήματα του Θαλάσσιου Πάρκου και τα αγαθά και οι υπηρεσίες που αυτά προσφέρουν στους ανθρώπους.H παροχή υψηλής ποιότητας επιστημονικής γνώσης είναι και ο στόχος του AMARe, και για το λόγο αυτό συζητήθηκε με τους εταίρους και η οργάνωση των σχετικών δραστηριοτήτων για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η γεωγραφική βάση δεδομένων που έχει αναπτυχθεί και θα περιλάβει την πληροφορία (επιστημονικά δεδομένα) που θα συγκεντρώσει για το Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., η οποία μέχρι σήμερα έχει τροφοδοτηθεί με τα υπάρχοντα δεδομένα, ενώ συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση των κενών που έχουν ήδη εντοπιστεί και τις δυνατότητες συμπλήρωσης τους μέσα από την οργάνωση συντονισμένης παρακολούθησης η οποία όπως προαναφέρθηκε θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος.Ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη συνάντηση αφορούσε στον τρόπο χαρτογράφησης των υπηρεσιών και αγαθών που σχετίζονται με σημαντικά οικοσυστήματα, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διάχυση της πληροφορίας αυτής ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο ανάπτυξης διαχειριστικών σεναρίων.

Τέλος, ο Φ.Δ.Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. διοργάνωσε επίσκεψη των συμμετεχόντων εταίρων του προγράμματος στη θαλάσσια περιοχή ευθύνης του προκειμένου να πάρουν μια ιδέα για τα όρια του πάρκου, τις γενικές περιβαλλοντικές συνθήκες, και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώραστην περιοχή.

Η επίσκεψη στην Αλόννησο αποδείχτηκε εξαιρετικά ωφέλιμη για τους συμμετέχοντες καθώς τους έδωσε και την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία και να κατανοήσουν σημαντικά ζητήματα μέσω της προσωπικής επαφής με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Για τυχόν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα AMARe οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Σπυριδούλα Ροβίση από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων καθώς και με τις υπεύθυνες των επιστημονικών φορέων CoNISMa και ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., κ.κ. S. Fraschetti ([email protected]) και Β. Βασιλοπούλου ([email protected]).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου