ΑΛΜΥΡΟΣ

Από τη Βρύναινα σε όλο τον κόσμο το τσάι του βουνού

από-τη-βρύναινα-σε-όλο-τον-κόσμο-το-τσάι-650742

Μία πατροπαράδοτη καλλιέργεια κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στη διεθνή αγορά χάρη σε ντόπιους, που πήγαν την παράδοση ένα βήμα παραπέρα

Για τη Βρύναινα στον Αλμυρό η καλλιέργεια τσαγιού του βουνού, αποτελεί… οικογενειακή υπόθεση. Κάθε οικογένεια έχει τη δική της καλλιέργεια και παραγωγή. Ακόμη κι αν δεν αποτελεί κύρια επαγγελματική ενασχόληση, κάθε οικογένεια είναι μυημένη στη συγκεκριμένη καλλιέργεια – χρυσό, τα μυστικά της οποίας μεταλαμπαδεύονται από τον παππού στον πατέρα, από τον πατέρα στον γιο και από τον γιο στον εγγονό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι πρότινος στη Βρύναινα και στην ευρύτερη περιοχή της Οθρυος συγκεντρωνόταν το 80% της ελληνικής παραγωγής σε τσάι του βουνού ή σιδηρίτη κατά την επιστημονική του ονομασία. Ούτε είναι τυχαίο ότι χάρη σε δύο επιχειρηματίες, γέννημα θρέμμα του χωριού, το τσάι του βουνού από τη Βρύναινα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, κάνοντας μικρά, αλλά σταθερά βήματα ανόδου στην παγκόσμια αγορά αφεψημάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για περισσότερες από πέντε δεκαετίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βρύναινας κ. Ιωάννη Χαλκιά, καλλιεργείται στο χωριό συστηματικά τσάι του βουνού. «Αποτελεί παράδοση για την περιοχή μας η καλλιέργεια. Κάθε σπίτι έχει τα δικά του στρέμματα, στα οποία καλλιεργεί τσάι του βουνού και βγάζει τη δική του παραγωγή», αναφέρει ο κ. Χαλκιάς.

Οπως εξηγεί, μέχρι πρότινος το χωριό κρατούσε τα πρωτεία στην παραγωγή τσαγιού του βουνού. «Τα τελευταία χρόνια όμως η καλλιέργεια παρουσιάζει διασπορά σε όλη τη χώρα και υπάρχουν χρονιές που ποσότητες μένουν αδιάθετες, ιδίως αν η παραγωγή δεν είναι τόσο καλή λόγω καιρικών συνθηκών», επισημαίνει.

Σε μία καλή χρονιά πάντως κάθε στρέμμα μπορεί να παράξει από 200 έως και 500 κιλά τσάι του βουνού. Και στη Βρύναινα υπάρχουν περί τα 300 στρέμματα, στα οποία καλλιεργείται τσάι του βουνού και μπορούν να τροφοδοτήσουν την αγορά με έως και 150.000 τόνους από το βότανο με τις θεραπευτικές δράσεις.

Η παραγωγή κάποτε πωλούνταν στην εγχώρια αγορά, μέσω των λαϊκών αγορών. Εδώ όμως και αρκετά χρόνια, το τσάι του βουνού από τη Βρύναινα ταξιδεύει όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές έκαναν δύο ντόπιες οικογένειες. Οι οικογένειες των κ.κ. Τσοκάρα και Μυλωνά γνωρίζοντας την καλλιέργεια από πάππου προς πάππου, δημιούργησαν τα δικά τους τυποποιητήρια – συσκευαστήρια και με το τοπικό προϊόν έχουν βγει στην παγκόσμια αγορά, προωθώντας την κατανάλωση του σιδηρίτη σε κάθε σπίτι στην Ευρώπη, στην Αμερική μέχρι και στη μακρινή Αυστραλία.

Εξαγωγή σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία

Ο κ. Γιάννης Τσοκάρας είχε μυηθεί από μικρός στα μυστικά της καλλιέργειας από τον πατέρα του και τη μητέρα του που απασχολούνταν επαγγελματικά στον κλάδο. Σπούδασε οικονομικά, εργάστηκε ως πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, ποτέ όμως δεν γύρισε την πλάτη στην παράδοση. Το 1991 αποφάσισε να εξελίξει την οικογενειακή παράδοση. Ιδρυσε στην αρχή μία ατομική εταιρεία, σήμερα ΕΠΕ, τη Vrino, ανέλαβε την απορρόφηση της παραγωγής τσαγιού του βουνού από τη Βρύναινα, τη συσκευασία και τυποποίησή της και πλέον το τσάι του βουνού μπορεί κανείς να το βρει στις προθήκες μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

«Το 50% του τζίρου προέρχεται από τις εξαγωγές σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία», αναφέρει ο κ. Τσοκάρας, ο οποίος για να το πετύχει αυτό συμμετείχε σε μία μετά την άλλη τις διεθνείς εκθέσεις.

Ηδη ετησίως διατίθενται 60 τόνοι στην αγορά του εξωτερικού. «Δεν είναι μεγάλη η ζήτηση σε τσάι του βουνού προς το παρόν, αλλά καταγράφει ανοδική πορεία».

Και βιολογικές εξαγωγές

Αναπόσπαστο κομμάτι της οικογενειακής παράδοσης αποτελεί η καλλιέργεια τσαγιού του βουνού και για την οικογένεια Μυλωνά, που επίσης έχει συστήσει συσκευαστήριο και ειδικεύεται στο βιολογικό τσάι του βουνού.

Τα «ηνία» της επιχείρησης παίρνει ο γιος του κ. Γιώργου Μυλωνά, Χρήστος, απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος, όπως επισημαίνει με καμάρι ο πατέρας του, «έρχεται να «παντρέψει» την παράδοση με τις νέες επιστημονικές γνώσεις και μεθόδους».

Το 80% και πλέον του βιολογικού τσαγιού του βουνού της Mountain Herbs όπως λέγεται η επιχείρηση του κ. Μυλωνά διατίθεται στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως Γερμανία, Αυστρία και ΗΠΑ.

Οταν το 2008 είχε γίνει το πρώτο άνοιγμα στο εξωτερικό, ο κ. Μυλωνάς δεν συνάντησε τις καλύτερες προϋποθέσεις. «Το ξέρουμε, μου είπαν, αλλά δεν το δουλεύουμε. Σιγά – σιγά όμως το προϊόν άρχισε να γίνεται γνωστό, να καταναλώνεται. Η άνοδος είναι σταδιακή, δεν είναι αλματώδης, αλλά είναι σταθερή», επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς.

Με τσάι από τη Βρύναινα γερμανικές κλινικές έρευνες για το Αλτσχάιμερ

Τσάι από τη Βρύναινα σε ποσότητα τριών τόνων κάθε χρόνο από το 2000 και μετά αποστέλλονταν σύμφωνα με τον κ. Τσοκάρα στη Γερμανία. Ο ίδιος ανακάλυψε ότι το ντόπιο τσάι χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές έρευνες για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις, από τα αποτελέσματα ερευνών της εποχής η συστηματική πόση τσαγιού του βουνού για έξι μήνες μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η ασθένεια υποχωρεί σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιεύσεις στο επίπεδο που ήταν εννέα μήνες νωρίτερα και μετά σταθεροποιείται σημαντικά.

Το τσάι του βουνού γνωστό για θεραπευτικές δράσεις

Το τσάι του βουνού είναι ένα από τα πιο αγαπητά και διαδεδομένα βότανα της ελληνικής υπαίθρου, που καταναλώνεται εδώ και αιώνες. Είναι μάλιστα γνωστό για τις θεραπευτικές του δράσεις. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα, ανακουφίζει από τη δυσπεψία και τον στομαχόπονο, είναι τονωτικό και διουρητικό, βοηθώντας στις περιπτώσεις νεφρολιθίασης, είναι ισχυρό στυπτικό και χρησιμοποιείται ενάντια στη διάρροια, την κολίτιδα και τους κολικούς του πεπτικού, καταπραϋντικό του πεπτικού, εφιδρωτικό, αποτοξινωτικό, θερμαντικό και σπασμολυτικό για το αναπνευστικό, έχει χαλαρωτική και αγχολυτική δράση, μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, βοηθά στην αναιμία χάρη στο σίδηρο που περιέχει, είναι διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου