ΑΛΜΥΡΟΣ

Ενημερωτική εκδήλωση στον Αλμυρό για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

ενημερωτική-εκδήλωση-στον-αλμυρό-για-336188

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη της μετάδοσης της -εξαιρετικά επικίνδυνης- μεταδοτικής αφρικανικής πανώλης των χοίρων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Δημαρχείο Αλμυρού.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Μαγνησίας, προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινότητες στις οποίες υπάρχουν πληθυσμοί χοίρων και οι κάτοχοί τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τη νόσο.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός του ελληνικού εδάφους, έχει φτάσει όμως μόλις στα 13 χιλιόμετρα από τα σύνορα, εντός του βουλγαρικού εδάφους, όπου και έχει αποδεκατίσει μεγάλους χοίρειους πληθυσμούς.

Η ασθένεια αυτή εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1921 στην Ανατολική Αφρική και στην Ευρώπη μεταφέρθηκε το 1957 στην Πορτογαλία, μέσω της αεροπορικής οδού, με υπολείμματα τροφών χοίρειου κρέατος που δεν ήταν καλά ψημένο.

Η νόσος μεταδίδεται ταχύτατα από τον αγριόχοιρο και δεν υπάρχει εμβόλιο.

Τυχόν εξάπλωσή της, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την θανάτωση μεγάλων χοίρειων πληθυσμών, είτε από την ασθένεια είτε από τις υγειονομικές αρχές. Εξάλλου, περιοχές ολόκληρες μπαίνουν σε καραντίνα και η πρωτογενής κτηνοτροφική παραγωγή των χοίρων δέχεται τεράστιο πλήγμα, μαζί με την οικονομία των περιοχών όπου θα εξαπλωθεί.

Επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο για την αιμορραγική αυτή νόσο, απολύτως αποφασιστική σημασία έχει η πρόληψη. Τα κυριότερα προληπτικά μέτρα που είναι απαραίτητο να ληφθούν από τους κατόχους χοίρειων πληθυσμών, είναι να βρίσκονται οι χοίροι σε ασφαλώς κλεισμένο και περιφραγμένο χώρο, να παραμένουν κλειστές οι πόρτες των χοιροτροφικών μονάδων, να γίνονται εντατικά οι ενδεικνυόμενες απολυμάνσεις και να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση η επαφή με αγριόχοιρους ή αδέσποτους χοίρους.

Σημαντικό ρόλο στον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου, εάν και εφόσον περάσει στη χώρα μας, μπορούν να παίξουν οι κυνηγοί που οφείλουν να ειδοποιούν αμέσως την κτηνιατρική υπηρεσία, αν εντοπίσουν αγριόχοιρο σε κακή φυσική κατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου