ΤΟΠΙΚΑ

Σύσκεψη στο Συντονιστικό της Λάρισας: Ενεργοποιείται και ο Στρατός στην περισυλλογή νεκρών ζώων

σύσκεψη-στο-συντονιστικό-της-λάρισας-993048

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr. – Για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από τις πλημμύρες η καταβολή προς τους κατοίκους θα γίνεται αυτοματοποιημένα

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, όπου εξετάστηκαν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε αναλυτικά για τις προτεραιότητες και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τις περαιτέρω ενέργειες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα Δημόσιας Υγείας (έχουν εντοπιστεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοίμωξης αναπνευστικού), στην απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, καθώς και στη συλλογή των νεκρών ζώων, η οποία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και στην οποία προστέθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων πάντα σύμφωνα με όλες τις υγειονομικές διατάξεις.

Εξετάστηκαν ακόμη τα νεότερα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, ενώ για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ. Θα ακολουθήσει, σήμερα το απόγευμα, αναλυτική ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Πρόεδρος ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας.

Ενεργοποιείται και ο Στρατός στην περισυλλογή νεκρών ζώων

Το μέγεθος της τραγωδίας αποκαλύπτεται διαρκώς τις τελευταίες μέρες, καθώς τα νερά υποχωρούν και αποκαλύπτονται τα κουφάρια ζώων, που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τα καταστροφικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel».

Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές…

nekra_zoa_plimmires_arthro
nekra_zoa_plimmires__1_
nekra_zoa_plimmires__7_
nekra_zoa_plimmires__6_
nekra_zoa_plimmires__5_
nekra_zoa_plimmires__4_
nekra_zoa_plimmires__3_
nekra_zoa_plimmires__2_

Από σήμερα, πιο ενεργό ρόλο στο δύσκολο και απαιτητικό έργο της περισυλλογής, αναλαμβάνει από σήμερα και ο Στρατός, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού. Συγκεριμένα, όπως ενημέρωσε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, έχει ήδη απευθύνει αίτημα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου ο στρατός να ενεργοποιηθεί και σε αυτό το κομμάτι.

«Με εντολή του πρωθυπουργού ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ανάρτησή του.

Ακολούθως, το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε ότι συγκροτούνται άμεσα κλιμάκια αποκομιδής των νεκρών ζώων στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

Συγκεκριμένα, το Επιτελείο συγκρότησε ειδική υγειονομική ομάδα, η οποία θα μεταβεί άμεσα στους επιλεγμένους χώρους αποκομιδής και θα αναλάβει το έργο της υγειονομικής επιτήρησης και υποστήριξης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εμπλακεί.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα συνδράμει στον σκοπό αυτό θα φέρει τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό προστασίας έναντι μολυσματικών βιολογικών παραγόντων.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου