ΤΟΠΙΚΑ

Ζουμπουλάκης: «Θα αισθανθούμε έντονα τις ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα»

ζουμπουλάκης-θα-αισθανθούμε-έντονα-994204

Η πάροδος ενός χρόνου τουλάχιστον θα χρειαστεί για να επανέλθει η Μαγνησία και η Θεσσαλία στα φυσιολογικά της οικονομικά επίπεδα, στα επίπεδα προ της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel», που άφησε πίσω της ανεξίτηλα χαραγμένο το στίγμα της με τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία να μετρούν ακόμη τις πληγές τους.

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, τονίζει ότι «ο αντίκτυπος της πρωτόγνωρης θεομηνίας έχει άμεσες αλλά και έμμεσες συνέπειες.

Η Πολιτεία απαιτείται να επανασχεδιάσει την αντιπλημμυρική της πολιτική, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν. Θα έχουμε όλο και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα. Η κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε τον Αλμυρό και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο του 2020, ήταν δίπλα μας και σήμερα κάποιοι άνθρωποι επλήγησαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια», είναι το μήνυμα που στέλνει.

Ο κ. Ζουμπουλάκης τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος η βέβαιη άνοδος στις τιμές των αγροτικών προϊόντων να φέρει αλυσιδωτές αυξήσεις σε μία σειρά από προϊόντα και παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες μπορεί να αφορούν από τα προϊόντα διατροφής μέχρι… το αντίτιμο για την ενοικίαση μίας κατοικίας.

Ορισμένες περιοχές της Μαγνησίας σταμάτησαν απότομα την οικονομική τους δραστηριότητα. Αναφερόμενος στις άμεσες συνέπειες των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων ο καθηγητής σημειώνει: «Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες που λειτουργούσαν σε τουριστικά θέρετρα του Δήμου Βόλου διέκοψαν τη λειτουργία τους ξαφνικά και δεν προλαβαίνουν να τη ξεκινήσουν εκ νέου φέτος.

Το ίδιο συμβαίνει με τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης στο Νότιο Πήλιο, αλλά και σε Αη Γιάννη, Χορευτό.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν καταστήματα στη Νέα Ιωνία ή παραπλεύρως του Κραυσίδωνα ή στα Παλαιά που να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, όμως αυτά τα μαγαζιά σε ένα- δύο μήνες θα επανέλθουν, καθώς δεν λειτουργούν μόνο τη θερινή σεζόν».

Από την άλλη το πρόβλημα υδροδότησης στον Βόλο είναι πλέον γνωστό και όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι το νερό της πόλης δεν είναι πόσιμο. Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι σίγουρο ότι η προσέλευση στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας του νομού θα είναι περιορισμένη για τουλάχιστον ένα μήνα και όταν ακόμη ξεκινήσουν τα εορταστικά τριήμερα.

Το εμπόριο και η εστίαση αντίθετα, είναι θέμα χρόνου να πιάσουν ξανά ρυθμούς κανονικότητας. Ήδη η παραλιακή ζώνη του Βόλου με τα τσιπουράδικα έχει αρχίσει να λειτουργεί ξανά.

Στα προαναφερόμενα όμως απαιτείται να προστεθούν και οι έμμεσες συνέπειες του «Daniel», που άφησε πίσω του βομβαρδισμένα τοπία και άλλαξε το φυσικό τοπίο μίας ολόκληρης περιφέρειας. Η σοδειά των αγροτών καταστράφηκε όπως ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές και στο ζωικό κεφάλαιο.

«Η Θεσσαλία και η υπόλοιπη Ελλάδα θα αισθανθούν έντονα το φαινόμενο της έλλειψης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Όλα αυτά τα είδη από τα οπωροκηπευτικά μέχρι τα στάρια, τα βαμβάκια κ.α. θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία θα είναι ακριβότερα.

Οι αγρότες θα κάνουν τουλάχιστον μία χρονιά να συνέλθουν. Τη φετινή την έχασαν. Και τη νέα χρονιά δεν θα έχουν την ίδια απόδοση με την περσινή χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει το ύψος της μείωσής της. Αυτό εξαρτάται από τι είδους υλικά μεταφέρθηκαν από τα ορμητικά νερά στα χωράφια τους. Συνάδελφοί μου από τη Γεωπονική λένε ότι αυτά τα υλικά δεν βοηθούν το χωράφι να γίνει πιο γόνιμο, αλλά το αντίθετο.

Οι λάσπες έχουν μέσα τους από ακαθαρσίες μέχρι πετρέλαια, χημικά προϊόντα, ό,τι μπήκε στο ποτάμι, από το σπίτι, το μαγαζί, το εργοστάσιο, βγήκε στο χωράφι», είπε.

Ο τιμάριθμος των τροφίμων θα αυξηθεί και κατά συνέπεια θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός, που ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, κρατιέται σε υψηλά επίπεδα λόγω του τιμάριθμου των τροφίμων και του κόστους των καυσίμων.

«Ο πληθωρισμός φέρνει γκρίνιες από την πλευρά των μισθωτών που έχουν σταθερό εισόδημα. Οδηγεί επίσης αυτούς που έχουν τη δυνατότητα, να ανεβάζουν τις τιμές των υπηρεσιών τους. Για παράδειγμα αν κάποιος ζει από δύο καταστήματα και δύο διαμερίσματα, θα ανεβάσει τα ενοίκια, προκειμένου να ανταπεξέλθει οικονομικά στα έξοδα», επισήμανε.

Υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν αλυσιδωτές αυξήσεις. «Δεν γνωρίζω σε τι βαθμό έχει πληγεί η κατοικία, πόσες δηλαδή υπέστησαν ζημιές ή τι είδους κατοικίες έχουν πληγεί. Ούτε υπάρχει ακόμη ακριβής αποτίμηση για τις ζημιές στα καταστήματα ή στα χωράφια για να υπολογίσουμε την ετήσια επίπτωση στην παραγωγή της Μαγνησίας.

Θα χρειαστεί όμως τουλάχιστον ένας χρόνος για να επανέλθουμε στα φυσιολογικά μας οικονομικά επίπεδα. Και κρίμα γιατί το 2023 ήταν μία καλή χρονιά. Η θερινή σεζόν ήταν ικανοποιητική με τους επαγγελματίες τουρισμού που πανηγύριζαν για την επισκεψιμότητα που είχαν. Η αγροτική παραγωγή ήταν επίσης ικανοποιητική παρά το αυξημένο κόστος της», συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου