ΤΟΠΙΚΑ

Στο ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. προσφεύγουν οι αλιείς – Ζητούν απαντήσεις για κρίσιμα ερωτήματα

στο-ελ-κε-θε-προσφεύγουν-οι-αλιείς-ζη-995931

Αναλαμβάνουν να γίνουν μετρήσεις στον Παγασητικό – Με «εικασίες» και «ήξεις αφίξεις» εμείς καταστρεφόμαστε, λένε

Είναι ή όχι κατάλληλος ο Παγασητικός για αλίευση; Μολύνθηκαν ή όχι τα νερά του κόλπου, από τι και σε τι βαθμό;

Στα ερωτήματα αυτά που καίνε πολίτες, φορείς, αλλά και την επαγγελματική ομάδα των αλιέων, που τις τελευταίες μέρες βιώνει το δικό της Γολγοθά δίχως αντικείμενο απασχόλησης και με τον κόσμο να είναι σε σύγχυση αναφορικά με το τι συμβαίνει στον θαλάσσιο χώρο μετά τις πλημμύρες, προσβλέπουν να δώσει απαντήσεις το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών «ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.», οι ιδιοκτήτες γρι- γρι μέσης αλιείας, μέσω της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), που αναλαμβάνει να γίνουν έλεγχοι, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

«Με εικασίες ένθεν κακείθεν και δηλώσεις που τρομοκρατούν ή καθησυχάζουν, ανάλογα από πού εκφέρονται, δεν μπορεί κανείς να μιλάει για τον Παγασητικό. Επρεπε όσοι μίλησαν να έχουν φροντίσει νωρίτερα να έχουν και στοιχεία για όσα λένε. Αν δεν έχουν κάνει ελέγχους πώς είναι δυνατόν να τοποθετούνται δημόσια;», αναρωτήθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μιλώντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Μπουντούκος, εκφράζοντας εμμέσως τη δυσφορία του για δημόσιες τοποθετήσεις πανεπιστημιακών και επιστημονικών φορέων, αλλά και του αρμοδίου υφυπουργού, τους οποίους ναι μεν δεν αμφισβητεί, επισημαίνει όμως ότι πριν τοποθετηθούν δημόσια έπρεπε τα λεγόμενά τους να βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία και μετρήσεις.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), μέσω της οποίας επικρίνονται όσοι βγήκαν και μίλησαν για «ακαταλληλότητα αλίευσης στον Κόλπο, δίχως στοιχεία και μετρήσεις», με τον κ. Μπουντούκο να καλεί τον Εισαγγελέα να παρέμβει και να επισημαίνει ότι η «Ενωση επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της να υπερασπιστεί τα μέλη της».

Η ΠΕΠΜΑ δραστηριοποιείται και έχει μέλη στη Μαγνησία, αλλά και σ’ όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Ο κ. Μπουντούκος ως Βολιώτης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος όπως λέει σε ό,τι έχει να κάνει με τον Παγασητικό.

«Είναι άλλο δεν μπορούμε να ψαρέψουμε στον Παγασητικό Κόλπο, διότι είναι γεμάτος φερτές ύλες και άλλα ενδεχομένως βλαβερά αντικείμενα λόγω των πλημμυρών και άλλο ότι τα νερά του Παγασητικού Κόλπου είναι μολυσμένα», παρατηρεί ο ίδιος και εκφράζει τη δυσφορία του, διότι όπως λέει έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα καχυποψίας και φοβίας στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα στην ιχθυόσκαλα του Βόλου το πρόβλημα να είναι πολύ μεγάλο.

Ο ίδιος φοβάται πως αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα, ο κλάδος της αλίευσης θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε η ομοσπονδία να ζητήσει από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. να κάνει ελέγχους.

«Το Ελληνικό κέντρο θαλάσσιων ερευνών είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός. Λειτουργεί υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας έρευνας και καινοτομίας του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων. Είναι ένας πιστοποιημένος φορέας που μπορεί να κάνει ελέγχους και να ενημερωθούμε τελικά όλοι τι συμβαίνει στον Παγασητικό», πρόσθεσε ο ίδιος στην επικοινωνία που είχε με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Το θέμα έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αν “φωλιάσει ο φόβος” στους καταναλωτές, ο κλάδος μας θα αφανιστεί», συμπληρώνει καταθέτοντας την άποψη των ιδιοκτητών γρι- γρι μέσης αλιείας, τους οποίους εκπροσωπεί.

Η ανακοίνωση της ΠΕΠΜΑ

Στην ανακοίνωση που προηγήθηκε αναφέρονται τα εξής:

«Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της ακαταλληλότητας του Παγασητικού κόλπου για αλιεία, και των αλιευμάτων που εξαλιεύονται από αυτόν.

Αιτία, τα καθημερινά δημοσιεύματα κάποιων όψιμα ευαισθητοποιημένων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, που προβάλλουν υποθετικούς κινδύνους.

Δεν υπάρχουν όμως πραγματικές αναλύσεις και αποδείξεις. Γίνονται λοιπόν, αυστηροί τιμητές μπροστά σε ένα φαινόμενο που συμβαίνει αενάως, διότι πάντα ο Πηνειός εξέβαλε είτε στο Αιγαίο, είτε μέσω Κάρλας και Ξηριά στον Παγασητικό, μεταφέροντας κάθε τύπο ρύπου, συνέπεια ανθρωπογενών δράσεων. Τι άλλαξε τώρα και κινδυνολογούν ασύστολα; Γιατί δεν έχουν στραφεί εναντίον του φαινομένου, ή εναντίον αυτών των δράσεων, ποτέ στο παρελθόν; Η ένταση του φαινομένου δεν δικαιολογεί την άποψη για ένταση στην επιμόλυνση των υδάτων και μάλιστα ολόκληρης της τεράστιας Λεκάνης του Παγασητικού.

Όλη αυτή η κινδυνολογία, έχει οδηγήσει σε αποκλεισμό των καταναλωτών από ένα πολύτιμο αλλά και αυτοπροστατευόμενο διατροφικό πόρο.

Μήπως θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας γι’ αυτή την ανερμάτιστη διασπορά υγειονομικού τρόμου, που έχει φέρει σε απόγνωση δεκάδες επαγγελματίες του χώρου των αλιέων, της εμπορίας και πώλησης των αλιευμάτων, αλλά και όλων των επαγγελματιών που εξαρτώνται από την αλιεία, σε μία περίοδο που το μεροκάματο είναι δύσκολο, αλλά και σε μία πόλη που η αλιεία αποτελεί ατμομηχανή της οικονομίας;

Από την πλευρά της ΠΕΠΜΑ δηλώνεται ρητώς η επιφύλαξη κάθε δικαιώματός της να στραφεί κατά των υπαιτίων συκοφαντών της υγειονομικής ασφάλειας των αλιευμάτων, με τον τρόπο αυτό βλαπτόντων σοβαρότατα τα μέλη της».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου