ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε τελική ευθεία η Βιοκλιματική Αναβάθμιση στο Κέντρο Αλμυρού

σε-τελική-ευθεία-η-βιοκλιματική-αναβά-7718

Στην τελική ευθεία για την βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και των περιμετρικών οδών του Κέντρου βρίσκεται ο Δήμος Αλμυρού έπειτα από την τελική έγκριση που δόθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. απόφαση 1093/ΕΦΔ «ΕΠΠΕΡΑΑ» η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Αλμυρού βρίσκεται στη 8η (από τις 15 που εγκρίνονται σε 1η φάση) του Πίνακα Κατάταξης Αξιολογημένων Προτάσεων του προγράμματος «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων» στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & Αστικές Μεταφορές – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη2007-2013».

Με τη συγκεκριμένη έγκριση –που είναι η τελευταία πριν αρχίσει η κατασκευή του έργου- αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού. Στη συνέχεια, θα γίνει άμεσα η προκήρυξη του έργου, ενώ η δημοπρασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν το καλοκαίρι.

Αρχικά ο προϋπολογισμός για την μελέτη της βιοκλιματικής ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Αλμυρού ήταν ύψους 5 εκατ. ευρώ , ωστόσο τώρα γίνεται λόγος για μείωση του προϋπολογισμού, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό. Με τη βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Αλμυρού προκύπτει η ριζική αλλαγή της εικόνας στο κέντρο του Αλμυρού.

Συγκεκριμένα η μελέτη σαν στόχο έχει τη μείωση της θερμοκρασίας κατά δύο έως τρεις βαθμούς κελσίου στις μέσες τιμές του καλοκαιριού, πράγμα που για να πετύχει θα πρέπει να γίνει ειδική επιλογή στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, όπου αναμένεται να είναι φυσικά και ψυχρά υλικά. Παράλληλα προβλέπεται υπογείωση των κάδων απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, οι οποίοι θα είναι μεγάλης χωρητικότητας, θα αλλάξει ο ηλεκτροφωτισμός με νέα μελέτη που θα γίνει και θα προβλέπει νέα φωτιστικά και βραχίονες.

Σημαντική αναμόρφωση του χώρου θα επέλθει και από τις διαπλατύνσεις όλων των πεζοδρομίων του κέντρου του Αλμυρού, από την οποία αναμόρφωση θα προκύπτουν θέσεις στάσης και όχι στάθμευσης, αφού υπολογίζεται ότι στις περισσότερες σημερινές θέσεις στάθμευσης παρκάρουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει θέση για τους επισκέπτες. Μάλιστα σύμφωνα με την μελέτη όλες οι ασφαλτοστρώσεις θα γίνουν με τη χρήση έγχρωμου φωτοκαταλυτικού ασφαλτομίγματος, όπου θα μειώσει αισθητά την αποβολή θερμότητας από το οδόστρωμα.

Η μελέτη μεταξύ άλλων θα προβλέπει και κατασκευή ανισόπεδων τμημάτων σε σχέση με το υπόλοιπο οδόστρωμα προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των ΑμΕΑ, καθώς επίσης και εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις. Τέλος στην κεντρική πλατεία θα τοποθετηθούν παγκάκια και τεχνητά εμπόδια με σκοπό την εμπόδιση παρκαρίσματος των αυτοκινήτων στο πεζοδρόμιο της πλατείας.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη δήλωσε πως «με την ανάπλαση αυτή θα επιτύχουμε την τόνωση της τοπικής οικονομίας, το κέντρο της πόλης θα αλλάξει ριζικά μορφή, ενώ θα αποτελέσει μέσο για την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου