ΑΛΜΥΡΟΣ

Συνεδρίαση για την αδειοδότηση του αιολικού πάρκου Αλογοράχη

συνεδρίαση-για-την-αδειοδότηση-του-αι-418736

Η Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Αλμυρού θα συζητήσει για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Σε συνεδρίαση καλείται σήμερα Παρασκευή, 17 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αλμυρού, με μοναδικό θέμα τη μελέτη περιβαλλοντικής αδειοδότησης του αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 17MW στη θέση Αλογοράχη Αλμυρού.

Η Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά το αιολικό πάρκο Αλογοράχη, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 2006 και τα συνοδά έργα, οδοί πρόσβασης -εσωτερική οδοποιία.

Η άδεια του έργου έχει λήξει στις 30 Αυγούστου του 2010 και απαιτείται η έκδοση νέας. Σκοπός του έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.

Οπως αναφέρεται στη ΜΠΕ, η αιολική ενέργεια εντάσσεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η εκμετάλλευση των οποίων δεν ρυπαίνει το περιβάλλον.

Αρμόδια Υπηρεσία για την έγκριση του έργου είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας.

Ο φορέας κατασκευής του έργου GAMESA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ είχε αδειοδοτηθεί και εγκαταστήσει το δίκτυο.

Ο κύριος των έργων (φορέας εκτέλεσης και λειτουργίας) είναι η εταιρεία Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ. Ο Ομιλος ΡΟΚΑ δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ηλεκτρομηχανολογικών έργων. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει ηγετική θέση στην αγορά ΑΠΕ και σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση στον κλάδο. Οσον αφορά τα οδικά έργα η εταιρεία έχει μελετήσει πλήθος δασικών οδών για την πρόσβαση.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι θέσεις εγκατάστασης του αιολικού πάρκου ικανοποιούν τα απαιτούμενα κριτήρια καθώς παρουσιάζουν το αντίστοιχο αιολικό δυναμικό. Η απόστασή του από τον πλησιέστερο οικισμό είναι αρκετά μεγαλύτερη από τα όρια που έχουν τεθεί από τη νομοθεσία, ενώ βρίσκεται εκτός αρχαιολογικών χώρων. Το αιολικό πάρκο έχει μικρή οπτική όχληση στους πλησιέστερους οικισμούς και μηδενική ακουστική όχληση.

Η κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου έχει επιφέρει θετικές κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία δεδομένου ότι για την κατασκευή του έργου έγιναν προσλήψεις σε προσωπικού.

Το αιολικό πάρκο αποτελείται από 20 ανεμογεννήτριες. Βρίσκεται 44 χιλιόμετρα Ν.Δ. από το Βόλο και 27 χιλιόμετρα Ν.Δ. της Νέας Αγχιάλου.

Τα έργα προστασίας έχουν ως εξής: Εγκατάσταση υπογείου δικτύου Μέσης Τάσης, διαμόρφωση του χώρου επεμβάσεων, κατασκευή του οικίσκου ελέγχου με κεραμοσκεπή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου