Ο πρόεδρος του ΣΘΒΣΕ Αθανάσιος Συριανός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για την επόμενη μέρα
Σε υποδομές, μεταφορές και πρώτες ύλες εστιάζουν τα σχέδια αποκατάστασης της παραγωγικής λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων, που ανήκουν στον αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση και τις μεταλοκατασκευές, που είναι οι βασικότεροι κλάδοι παραγωγής στη Μαγνησία και έχουν υποστεί ζημιές εστιάζεται το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας, στην επόμενη μέρα των πλημμυρών.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Ο κίνδυνος μη εκτέλεσης παραγγελιών στους χρόνους που είχαν συμφωνηθεί με συμβόλαια πριν τις πλημμύρες, σε συνδυασμό με άλλα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που προκαλεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν ουσιαστικά ανενεργές χωρίς παραγωγική διαδικασία, προκαλεί έντονο προβληματισμό και αβεβαιότητα.
Ο Αθανάσιος Συριανός, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) και επικεφαλής της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν κρύβει τον προβληματισμό του.
Όπως λέει, ακόμη η επιχειρηματική κοινότητα δεν είναι σε θέση να κάνει μια συνολική, αντικειμενική εκτίμηση για το πόσες-ποιες βιομηχανίες έχουν υποστεί ζημιές, Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικότερος λόγος που για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης ο ΣΒΘΣΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας.
Μέσω αυτής, επιχειρήσεις- μέλη ενημερώνονται αξιόπιστα και έχουν μια πιο άμεση συνεργασία με το δημόσιο. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να χάνουν χρόνο για να επικοινωνήσουν πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από την παροχή νερού μέχρι άλλες ανάγκες. Εκτιμάται ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας θα έχει ομαλοποιηθεί η ροή των πληροφοριών στο ψηφιακό αυτό εργαλείο.
Σύμφωνα με τον κ. Συριανό, πρόβλημα δεν είναι τόσο οι άμεσες ζημιές όσο οι έμμεσες, αφού οι υποδομές έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα. Είναι ενδεικτικό ότι η Α’ και η Β’ ΒΙ.ΠΕ. δεν έχουν νερό και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ειδικά στις μονάδες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων.
Όπως υπογραμμίζει, ακόμη και οι εταιρείες που δεν έχουν υποστεί ζημιές μετρούν απώλειες λόγω των κατεστραμμένων υποδομών και της έλλειψης πρώτων υλών.
Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή στη Θεσσαλία προμηθεύει πρώτες ύλες τη βιομηχανία και ειδικότερα όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι βιομηχανίες που έχουν μεγάλη ανάγκη για νερό έχουν αναγκαστεί σε παύση λειτουργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις απώλειες που έχουν.
Η επόμενη μέρα και τα βήματα επανασχεδιασμού
«Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να καταγραφούν πλήρως οι ζημιές σε μια τέτοιας εμβέλειας καταστροφή. Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι άμεσες αλλά και οι έμμεσες ζημιές από την απώλεια κερδών, καθώς η δυσχερής τροφοδοσία και η έλλειψη υποδομών σημαίνει ότι σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς δεν εκτελούνται παραγγελίες και ενδεχομένως να χαθούν συμβόλαια.
Φυσικά, δεν παραβλέπουμε ότι σε αυτές τις ακραίες συνθήκες προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Όταν τα σπίτια τους είναι κάτω από τη λάσπη προέχει η ασφάλεια της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ως καλύτερα οργανωμένες συγκριτικά με το κράτος για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Ο κ. Συριανός επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και η επιστροφή στην κανονικότητα για τη βιομηχανία στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία μετά τη δοκιμασία των πλημμυρών, πρέπει να γίνει με σύνεση και ψυχραιμία.
Η επιχειρηματική κοινότητα διεκδικεί ισότιμη συμμετοχή σε όλα τα στάδια των συζητήσεων που θα γίνουν από τα συναρμόδια υπουργεία, τόσο για την επιστροφή στην κανονικότητα και με τους όρους που αυτή θα γίνει, όσο και για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα πρέπει να εξασφαλιστούν για την επόμενη μέρα.
Ενώνουν δυνάμεις
Οι φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της βιομηχανίας – μεταποίησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «στέκονται αρωγοί στις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής. Συνενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων προς τις Αρμόδιες Αρχές για την άμεση συνδρομή της Πολιτείας στην αποκατάσταση των καταστροφών και τη στήριξη των πληγέντων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με την υποστήριξη του ΣΕB σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, συμφώνησαν στην σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων. Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένως συμμετάσχει σε διαδικασίες αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων και κρίσεων και διαθέτει την τεχνογνωσία ιεράρχησης και δρομολόγησης των δράσεων της Συντονιστικής Επιτροπής.
Στην πρώτη συνεδρίαση συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Α΄Β.Ε.Π.Ε. Βόλου ενώ σε επόμενες συνεδριάσεις θα συμμετάσχουν και άλλοι φορείς.
Ως άμεσες ενέργειες αποφασίστηκε η καταγραφή των ζημιών και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και η δημιουργία ειδικού γραφείου στη Λάρισα και στον Βόλο για θέματα επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία ώστε να παρέχεται κάθε δυνατή πληροφορία και ενημέρωση.
Η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων των ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κεντρικές και τοπικές Αρχές, ώστε με συντονισμένες προσπάθειες να οργανωθούν περαιτέρω ενέργειες προς κάθε αρμόδιο φορέα, που θα αναλάβει την αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ