ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δύο αιώνες καραβομαραγκοί ~ Τεχνίτες με μεράκι από την Σκόπελο

δύο-αιώνες-καραβομαραγκοί-τεχνίτες-μ-1642

Ο Γιάννης Μπουνταλάς συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση ασχολούμενος με τη μικροναυπηγική

Ιστορία δύο και πλέον αιώνων, ζυμωμένη με τη θάλασσα και το μεράκι της δημιουργίας, έχει γράψει η οικογένεια Μπουνταλά, τέσσερις γενιές καραβομαραγκοί και ναυπηγοί από τη Σκόπελο, που συνεχίζουν τη δράση τους. Η οικογενειακή παράδοση δύο και πλέον αιώνων συνεχίζεται από το Γιάννη Μπουνταλά, ο οποίος κατασκευάζει εντυπωσιακά σκαριά έτοιμα να ανοίξουν τα πανιά τους και να ταξιδέψουν πάνω στα κύματα, με ούριο άνεμο, αλλά και φουρτούνα.

Ο γιος του Τριαντάφυλλου Μπουνταλά, ο οποίος ασχολείται με τη μικροναυπηγική, κατασκεύασε μετά από ατέλειωτες ώρες δουλειάς, την επιβλητική ναυαρχίδα του στόλου του Νέλσωνα, «Victory», πιστό αντίγραφο του πραγματικού πλοίου, που αποσπά βλέμματα θαυμασμού.

Ανατρέχοντας στις ναυπηγικές ιστορικές καταβολές της οικογένειας, ο κ. Μπουνταλάς αφηγείται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο προπάππος του πατέρα του, Χριστόδουλος, διατηρούσε ταρσανά στην Κωστάντζα, ενώ ο παππούς του πατέρα του, Γιάννης, διέθετε δύο ιδιόκτητα καρνάγια στη Φλώριντα των ΗΠΑ όπου είχε μεταναστεύσει σε νεαρή ηλικία. Η αγάπη του για τα πάτρια τον οδήγησε, ωστόσο, πίσω στο νησί του, τη Σκόπελο, αφού χάρισε προηγουμένως τις επιχειρήσεις που είχε δημιουργήσει.

Μετά την επιστροφή του στη Σκόπελο, ο Γιάννης Μπουνταλάς ο γηραιότερος εργάστηκε για πολλά χρόνια σε καρνάγια, μεταλαμπαδεύοντας το ίδιο μεράκι και στο γιο του, Τριαντάφυλλο, ο οποίος παρέλαβε τη σκυτάλη της οικογενειακής παράδοσης.

«Η τέχνη περνάει από παππού σε εγγονό και μάλιστα ο παππούς μου σε ηλικία 13 ετών κατασκεύασε την πρώτη του βάρκα» θυμάται ο 59χρονος Σκοπελίτης καραβομαραγκός και ναυπηγός.

Ο πατέρας του Τριαντάφυλλος, κληροδότησε στο γιο του Γιάννη την οικογενειακή τέχνη, αλλά ασχολήθηκε και ο ίδιος με τη μικροναυπηγική, κατασκευάζοντας εκπληκτικά σκαριά, με πολύ υπομονή και μεράκι. Στη συνέχεια η δημιουργική ομάδα μεγάλωσε, όταν ο Γιάννης Μπουνταλάς πήρε τη σκυτάλη, με πολύτιμη βοηθό την αδελφή του Ουρανία, η οποία επιμελούνταν επί πολλά χρόνια την αρματωσιά του κάθε πλοίου.

Ο κ. Μπουνταλάς δημιουργεί μινιατούρες ιστιοφόρων πλοίων, πολλά από τα οποία ξεπερνούν τα 10 μέτρα και εντυπωσιάζουν με τη λεπτομέρεια και την επιβλητικότητα τους. Η ναυαρχίδα του στόλου του Νέλσωνα είναι κορυφαία δημιουργία, για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτήθηκαν ατέλειωτες ώρες δουλειάς, που διήρκεσαν τρία περίπου χρόνια.

Ο Γιάννης Μπουνταλάς μιλάει με καμάρι για τις κόρες του Αννα, δασκάλα, και Τριανταφυλλιά – Ρηγίνα, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η οποία κληρονόμησε το ταλέντο του πατέρα της στη μικροναυπηγική.

Στο μεταξύ, οι αριστουργηματικές δημιουργίες του κ. Μπουνταλά έχουν «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, σε κάθε καράβι που φέρει την υπογραφή του, αποτυπώνεται το μεράκι και η αγάπη του για την οικογενειακή παράδοση, η οποία διατηρείται ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η κόρη του Τριανταφυλλιά - Ρηγίνα δίπλα σε έργο του πατέρα της

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου