ΤΟΠΙΚΑ

Πλημμυροπαθής οικογένεια από τον Βόλο χωρίς αποζημίωση

πλημμυροπαθής-οικογένεια-από-τον-βόλ-996864

Χωρίς αποζημίωση έμεινε εξαμελής οικογένεια Βολιωτών με καταγωγή από την Καρδίτσα, που είδε τη δεύτερη κατοικία της στη Μαγούλα Μουζακίου να καταστρέφεται και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια.

Η πλατφόρμα για χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών και αντικατάσταση οικοσυσκευής δεν δέχεται την αίτησής της.

Το αιτιολογικό είναι, όπως ενημερώθηκε η οικογένεια, ότι υπέβαλε εκπρόθεσμα το Ε9 και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ η προθεσμία υποβολής έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου.

Όπως ενημερώθηκε από τον λογιστή της, οι αρμόδιοι αποφάνθηκαν ότι δεν δικαιούται αποζημίωση, επειδή υπέβαλε το Ε9 με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών.

Στην απόφαση αυτή δεν μέτρησε το γεγονός ότι ο Βόλος επλήγη από το σαρωτικό πέρασμα του «Daniel» τρεις μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης της υποβολής του Ε9 στις 5 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει πλημμύρα προβλημάτων στις μετακινήσεις και στην πόλη ένα πραγματικό χάος.

Το πιο λυπηρό απ’ όλα είναι ότι η οικογένεια είδε την κατοικία της να καταστρέφεται για δεύτερη φορά, καθώς η εν λόγω περιοχή επλήγη από την κακοκαιρία «Ιανός» πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τότε δεν δικαιούταν αποζημίωση με το αιτιολογικό ότι δεν είχε ανοιχτεί η διαθήκη. Μόνη χωρίς στήριξη από την Πολιτεία προχώρησε στις αναγκαίες επισκευές, οι οποίες δυστυχώς ολοκληρώνονταν, όταν ξέσπασε η πρόσφατη κακοκαιρία.

Η θεομηνία έπνιξε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές στη Μαγούλα στις 7 Σεπτεμβρίου. Η οικογένεια παρακολουθούσε τις εικόνες φρίκης από την τηλεόραση. Ηταν εγκλωβισμένη αφού δεν μπορούσε να επισκεφτεί το χωριό λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού.

Οταν τελικά αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, αντίκρισε εικόνες χάους και πάλι.

«Αντιμετωπίσαμε μία τραγική κατάσταση, που δεν περιγράφεται. Η λάσπη ήταν ένα μέτρο. Το νερό είχε φθάσει μέχρι τα παράθυρα. Δεν έμεινε τίποτα. Μέχρι και ο περίγυρος υποχώρησε. Η μπετονιέρα που είχε βάλει ο σοβατζής βγήκε πάνω από τα κάγκελα.

Καταστράφηκαν κρεβάτια, στρώματα, δύο ψυγεία, η κουζίνα, τα τραπέζια, οι καρέκλες. Υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που ήταν καινούργιες. Είχαμε ξοδέψει 35.000 ευρώ για να επισκευάσουμε τα προβλήματα που άφησε ο «Ιανός».

Φυσικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο στο μπαξέ, ενώ η αποθήκη γέμισε λάσπη.

Στα 80 μέτρα από τη δική μας πόρτα πνίγηκαν τα ζώα που είχαν δύο αδέρφια κτηνοτρόφοι βιοπαλαιστές.

Εχουμε πάθει ολική ζημιά», περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η μητέρα.

Οι κάτοικοι στην περιοχή σώθηκαν επειδή πήραν έγκαιρα τα αυτοκίνητά τους και απομακρύνθηκαν στον λόφο.

«Ενας κάτοικος που γύρισε για να συμμαζέψει τα πράγματά του, όχι μόνο δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα, αλλά αναγκάστηκε να κολυμπήσει για να βγει έξω από το σπίτι. Σώθηκε επειδή τον περίμενε τρακτέρ.

Είναι τρεις φορές χειρότερα απ’ όταν μας έπληξε ο «Ιανός». Πνίγηκαν σκυλιά μέχρι κοπάδια ολόκληρα. Οι κτηνοτρόφοι απομάκρυναν μόνοι τους τα νεκρά ζώα για υγειονομικούς λόγους ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση απελπισίας», προσθέτει ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου