ΤΟΠΙΚΑ

Ερωτηματικά για λειτουργία σχολείων – Χθες ξεκίνησαν οι έλεγχοι

ερωτηματικά-για-λειτουργία-σχολείων-82-992942

Ορισμένα σχολικά κτίρια ενδέχεται να μην χρησιμοποιηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα- Ανοιχτό το ζήτημα μεταστεγάσεων μαθητών- Σε εγρήγορση καλούνται οι διευθυντές

Σοβαρά ερωτηματικά για την επαναλειτουργία των σχολείων ακόμη και μέσα στον Βόλο, τέσσερις ημέρες πριν χτυπήσει, με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι έλεγχοι για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα ξεκίνησαν μόλις χθες κι ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η έναρξη των μαθημάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρώτο κουδούνι δεν θα μπορέσει να χτυπήσει σε όλα τα σχολεία της Μαγνησίας και ίσως να απαιτηθεί μεταστέγαση μαθητών. Καθολικές ζημιές δεν έχουν καταγραφτεί μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπάρχουν σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ή προβλήματα που θα απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον και ζητήθηκε από τους διευθυντές να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Χθες, μικτό κλιμάκιο της ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) Α.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, προχώρησαν σε ελέγχους σε σχολεία οι διευθυντές των οποίων ενημέρωσαν τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ότι υπάρχουν προβλήματα.

Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν τα σχολεία 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, 2ο ΕΠΑΛ Ν Ιωνίας, Συγκρότημα Μουρτζούκου (7ο & 9ο Γυμνάσιο, 6ο ΓΕΛ), 18ο & 26ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, 10ο και 32ο Νηπιαγωγείο, 9ο Δημοτικό Σχολείο 7ο και 22ο Δημοτικά Σχολεία, 2ο ΓΕΛ Βόλου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού, 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού, Γυμνάσιο Ιωλκού, Δημοτικό Σχολείο Ιωλκού, 6ο Γυμνάσιο Βόλου, 15ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, 7ο Λύκειο Βόλου, 10ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 8ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, 7ο Δημοτικό Σχολείο, Λύκειο Αγριάς και 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς.

Για κάθε περίπτωση θα συνταχθεί τεχνικό δελτίο που θα σταλεί στον Δήμο προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες.

Από τους πρώτους ελέγχους προέκυψε ότι καθολικές ζημιές δεν υπάρχουν. Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί στο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο στο Παλιό Λιμεναρχείο που πλημμύρισε ενδεχομένως να μην επιτρέψει τη λειτουργία τους από την ερχόμενη Δευτέρα. Το Νηπιαγωγείο είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και μόνο αν μπορέσει να λειτουργήσει το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, ίσως να στεγαστεί σε κάποια αίθουσα, καθώς είναι μονοθέσιο και αριθμεί 22 παιδιά.

Στα σχολεία του Παλιού Λιμεναρχείου υπήρχε ακόμη και χθες λάσπη, ο εξοπλισμός έχει καταστραφεί όπως επίσης ασανσέρ και λέβητες. Επίσης κρίθηκε αναγκαίος ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και δεν προορίζονται για άμεση χρήση.

Στο σχολικό συγκρότημα του Φυτόκου, που θύμισε… Ουκρανία στον δήμαρχο Βόλου, Αχ. Μπέο, κρίθηκε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αίθουσες, όχι όμως και τα εργαστήρια που είναι πλήρως κατεστραμμένα.

Στο συγκρότημα των 6ου ΓΕΛ και 7ου Γυμνασίου Βόλου σοβαρό θέμα εντοπίζεται στα υπόγεια που έχουν πλημμυρίσει και έχουν καταστραφεί λέβητες, πρόβλημα με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωπα όταν χρειαστεί να ανάψουν θερμαντικά σώματα.

Προβλήματα εντοπίστηκαν επίσης στις μονώσεις σε ταράτσες που εκτιμάται ότι θα απασχολήσουν και ζητήθηκε από τους διευθυντές που ήταν παρόντες να είναι σε εγρήγορση και να αναφέρουν κάθε πρόβλημα στους προϊσταμένους των διευθύνσεων εκπαίδευσης προκειμένου με τη σειρά τους να ενημερώνουν τους δήμους.

Ειδικά στον Δήμο Βόλου, ως μείζον πρόβλημα για την επαναλειτουργία των σχολείων χαρακτηρίζεται το ζήτημα του νερού. Όπως διαπιστώθηκε στους χθεσινούς ελέγχους σε κάποια σημεία η υδροδότηση δεν είναι απρόσκοπτη, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία αν το νερό εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «μη πόσιμο».

Των χθεσινών ελέγχων προηγήθηκε κατεπείγουσα σύσκεψη προχθές το βράδυ στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Η σύσκεψη συγκλήθηκε από την πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Ν. Καπούλα, μετά από επικοινωνία με την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, η οποία επικοινώνησε μαζί της και την ενημέρωσε ότι είχε προγραμματιστεί άμεση επίσκεψη κλιμακίου στο νομό, το οποίο θα πραγματοποιήσει ελέγχους στα σχολεία.

Στη σύσκεψη συμμετείχε κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (ΥΠΟΜΕΔΙ) και ειδικότερα από την εταιρεία του Δημοσίου Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Εκτός της κ. Νάνσυς Καπούλα συμμετείχαν στη σύσκεψη ο κ. Θεόδωρος Ηλιόπουλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών, οι τμηματάρχες της ίδιας υπηρεσίας, Θεόδωρος Γιαννακούλιας και Δημήτρης Φιλιππάκος, οι επιβλέποντες μηχανικοί της υπηρεσίας, Νικόλαος Παναγούλης και Νικόλαος Αγελαδάς, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δρ. Γιώργος Πολύζος και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δρ. Σωκράτης Σαβελίδης.

Κύριος σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός του επιχειρησιακού σχεδιασμού ελέγχου των πληγεισών σχολικών υποδομών από τα μικτά κλιμάκια που θα συγκροτηθούν από το ΥΠΟΜΕΔΙ και το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος των κτιρίων ξεκίνησε προχθές από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, ενώ στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου έλεγχος θα γίνει μόλις ο δήμαρχος διαβεβαιώσει ποια σχολεία είναι προσβάσιμα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου