ΑΛΜΥΡΟΣ

Βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης 8.500 χρόνων!

βρέθηκαν-ίχνη-κατοίκησης-8-500-χρόνων-845796

Στην περιοχή Μαγούλα – Ζερέλια – Ευρήματα που αποδίδονται στους πρώτους κατοίκους του Αλμυρού και τάφο με χρυσά κοσμήματα στη Σκιάθο αποκάλυψαν πανεπιστημιακές έρευνες

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν για την περιοχή μας από το ερευνητικό έργο του Τομέα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία μεταφράζονται σε ευρήματα 8.500 χρόνων που αποδίδονται στους πρώτους κατοίκους της Μαγούλας Ζερέλια αλλά και σε τάφο του 11ου αιώνα π.Χ. με χρυσά κοσμήματα στην Κεφάλα της Σκιάθου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η εκδήλωση παρουσίασης του ανασκαφικού έργου από διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο Σαράτση και περιελάμβανε εισηγήσεις βαρύνουσας σημασίας, που φέρνουν στο φως νέα αρχαιολογικά δεδομένα.

Η Αντίκλεια Μουνδρέα – Αγραφιώτη παρουσίασε, ειδικότερα, την ανασκαφή της Μαγούλας Ζερελίων για το 2015 και την παλαιότατη φάση κατοίκησης που έρχεται στο φως.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Αγραφιώτη ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα είναι καρπός του ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιείται κατόπιν συνεργασίας του ΙΑΚΑ του Π.Θ. και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Σε τομή βάθους 7 μέτρων στην περιοχή Μαγούλα – Ζερέλια, εντοπίστηκε, ειδικότερα, το παλαιότερο στρώμα κατοίκησης, που ανάγεται στη Νεολιθική εποχή, στα μέσα της 7ης χιλιετίας και χρονολογείται σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα γύρω στο 6.500 πΧ.

Ουσιαστικά βρέθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, τα ίχνη των πρώτων κατοίκων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αλμυρού και το εύρημα είναι σπάνιο.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ένα στρώμα που αποτελείται από διαδοχικές εστίες, δηλαδή κατάλοιπα εστιών, τουλάχιστον επτά, η μία πάνω στην άλλη, τα οποία ερμηνεύτηκαν ως υπαίθριες εστίες, διότι βρέθηκαν κάρβουνα και στάχτες.

Η τομή είναι μικρή όπως και η επιφάνεια που ερευνήθηκε, αλλά το εύρημα είναι πολύ σημαντικό και όπως επισημαίνει η κ. Αγραφιώτη «στον Αλμυρό ήταν άγνωστο ότι υπάρχει τόσο παλιά φάση κατοίκησης και η ακριβής χρονολόγηση θα δοθεί μετά από την έκδοση των αποτελεσμάτων της μέτρησης με ραδιοάνθρακα».

Τάφος στη Σκιάθο

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, εξάλλου, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν και ομάδα φοιτητών του ΙΑΚΑ παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών στην Κεφάλα της Σκιάθου, κατόπιν συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Ο κ. Μαζαράκης παρουσίασε ένα πολύ σημαντικό, πρόσφατο εύρημα, δηλαδή ασύλητο κιβωτιόσχημο τάφο, που περιείχε οστά, πιθανότατα γυναίκας και παιδιού, καθώς επίσης και αρκετά κοσμήματα, χάλκινα, σιδερένια αλλά και τέσσερις χρυσούς σφηκωτήρες, κοσμήματα, δηλαδή, που τοποθετούνταν στα μαλλιά.

Αναλύοντας τα ευρήματα του τάφου, ο ίδιος επεσήμανε ότι το εύρημα σε πρώτη ανάγνωση χρονολογείται στη μετάβαση από τη υπομυκηναική στην πρωτογεωμετρική εποχή, γύρω στα τέλη του 11ου αιώνα π.Χ. και στις αρχές του 10ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στην περιοχή του νεκροταφείου της περιοχής Κεφάλας της Σκιάθου. «Δεν έχουν βρεθεί κατά το παρελθόν τόσο πρώιμοι τάφοι, με τόσο πλούσιο περιεχόμενο και δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να βρίσκει κανείς χρυσά σε τάφο αυτής της εποχής» όπως υπογράμμισε ο ίδιος, παρουσιάζοντας το σπάνιο εύρημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου