ΑΛΜΥΡΟΣ

Ορθια τα Σπίτια Γαλήνης στον Αλμυρό

ορθια-τα-σπίτια-γαλήνης-στον-αλμυρό-812045

Σε αδιάλειπτη λειτουργία και τα κοινωνικά παντοπωλεία

Κανονικά λειτουργούν, παρά τα προβλήματα της πανδημίας και τις αυξημένες ανάγκες, τα Σπίτια Γαλήνης και τα κοινωνικά παντοπωλεία στον Δήμο Αλμυρού, προκειμένου κανένας να μην είναι μόνος στην κρίση και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη να έχουν ένα πιάτο φαγητό.

Παρά τον φόβο του κορονοϊού οι εθελόντριες δίνουν καθημερινά το «παρών» παρέχοντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους με μικρότερο αριθμό ανά βάρδια, ενώ με τις προσφορές των πιστών και των επιχειρηματιών οι αποθήκες των ενοριών έχουν προς ώρας επαρκή αποθέματα.

Ο αρχιερατικός επίτροπος στον καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού πατήρ Γεώργιος Μπέκας λέει: «Εχουμε πάρα πολλούς μοναχικούς ανθρώπους, που δεν θέλουμε να στερηθούν τη φροντίδα και την αγάπη. Πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι υπερήφανοι και να μη χτυπούν την πόρτα της Εκκλησίας. Μας ευχαριστούν τελικά από τα βάθη της καρδιάς τους».

Και οι άνθρωποι της Εκκλησίας φοβούνται τον ιό. Απλώς κάνουν τον σταυρό τους και συνεχίζουν να προσφέρουν. Ο πατήρ Γεώργιος λέει ότι αυτή είναι η χαρά της Εκκλησίας, να βοηθά στα δύσκολα, όπου μπορεί, είτε πνευματικά, είτε ηθικά και υλικά.

Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί προβλήματα και στις εκκλησίες. Οι πόρτες τους είναι ερμητικά κλειστές και οι ιερείς έχουν απομείνει μόνοι. Εντούτοις καταβάλλεται μεγάλος αγώνας για να ενισχυθούν οι αποθήκες και να μη ξεμείνουν από τρόφιμα, να δίνονται έστω στοιχειώδεις χορηγίες και να αντιμετωπίζονται βιοτικά προβλήματα.

«Προς στιγμήν αντέχουμε. Αν συνεχιστεί αυτό και φύγει ο Δεκέμβριος, τον Ιανουάριο θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Θα βρεθούμε σε οριακό σημείο», σημειώνει.

Οι ιερείς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Τώρα πρέπει να στηρίξουμε συνανθρώπους σε δύσκολη θέση. Είναι περιορισμένες οι χορηγίες, αλλά αυξημένες οι ανάγκες. Ο καιρός αρχίζει να χαλά και έρχεται ο χειμώνας. Αλλοι δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, άλλοι δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα, ενώ χρειάζονται ενίσχυση. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε γενναία, αλλά στηρίζουμε και δίνουμε κουράγιο. Ομολογουμένως δεν γίνεται να υποκαταστήσουμε το κράτος, καθώς βασιζόμαστε αποκλειστικά στις προσφορές πολιτών, ενώ οι τελετές έχουν μειωθεί και σιγά σιγά ο κόσμος αποκόπτεται από τις εκκλησίες.

Ομως, έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι της Εκκλησίας έρχονται και βοηθούν όπως και οι επιχειρηματίες. Εχουν αυξηθεί οι ανάγκες και θα αυξηθούν και περαιτέρω», σημειώνει.

Η διανομή του φαγητού γίνεται σε συνεργασία με τη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι». Ομως σε ειδικές περιπτώσεις πηγαίνουν και οι ιερείς.

«Το μήνυμα για εμάς είναι ότι αυτό που υφιστάμεθα όλοι παγκόσμια να μη το βλέπουμε ως κάτι φτιαχτό. Είναι ένα πνευματικό επιτίμιο εκ μέρους του Θεού για να αρχίσουν οι άνθρωποι να πορεύονται σωστά σε όλα τα θέματα αρχής γενομένης από την οικογένεια. Απαιτείται να αναθεωρήσουμε δεδομένα και καταστάσεις. Δεν είμαστε όσο δυνατοί νομίζουμε. Ενα μικρόβιο σκόρπισε πανικό σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους» καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου