ΑΛΜΥΡΟΣ

Εξοφλήσεις προμηθευτών στον Αλμυρό

εξοφλήσεις-προμηθευτών-στον-αλμυρό-713420

Το συνολικό ποσό των οφειλών φτάνει για τον Απρίλιο τα 150.000 ευρώ

Τη διαδικασία εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργοποίησε ο Δήμος Αλμυρού στέλνοντας στο υπουργείο Εσωτερικών το Μηνιαίο Πλάνο Απορρόφησης για τον Απρίλιο 2013, ύψους 150.000 ευρώ.

Στο Δήμο Αλμυρού, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εσωτερικών, αντιστοιχεί ποσό 1.588.374 ευρώ, το οποίο αφορά οφειλές μέχρι και τον Ιούλιο του 2012 και η εξόφλησή τους θα γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:

α) Η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται μόνο όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ. ή η παροχή εκπτώσεων, όταν αφορούν στην αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών, που θα έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως όταν διακυβεύεται η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών, και όταν υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίον των υπηρεσιών, που θα αυξάνουν το κόστος.

β) Σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις εξαιρέσεις που προβλέπονται για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

γ) Καμία μη νόμιμη δαπάνη δεν θα χρηματοδοτηθεί, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται το συντομότερο δυνατόν από τη λήψη της χρηματοδότησης.

Οι φορείς, θα γνωστοποιούν στο ΓΛΚ το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούν να απορροφήσουν εντός μηνός έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα λιμνάζουν κεφάλαια σε κάποιους φορείς όταν σε άλλους δεν θα επαρκούν.

Οι Δήμοι θα πρέπει να παρακολουθούν σε μηνιαία βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και να προσαρμόζουν τις πιστώσεις των εξόδων κάθε φορά σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων. Υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στο σκέλος των εξόδων.

Επίσης να εξοφλήσουν μέρος των υφιστάμενων κατά την 31-12-2011 ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από ίδιους πόρους. Οι φορείς είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις τους και θα πρέπει να εξαντλήσουν τις δυνατότητες των προϋπολογισμών τους για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις αυτές από τα ταμειακά υπόλοιπα του προηγούμενου έτους, από τα έσοδα τρέχουσας χρήσης, καθώς και από εξοικονόμηση πόρων κατά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους.

Επίσης, να δεσμεύονται στη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η καταβολή της επόμενης δόσης θα πραγματοποιείται μετά την απορρόφηση των καταβληθέντων ποσών, ενώ καλούνται οι φορείς για την επίσπευση των ενεργειών τους με σκοπό την άμεση απορρόφηση της επιχορήγησης, επισημαίνοντας τη συμβολή της διαδικασίας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, αλλά και ευρύτερα στην οικονομία της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου