ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς αποζημίωση αναστολής από τις πυρκαγιές του Ιουλίου – «Απλώς μας ξέχασαν»

χωρίς-αποζημίωση-αναστολής-από-τις-πυ-997244

Από τα τέλη Ιουλίου έχουν μπει σε αναστολή λόγω των πυρκαγιών που κατέστρεψαν τις επιχειρήσεις τους και δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ

«Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Τους δύο τελευταίους μήνες μπαίνουμε κάθε Παρασκευή στους τραπεζικούς λογαριασμούς μας και τους βρίσκουμε άδειους. Και πείτε μου. Πώς θα ζήσουμε χωρίς ούτε ένα ευρώ; Απλώς μας ξέχασαν»…

Ξεχειλίζει η αγανάκτηση εργαζομένων στη Μαγνησία που έχασαν από τη μία ημέρα στην άλλη την εργασία τους, όταν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν τυλίχθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν. Τους υποσχέθηκαν ότι θα μπουν στο μέτρο της αναστολής εργασίας και ότι θα λαμβάνουν επίδομα για τρεις μήνες, δύο μήνες όμως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, δεν έχουν λάβει ευρώ… τσακιστό.

Ηταν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, εν μέσω καύσωνα, όταν πύρινη λαίλαπα έπληξε τον Δήμο Βόλου. Αγροτικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, επιχειρήσεις μετατράπηκαν σε αποκαΐδια, σπίτια απειλήθηκαν.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε υποσχεθεί αποζημιώσεις τόσο σε επίπεδο στεγαστικής συνδρομής και επιχορηγήσεων προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τις φωτιές, όσο και σε επίπεδο στήριξης των εργαζομένων που έμειναν ξαφνικά χωρίς εργασία.

Είχε ανακοινωθεί ότι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές από την πυρκαγιά, θα έμπαιναν σε καθεστώς αναστολής εργασίας για ένα τρίμηνο, από τις 27 Ιουλίου έως και τις 27 Οκτωβρίου. Η πρόβλεψη ήταν ότι θα λάμβαναν επίδομα 534 ευρώ για κάθε έναν από τους τρεις μήνες μέχρι να διευκρινιστεί τι θα γίνει,

Εως και χθες, οι εργαζόμενοι δεν είχαν λάβει ούτε ένα ευρώ από το επίδομα που υποτίθεται ότι θα τους χορηγούνταν για να τους στηρίξει στην έκτακτη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν, όταν από τη μία στιγμή στην άλλη οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν υπέστησαν ζημιές, ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι ίδιοι βρέθηκαν χωρίς αντικείμενο εργασίας.

«Εχουμε απευθυνθεί παντού, σε Επιθεώρηση Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, στο ΕΡΓΑΝΗ. Στο ΕΡΓΑΝΗ δεν έχουν φροντίσει καν να στείλουν τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για να μας καταβληθούν τα επιδόματα των αναστολών. Επικαλούνται τη γραφειοκρατία. Κι εμείς; Πώς θα ζήσουμε; Μας έχουν ξεχάσει. Ο χρόνος αναστολής εκπνέει στις 27 Οκτωβρίου και εμείς δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ. Ούτε γνωρίζουμε τι θα γίνει μετά τις 27 Οκτωβρίου. Θα μπούμε ταμείο ανεργίας; Θα μπορέσουμε να απασχοληθούμε αλλού; Πώς θα ζήσουμε;» η κραυγή αγωνίας δεκάδων εργαζομένων που βρίσκονται στον «αέρα» μετά τις φωτιές του καλοκαιριού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου