ΑΛΜΥΡΟΣ

Ενας απέραντος σκουπιδότοπος ο χώρος δίπλα από το βιολογικό

ενας-απέραντος-σκουπιδότοπος-ο-χώρος-14013

Απεγνωσμένες καταγγελίες ελαιοπαραγωγών από τον Πτελεό για επιδεικτική αδιαφορία

Σε απέραντο σκουπιδότοπο μετατράπηκαν τα γειτονικά ελαιοπερίβολα του βιολογικού Καθαρισμού Πτελεού στη θέση Ξηράκια.

Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι – ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, η περίφραξη του βιολογικού καθαρισμού του Πτελεού που χρησιμοποιούνταν και ως χωματερή, είχε σαν αποτέλεσμα τα σκουπίδια να στοιβάζονται σε χωράφια που γειτνιάζουν.

Εικόνες ντροπής και αίσχους συνθέτουν σακούλες απορριμμάτων και χαρτόκουτα, στρώματα και τενεκεδάκια, μπουκάλια και μπάζα, κομμένα δέντρα και κλαδιά, ακόμη και νεκρά ζώα…

Παρ’ όλα αυτά, οι συνεχείς εκκλήσεις των ελαιοπαραγωγών στην προηγούμενη αλλά και τη νυν δημοτική αρχή μέχρι σήμερα για να απομακρύνουν τα απορρίμματα έχουν «πέσει στο κενό».

Πάντως ερωτηθείς σχετικώς, ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, δεσμεύτηκε απορριμματοφόρο του δήμου να απομακρύνει τα απορρίμματα το Σάββατο. Επιπλέον, σημείωσε ότι μέσω του Τοπικού Συμβουλίου θα αναζητηθούν ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με την ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών.

Η καταγγελία

Ενόψει και της ελαιοκομικής περιόδου, η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Οι ελαιοπαραγωγοί εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να περιμένουν τη νέα δημοτική αρχή να κάνει προσλήψεις τον Ιανουάριο για να γίνει η αποκομιδή και καταγγέλλουν «επιδεικτική και παντελή αδιαφορία».

Ελαιοπαραγωγοί αναφέρουν ότι ο τόπος έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης για το χωριό και βέβαια για τους αγρότες και το εργατικό προσωπικό, που θα πάει να μαζέψει τις ελιές. Όπως επισημάνθηκε, τα γειτονικά ελαιοπερίβολα έχουν καταστραφεί. Περίοικοι ζητούν άμεση κινητοποίηση από τη δημοτική αρχή Αλμυρού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάθε αρμόδιο, προκειμένου να βρεθεί λύση και να απομακρυνθούν τα απορρίμματα.

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι: «Από μόνοι μας αναλάβαμε την πρωτοβουλία να περιφράξουμε τα κτήματά μας με δικά μας έξοδα, ώστε να μην εναποθέτουν τα σκουπίδια στα χωράφια. Τοποθετήσαμε πινακίδες με την επιγραφή «Απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών – Ιδιωτικός χώρος», αλλά και πάλι η κατάσταση αντί να βελτιωθεί χειροτέρεψε».

Εξάλλου, στις εικόνες φαίνεται ξεκάθαρα ο χωμάτινος που έχει κατακλυστεί από σκουπίδια. Ο δρόμος είχε κλείσει, ανοίχτηκε εκ νέου μέσα από τα κτήματα και εκεί μέσα πλέον διασκορπίζονται όλα τα σκουπίδια.

Οι αγρότες σημειώνουν ότι η επιβάρυνση για το περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη, ενώ ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία τεράστιος, όμως η αδιαφορία συνεχίζεται.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου