ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διατηρητέο μνημείο στη Σκιάθο εκπέμπει SOS

διατηρητέο-μνημείο-στη-σκιάθο-εκπέμπ-339363

Εκστρατεία διάσωσης της ιστορικής Μονής Παναγίας Κεχριάς της Σκιάθου

Παραδομένο στη φθορά του χρόνου είναι ένα σημαντικό μνημείο της Σκιάθου, η Μονή της Παναγίας Κεχριάς, που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, ενώ το εσωτερικό επίχρισμα του τοίχου, έχει υποχωρήσει σε πολλά σημεία παρασύροντας και τις τοιχογραφίες.

Πρωτοβουλίες διάσωσης του συγκεκριμένου μνημείου ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», με στόχο τη συντήρηση του καθολικού, ώστε να συνεχίσει να στέκει ο τρούλος του καθολικού με τα δεκατέσσερα μονόβολα παράθυρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος ανέπτυξε συνεργασία, από τον περασμένο Μάρτιο, με το Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με την άδεια του Ηγούμενου της Μονής του Ευαγγελισμού, π. Ιωσήφ, για τη σύνταξη των μελετών συντήρησης του καθολικού, των τοιχογραφιών και του τέμπλου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος Πολιτιστικός Σύλλογος, διατυπώνονται θερμές ευχαριστίες «στην κ. Νάνσυ Καπούλα, Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και την κ. Αννα Γιαλούρη Προϊσταμένη, του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, για τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση. Στην προσπάθεια αυτή κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη».

Η Μονή Παναγία Κεχριά είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ με το ΦΕΚ 644/Β’ /2-10-1965, ΥΑ 3988/21-9-65, και η ίδρυσή της ανάγεται στον 16ο αι. Το μόνο οικοδόμημα της Μονής, που δεν καταστράφηκε και διατήρησε σε γενικές γραμμές την αρχική του μορφή είναι το καθολικό, που ανήκει στον τύπο των μονόκλιτων τρίκογχων τρουλλαίων μικρών ναών. Το καθολικό είναι κατάγραφο από ένα ζωγραφικό σύνολο του 18ου αιώνα, που χαρακτηρίζεται από την εικονογραφική πληρότητα, την μνημειακότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υψηλής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, του τέλους του 18ου αι., που δεν είναι το αρχικό του ναού.

«Πόσο πραγματικά σεβόμαστε τα μνημεία μας, και ειδικά όταν τα θεωρούμε και ιερά, όπως τη Μονή Παναγία Κεχριά, που έχει συνδεθεί με την ημέρα μνήμης της διάσωσης της Σκιάθου από τη θηριωδία των Γερμανών. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας, μιας και πρόκειται για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια του νησιού, ενός νησιού που η μακρόχρονη ιστορία των ανθρώπων του, έχει αφήσει σημαντικά μνημεία πίσω της, αλλά εμείς ως «Ανθρωποι των μνημείων, δεν μπορούμε να «αντικρίσουμε» τα μνημεία μας», παραφράζοντας τον Γιώργο Σεφέρη» όπως υπογραμμίζει ο Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου