ΤΟΠΙΚΑ

Προς εσωκομματικές κάλπες η ΝΔ

προς-εσωκομματικές-κάλπες-η-νδ-99246

Προς εσωκομματικές εκλογές οδεύει η Νέα Δημοκρατία, δύο περίπου χρόνια μετά τις τελευταίες, για την ανάδειξη των νέων προεδρείων στις νομαρχιακές αλλά και τις δημοτικές (τοπικές) οργανώσεις της. Στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές θα ισχύσει ο νέος κανονισμός που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ -αλλά και των τοπικών οργανώσεων- θα εκλέγονται πλέον από το σύνολο των στελεχών και μελών που θα συμμετέχουν στις εκλογές, και όχι από ειδικό εκλεκτορικό σώμα (βουλευτών και στελεχών της ΝΟΔΕ) όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής είναι η 13η Μαΐου, όπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλε ο Γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης, στις περιφερειακές οργανώσεις, βάσει της οποίας επισημαίνει την ανάγκη τακτοποίησης της οικονομικής συνδρομής των μελών του κόμματος, προκειμένου να έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις επικείμενες εκλογές.

Ποιοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Κονταδάκη, απαραίτητη προϋπόθεση όσων επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εκλογές (είτε ως υποψήφιοι, είτε ως εκλογείς), είναι να έχουν καταβάλει τουλάχιστον την οικονομική συνδρομή του έτους 2018, σε διαφορετική περίπτωση θα αποκλειστούν από τη διαδικασία.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι τα στελέχη και μέλη της ΝΔ που δεν έχουν λάβει την κάρτα μέλους, μπορούν να το κάνουν είτε μέχρι τις 10 Απριλίου 2018 μια αίτηση (εφόσον έχουν πληρώσει ή πληρώσουν με αντικαταβολή), είτε μέχρι τις 4 Μαΐου, εφόσον έχουν επιλέξει την ηλεκτρονική πληρωμή.

Σημειώνεται ότι το κόστος της ετήσιας συνδρομής ανέρχεται στα 12 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι δυνατότητες της διετούς (22 ευρώ) και τριετούς (30 ευρώ) συνδρομής.

Εκλογή προέδρων ΝΟΔΕ από τη βάση

Αξίζει να προστεθεί ότι στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές θα ισχύσει ο νέος κανονισμός που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ -αλλά και των τοπικών οργανώσεων- θα εκλέγονται πλέον από το σύνολο των στελεχών και μελών που θα συμμετέχουν στις εκλογές και όχι από ειδικό εκλεκτορικό σώμα (βουλευτών και στελεχών της ΝΟΔΕ) όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για πιο απλές και «αυτόματες» διαδικασίες, καθώς εφόσον εξακολουθεί να ισχύει η δομή των τομέων ευθύνης στις ΝΟΔΕ, τότε η ανάδειξη των τομεαρχών, όπως και των προέδρων μπορεί να γίνεται σε μία και μόνη μέρα, ενώ μέχρι τώρα προηγείτο η διαδικασία ανάδειξης τομεαρχών και ακολουθούσε η διαδικασία ανάδειξης των προέδρων των ΝΟΔΕ.

Οι άλλες αλλαγές

Εκτός από την άμεση εκλογή προέδρων ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ από τα μέλη του κόμματος, επέρχονται και άλλες αλλαγές στη λειτουργία των κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα:

* Εισάγονται στις κομματικές δομές, οι πρακτικές του προγραμματισμού και της λογοδοσίας. Οι οργανώσεις θα καταρτίζουν πλέον προγραμματισμό ετήσιων στόχων και θα προβαίνουν σε δημόσιο απολογισμό των δράσεών τους κάθε χρόνο.

* Οι πρόεδροι έχουν σαφή και ορισμένη διετή θητεία.

* Διευρύνεται το ασυμβίβαστο για τις κομματικές θέσεις. Ασυμβίβαστο έχουν πλέον: α) τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, β) τα μονοπρόσωπα όργανα των Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού, γ) οι εν ενεργεία εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ, δ) οι αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι πολιτικών γραφείων, ε) οι υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων του κόμματος, στ) οι υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές και ζ) οι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι αν δεν έχουν παραιτηθεί από το αξίωμά τους, τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις αντίστοιχες εκλογές.

*Καταργούνται οι περιφερειακές οργανώσεις λόγω επικαλύψεων και σύγχυσης αρμοδιοτήτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου