ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αδελφοποίηση Σκιάθου με Newport και Formentera

αδελφοποίηση-σκιάθου-με-newport-και-formentera-172670

Τοποθετήθηκαν ταμπέλες στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι του νησιού

Δύο νέες πινακίδες καλωσορίζουν τους επισκέπτες της Σκιάθου στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο. Στις πινακίδες γίνεται αναφορά στις πόλεις με τις οποίες έχει αδελφοποιηθεί ο Δήμος Σκιάθος, την πόλη Newport της Πολιτείας Rhode Island των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και το νησί Formentera της Ισπανίας.

Δεσπόζουσα θέση στις πινακίδες έχει το γνωστό σε όλους τους Σκιαθίτες καροβόσκαρο “Π. Πασχάλης” του καπετάν Πασχάλη Πασχάλη, αντιπροσωπευτικό της μακράς ναυτικής ιστορίας της Σκιάθου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Παρίση, Πρόεδρο της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, το καραβόσκαρο ναυπηγήθηκε στο καρνάγιο του Τζανετή στη Σκόπελο στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και για πάνω από 20 έτη συνέδεε τις Σποράδες με το λιμάνι του Βόλου, με τελευταίο καπετάνιο τον γιο του Π. Πασχάλη, Νίκο Πασχάλη. Ο καπετάν Νίκος Πασχάλης είχε την πρωτοποριακή ιδέα να συνδέσει τη Σκιάθο με την Αθήνα, με συνδυασμενα δρομολόγια Σκιάθος – Πευκί – Αθήνα.

Το Λιμενικό Ταμείο Σκιάθου ανέλαβε να καλύψει τη δαπάνη της κατασκευής των πινακίδων, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος”.

Το σχέδιο των πινακίδων έχει αντιγραφεί από τις αντίστοιχες πινακίδες που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Newport R.I. των Η.Π.Α. και η ιδέα κατασκευής προέκυψε μετά από την πολήμηνη συνεργασία μεταξύ των μελών της Επιτροπής του Newport-Skiathos Club, του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου με σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων πόλεων. Αποκορύφωμα της συνεργασίας υπήρξε η διοργάνωση της εκδήλωσης «Newport Σκιάθος – Ένα ταξίδι, μια Κληρονομιά, μια Αδελφοποίηση», η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ταυτόχρονα σε Σκιάθο και Newport, μέσω σύνδεσης Skype, το Σάββατο 22 Μαρτίου. Η εκδήλωση ως κεντρικό θέμα είχε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα τη Σκιάθο και το Newport των αρχών του 20ου αιώνα. Με κοινή απόφαση των διοργατών, οι σαράντα φωτογραφίες της έκθεσης και στις δύο πόλεις ήταν προς πώληση, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν στην ίδρυση του Ναυτικού Μουσείο Σκιάθου που έχει δρομολογήσει η Ένωση Ναυτικών Σκιάθου. Στην προσπάθεια αυτή το Newport Skiathos Cub συνέβαλε με το ποσό των 3.260 δολαρίων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ ευχαριστεί θερμά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που ανταποκρίθηκε στο αίτημά του για την κάλυψη της δαπάνης, το Λιμενάρχη Σκιάθου, κ. Νικόλαο Κατσάμπα, και τον Αερολιμενάρχη, κ. Ηλία Πετράκη, για την έγκριση της χωροθέτησης των πινακίδων και το μέλος Συλλόγου κ. Νίκο Ι. Πασχάλη για την πολύτιμη βοήθειά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου