ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μουσείο Ιστορίας στη Σκιάθο

μουσείο-ιστορίας-στη-σκιάθο-274978

Πρόταση δημιουργίας ιστορικού μουσείου στη Σκιάθο διατυπώθηκε από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός πλούτος του νησιού, που ανάγεται στην προϊστορική περίοδο.

Τη συγκεκριμένη πρόταση έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, Αναστασία Φιλαρέτου, η οποία επεσήμανε ότι τα ευρήματα τα οποία έχουν έρθει στο φως μέσω του προγράμματος ενάλιων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο νησί τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς και του ερευνητικού προγράμματος στη θέση Κεφάλα, πρέπει να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό.

Στο μεταξύ, ενισχυτική είναι προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, η θερμή ανταπόκριση του κόσμου στην φωτογραφική έκθεση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σκιάθο και είχε ως θέμα τα ευρήματα των ενάλιων ερευνών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Φιλαρέτου, ανέφερε ότι «πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ιστορία μας, γιατί μετά τις τελευταίες ανασκαφές στην Κεφάλα και τη φωτογραφική παρουσίαση των ευρημάτων της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνουν την αποβάθρα λιμανιού του 6ου μ.Χ. αιώνα και τη βάση της αποβάθρας στα Λαζαρέτα, πιστεύω ότι είμαστε σε θέση πλέον να ιδρύσουμε ένα ιστορικό Μουσείο. Ο κόσμος, οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στο νησί, θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία της Σκιάθου».

Η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, έχει κατ’ επανάληψη θέσει την παραπάνω πρόταση υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «πρέπει το νησί να αποκτήσει ταυτότητα και να δείξουμε παράλληλα την ιστορία της Σκιάθου».

Η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στις οποίες συγκαταλέγεται και ο αρχαιολογικός, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο νησί, όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες το αντικείμενο.

Το θέμα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συζητήθηκε, εξάλλου, εκτενώς, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Σκιάθου, ενώ τα μέλη της επιτροπής κινήθηκαν σε κοινή κατεύθυνση, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Πέρα από τις καθιερωμένες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις στις οποίες θα συμμετάσχει και φέτος η Σκιάθος, προτείνεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα της φετινής σεζόν η συμμετοχή του νησιού σε εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού.

Οι εναλλακτικές δράσεις που αναπτύσσονται στο νησί, βασίζονται κυρίως στις πρωτοβουλίες ιδιωτών και επιχειρηματιών, οι οποίοι κινούνται στην κατεύθυνση των μονοπατιών, του mountain bike αλλά και των καταδύσεων. «Υπάρχουν πολλές ομάδες στο νησί που μπορούν να υποστηρίξουν τις εναλλακτικές δράσεις τουρισμού, ενώ παράλληλα υπάρχουν εκκλησίες και μοναστήρια τα οποία πρέπει να αναδειχθούν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φιλαρέτου, η οποία επανέλαβε ότι η μακραίωνη ιστορία της Σκιάθου είναι σημαντικό εφόδιο περαιτέρω ανάπτυξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου