ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από 400 αγελάδες σε νησίδα γύρω από την Κάρλα

πάνω-από-400-αγελάδες-σε-νησίδα-γύρω-από-τ-993371

Χωρίς έλεγχο η κατάσταση στις παρακάρλιες περιοχές

Πρωτόγνωρη είναι η εικόνα των εκατοντάδων βοοειδών που έχουν βρει «καταφύγιο» σε χωμάτινη νησίδα δίπλα στο ανάχωμα που έχει δημιουργηθεί δίπλα στη λίμνη Κάρλα και στις παρακάρλιες περιοχές.

Η κακοκαιρία «Daniel», το πέρασμα της οποίας ήταν φονικό, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τους κτηνοτρόφους να είναι σε απόγνωση και να προσπαθούν να σώσουν και τα υπόλοιπα ζώα τους.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο στη διαδρομή προς Λάρισα πάνω από τη λίμνη Κάρλα και στο ύψος των Καναλίων, όπου εκατοντάδες αγελάδες βρίσκονται σε χωμάτινη νησίδα, ενώ περιβάλλονται από νερό.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κτηνοτρόφος της περιοχής αναφέρει ότι τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες της κακοκαιρίας είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή, όπου δεκάδες κτηνοτρόφοι άφηναν τα ζώα τους.

«Εκεί έχει δημιουργηθεί, πλέον, μία χωμάτινη νησίδα και γύρω – γύρω είναι βρόχινα νερά. Οι κτηνοτρόφοι έχουν αφήσει εκεί τα ζώα τους, καθώς είναι το μόνο σημείο που είναι σε ευθεία, αλλά δεν κινδυνεύουν. Καθημερινά πηγαίνουν και τα ταΐζουν, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα απομάκρυνσής τους προς τον ορεινό όγκο της περιοχής» αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Πανομμάτης.

Το ανάχωμα που δημιουργήθηκε στο πλαϊνό μέρος της Κάρλας είχε ως συνέπεια το έδαφος να παρουσιάσει μικρή κλίση και έτσι να γεμίσει βρόχινο νερό στο σημείο, όπου κατά τους χειμερινούς μήνες φυλάσσονται εκατοντάδες ζώα κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Πανομμάτης, τα ζώα είναι απόλυτα ασφαλή εκεί και δεν κινδυνεύουν από το ενδεχόμενο υπερχείλισης της λίμνης Κάρλας, καθώς βρίσκονται από την περιοχή του Κεραμιδίου, όπου η στάθμη του νερού είναι σε κανονικά επίπεδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου