ΤΟΠΙΚΑ

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης στη Μακρινίτσα Πηλίου – 1235 τόνοι βροχής ανά στρέμμα

πανευρωπαϊκό-ρεκόρ-μηνιαίας-βροχόπτ-995177

Πληρέστερη αποτύπωση της κακοκαιρίας Daniel από το meteo – Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Ασκύφου Χανίων από το Φεβρουάριο του 2019, όταν είχε καταγράψει μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης 1225 χιλιοστά

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel». Δεκαπέντε μέρες πέρασαν από το ξέσπασμα της σφοδρής κακοκαιρίας και χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν έχουν πρόσβαση ακόμη στα βασικά αγαθά, μετρώντας τις «πληγές» τους.

Το μεγάλο πλήγμα είναι η βίαιη διακοπή της τουριστικής περιόδου στο Πήλιο. Σε ό, τι αφορά όμως το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, τα προβλήματα είναι πολλά στα οδικά δίκτυα με κομμένους δρόμους, με κατεστραμμένες γέφυρες.

Σε ότι αφορά το νερό, δεν υπάρχει νεότερο ούτε για τον Βόλο, ούτε για περιοχές στο νότιο Πήλιο που έχουν μείνει για δύο εβδομάδες χωρίς πόσιμο νερό.

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης στη Μακρινίτσα Πηλίου – 1235 χιλιοστά βροχής

Μετά από αρκετές ημέρες, έχει αποκατασταθεί πλέον η μετάδοση των μετρήσεων σχεδόν όλων των μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ στη Θεσσαλία, δίνοντας τη δυνατότητα να έχουμε μια πληρέστερη αποτύπωση της κακοκαιρίας DANIEL (04-08/09/2023).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο μετεωρολογικό σταθμό της Μακρινίτσας Πηλίου, ο οποίος μέχρι τις 20/09/2023 έχει καταγράψει αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης 1235 χιλιοστά, τιμή που αποτελεί ήδη το μεγαλύτερο μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Ασκύφου Χανίων από το Φεβρουάριο του 2019, όταν είχε καταγράψει μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης 1225 χιλιοστά.

Επιπροσθέτως, στην κακοκαιρία Daniel καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχόπτωσης του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ που κατείχε από το 2009 η Μακρινίτσα, σε 4 μετεωρολογικούς σταθμούς, ένας εκ των οποίων είναι και πάλι αυτός της Μακρινίτσας.

Στα σχήματα που ακολουθούν παρουσιάζονται τα 5 μεγαλύτερα μηνιαία ύψη βροχόπτωσης και τα 5 μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ.

kairos-PILIO
KAIROS-PILIO-DANIEL

Πηγή: meteo.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου