ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Stop στις πλαστικές σακούλες

stop-στις-πλαστικές-σακούλες-342749

Πρωτοβουλία για την κατάργηση της χρήσης πλαστικών σακουλών στο νησί, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος, ανέλαβε ο Δήμος Αλοννήσου, σε συνεργασία με ντόπιους επαγγελματίες.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, Δήμος και επαγγελματίες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την «εξαφάνιση» της πλαστικής σακούλας. Σε σούπερ μάρκετ, μπακάλικα, κρεοπωλεία, δεν θα υπάρχουν πλαστικές σακούλες, αποτρέποντας έτσι τους πολίτες να τις χρησιμοποιούν και δημιουργώντας συνείδηση στους καταναλωτές για τη χρήση χάρτινων σακουλών ή ανακυκλώσιμων.

Η καμπάνια αναμένεται να γίνει μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου και στόχος σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Π. Βαφίνη είναι η κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε ποσοστό 100%. «Υπάρχει μία κοινοτική οδηγία για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα με την πλήρη κατάργησή της. Αλλωστε η Αλόννησος που διακρίνεται για το φυσικό της περιβάλλον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την αξία του περιβάλλοντος και τη σημασία της προστασίας του», ανέφερε ο ίδιος.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η Αλόννησος εμφανίζεται πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης. Εκτός από χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί, ανακυκλώνει και λάδι αλλά και λαμπτήρες, ενώ προ ημερών υπογράφηκαν συμβάσεις για την ανακύκλωση ελαστικών και ηλεκτρικών συσκευών.

«Εχουμε κάνει πολλά και σημαντικά βήματα στον τομέα της ανακύκλωσης», υποστήριξε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι πλέον απομένει η σύνταξη του τοπικού σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφασίστηκε το σχέδιο για λογαριασμό της Αλοννήσου να αναλάβει ο ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, δεδομένου ότι ο Δήμος είναι μικρός και διαθέτει τεχνική υπηρεσία. Στο πλαίσιο του τοπικού σχεδίου -που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να έχει κατατεθεί έως 15 Σεπτεμβρίου- θα οριστούν μεταξύ άλλων τα «πράσινα σημεία» στο νησί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου