ΑΛΜΥΡΟΣ

Με επιτυχία η ημερίδα στον Αλμυρό

με-επιτυχία-η-ημερίδα-στον-αλμυρό-877443

Ως ενεργειακή φτώχεια χαρακτηρίζεται ο αποκλεισμός ή η ανεπαρκής πρόσβαση των νοικοκυριών στην ενέργεια. Το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια ακόμη και σε εύρωστες χώρες, ενώ στην Ελλάδα εξελίσσεται ως μια κοινωνική πρόκληση ιδιαίτερα με τη πρόσφατη ραγδαία αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και κατά συνέπεια και στην αύξηση της τιμής παραγωγής ενέργειας. Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε την πρόσβαση στην ενέργεια ως προϋπόθεση της διασφάλισης ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ παράλληλα με την ανάληψη επιπλέον ρόλων εκ μέρους των πολιτών προωθείται η ενεργειακή μετάβαση αποσκοπώντας στην ενεργειακή δικαιοσύνη και την ενεργειακή δημοκρατία.

Η ενεργειακή δικαιοσύνη έχει αναδειχθεί ως μία νέα διατομεακή έρευνα στον χώρο των κοινωνικών επιστημών η οποία επιδιώκει να εφαρμόσει τις αρχές της δικαιοσύνης στην ενεργειακή πολιτική, την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα η ενεργειακή δημοκρατία είναι μια αναδυόμενη κοινωνική τάση που σκοπό έχει να αντισταθμίσει την ενεργειακή ατζέντα των ορυκτών καυσίμων, μέσω ενεργειακής μετάβασης σε πιο φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον μορφές ενέργειας. Με την ενσωμάτωση των τεχνολογικών αλλαγών, επιδιώκεται η διασύνδεση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας με την ενεργειακή καινοτομία. Ουσιαστικά, η ενεργειακή δικαιοσύνη εξασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Καταπολεμώντας την Ενεργειακή Φτώχεια: Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα POWERPOOR» στις 8 Δεκεμβρίου, 11:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού.

Θα γίνει ανάλυση της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει τα νοικοκυριά και παρουσίαση των τρόπων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων στους πολίτες με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού προγράμματος POWERPOOR κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Επίσης, θα παρουσιαστεί ο τρόπος που εφαρμόζεται το πρόγραμμα POWERPOOR στον Δήμο Αλμυρού.

Η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος της Ημερίδας και το θέμα που θα αναπτύξει κάθε ομιλητής θα γίνει με νέα ανακοίνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου