ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αντιδράσεις για τη γραμμή Θεσσαλονίκης

αντιδράσεις-για-τη-γραμμή-θεσσαλονίκ-162286

Συναντήσεις των δημάρχων των νησιών με την Hellenic Seaways και τον υφυπουργό κ. Σαντορινιό – Ερώτηση στη Βουλή για τη διακοπή της σύνδεσης

Αυξανόμενες αντιδράσεις και δυσφορία καταγράφονται με αφορμή την πρόθεση της Hellenic Seaways να αποσύρει το φλάιν κατ 4 από τη γραμμή Θεσσαλονίκης – Βορείων Σποράδων, με τους δημάρχους των νησιών να θέτουν τα κοινά αιτήματα υπόψη των αρμοδίων, ενώ το θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή.

Η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας με τη Θεσσαλονίκη και η δρομολόγηση του φλάιν κατ 5 από Βόλο προς τα νησιά και στη διάρκεια του χειμώνα, είναι τα δύο βασικά αιτήματα που θα τεθούν αύριο υπόψη του Αντώνη Αγαπητού, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Seaways, και του Νεκτάριου Σαντορινιού, υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι δήμαρχοι Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος, Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης και Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ενώνουν για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις τους, προωθώντας από κοινού φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν εξίσου και τα τρία νησιά.

Κοινή θέση είναι ότι σημειώθηκε ανοδική τάση στην κίνηση των Θεσσαλονικέων και των βορειοελλαδιτών, ιδιαίτερα, προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων τις δύο προηγούμενες σεζόν, γεγονός που μαρτυρά τη δυναμική της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής γραμμής και τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται περαιτέρω.

Οργισμένες αντιδράσεις

Την οργή και την αγανάκτησή της εκφράζει, παράλληλα, η αντιδήμαρχος Σκοπέλου, Αθηνά Ντάκη, ενώ διερωτάται: «Πόσο ακόμα τα νησιά των Βορείων Σποράδων θα βρίσκονται στο έλεος των πλοιοκτητών και της τσέπης τους; Τα νησιά μας πλήττονται και υποβαθμίζονται επικίνδυνα. Πού είναι οι ίσες ευκαιρίες των νησιωτών, όταν κάθε χρόνο αγανακτούμε να αποκτήσουμε εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας; Οταν τα Κέντρα Υγείας δεν στελεχώνονται με γιατρούς ειδικοτήτων. Οταν κάποιοι εκ των πλοιοκτητών μάς αντιμετωπίζουν ως μέγιστο ή ελάχιστο ποσοστό στην τσέπη τους, ενώ χρόνια επιμένουν να κρατούν μια, κατά τις δηλώσεις τους, “μη κερδοφόρα γραμμή”. Οι νησιώτες έχουμε μάθει να παλεύουμε με τα κύματα και τα προβλήματα…δεν ανεχόμαστε όμως τέτοιου είδους απαξιωτικές συμπεριφορές από κανέναν. Γιατί εμείς οι νησιώτες έχουμε δύο βασικά χαρακτηριστικά… είμαστε αγωνιστές και περήφανοι».

Ερώτηση στη Βουλή

Να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διατήρηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Β. Σποράδων καλεί, εξάλλου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

«Η αιφνίδια απόφαση της εταιρείας που επί δύο χρόνια εκτελούσε τα δρομολόγια να τα αναστείλει, συνεπάγεται βαρύ πλήγμα στην εμπορική και τουριστική κίνηση, τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για τα νησιά των Βορείων Σποράδων», τονίζει ο κ. Καλαφάτης. «Η κυβέρνηση αντί να παρακολουθεί αδιάφορη τις εξελίξεις οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Είναι απαράδεκτο να μένει αποκομμένο από το Αιγαίο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσε να είναι πύλη τουριστικών ροών από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη προς τα νησιά του» επισημαίνει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου