ΑΛΜΥΡΟΣ

Μπήκε σε φάση υλοποίησης

μπήκε-σε-φάση-υλοποίησης-779618

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση μπήκε σε φάση υλοποίησης το έργο της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Ξηριά στον Αλμυρό, προϋπολογισμού 16,6 εκ ευρώ. Ένα έργο πολλαπλών χρήσεων μεγάλης σημασίας για την υδρολογική λεκάνη της περιοχής.

Συγκεκριμένα τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 16.641.176,76 ευρώ, με πόρους του προγράμματος “Αλ. Μπαλτατζής”. Αντικείμενο του έργου είναι η συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξεριά για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής (άρδευση 6400 στρεμμάτων περίπου). Μελλοντικά το έργο μπορεί να εξυπηρετήσει και στην κάλυψη υδρευτικών αναγκών της περιοχής του Αλμυρού.

Η έκταση που έχει επιλεγεί για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Ευξεινούπολης. Το κυρίως έργο περιλαμβάνει φράγμα υδροληψίας κατά μήκος του “Ξεριά”, αγωγούς μεταφοράς νερού από το φράγμα υδροληψίας μέχρι τη λιμνοδεξαμενή με ενδιάμεσο σταθμό μια δεξαμενή καθίζησης μικρότερων διαστάσεων. Επίσης, η λιμνοδεξαμενή θα είναι διαστάσεων 600 Χ 600 μέτρα και η χωρητικότητα της υπολογίζεται περίπου στα 4 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή υπερχειλιστή και κατάλληλης διώρυγας όδευσης από το χείμαρρο. Επιπλέον, στη φάση μελέτης εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής αρδευτικών και υδρευτικών αυλακιών με σκοπό την εξυπηρέτηση άρδευσης παρακείμενων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι η αρδευτική δυνατότητα είναι ικανή να καλύψει 7.000 στρέμματα της περιοχής, καθώς επίσης και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Αλμυρού μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται κατά 95% από ευρωπαϊκά κονδύλια και κατά 5% από εθνικούς πόρους. Διευθύνουσα αρχή του έργου είναι το ΥΠΑΑΤ, ενώ επιβλέπουσα αρχή η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σχετικά με τα έργα αναφέρει: «Τα έργα στον τομέα της εξασφάλισης υδάτινων πόρων αποτελούν προτεραιότητα για την αιρετή Περιφέρεια. Πρόκειται για ένα έργο πολλαπλών χρήσεων και μεγάλης σημασίας για την υδρολογική λεκάνη της περιοχής, καθώς το έργο αυτό είναι τόσο περιβαλλοντικό, όσο αρδευτικό και υδρευτικό ενώ πρόκειται να συμβάλει και στην αγροτική οικονομία. Πρόκειται για ένα έργο πνοής στη λεκάνη του Αλμυρού, το οποίο δίνει νέα ώθηση στην εκμετάλλευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ εξομαλύνει το τεράστιο υδρευτικό πρόβλημα καθώς το νερό της λιμνοδεξαμενής θα είναι πολύ καλής ποιότητας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου