ΤΟΠΙΚΑ

Το Υπουργείο Υγείας προσπέρασε τον Βόλο – Καμία ενημέρωση από Αγαπηδάκη

το-υπουργείο-υγείας-προσπέρασε-τον-βό-992427

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα δειγματοληψιών της ΔΕΥΑΜΒ – Φρενίτιδα σε πολίτες και επαγγελματίες εστίασης μετά τη διγλωσσία μεταξύ Δήμου και Υπουργείου

Το Υπουργείο Υγείας προσπέρασε τον Βόλο κατά την χθεσινή επίσημη ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς πλημμύρες. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία τις δύο προηγούμενες ημέρες δήλωσε ότι το νερό του Βόλου είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, χθες δεν προχώρησε σε καμία αναφορά για την ασφάλεια του νερού στον Βόλο, σε αντίθεση με την περίπτωση του νερού στη Λάρισα, το οποίο χαρακτήρισε ως κατάλληλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ περιμένουν σήμερα τα επίσημα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τα δείγματα που στάλθηκαν από επτά διαφορετικά σημεία του δικτύου, την περασμένη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες και από την έναρξη της υδροδότησης, ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, είχε διευκρινίσει ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόση, ωστόσο δήλωσε ότι χλωριώνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική υγιεινή και καθαριότητα.

Η διγλωσσία μεταξύ Υπουργείου και Δήμου, για την ασφάλεια χρήσης του νερού του δικτύου για προσωπική υγιεινή, που πάντως χρησιμοποιήθηκε από πολίτες από την περασμένη Πέμπτη αργά το απόγευμα οπότε και ξεκίνησε σταδιακά η υδροδότηση της πόλης με νερό γεωτρήσεων, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και όλοι χθες ανέμεναν τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας.

Φως… στο θολό τοπίο που επικρατεί σχετικά με την καταλληλότητα του νερού της πόλης επιχείρησαν να ρίξουν φορείς υγείας με γενικόλογες ανακοινώσεις τους, επικαλούμενοι την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, επικράτησε φρενίτιδα στους δημότες για την ασφάλεια του νερού. Κάτοικοι και επαγγελματίες εστίασης έτρεχαν με δείγματα νερού στα εργαστήρια χημικών αναλύσεων αναζητώντας απαντήσεις αν μπορούν οι μεν να κάνουν μπάνιο, οι δε να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ασφαλείς απαντήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε μέσω των αναλύσεων, καθώς όπως αναφέρουν χημικοί, η κατάσταση με το νερό δεν έχει σταθεροποιηθεί και οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις, όχι μόνο ανά ημέρα αλλά ακόμη και στη διάρκειά της. Αυτό σημαίνει ότι από συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή το νερό μπορεί να χαρακτηρίζεται κατάλληλο και λίγο αργότερα ακατάλληλο.

Ελεγχοι θα πρέπει να γίνονται συνεχώς, προειδοποιούν, μέχρι να σταθεροποιηθεί η ποσότητα του νερού που πέφτει στο δίκτυο. Μέχρι στιγμής το νερό, δεν επαρκεί, άρα οι δεξαμενές αδειάζουν και δεν δίνεται η δυνατότητα στο υπολειμματικό χλώριο να δράσει για την καταπολέμηση τυχόν επιβλαβούς φορτίου.

Αλυκές: Επτά ημέρες χωρίς νερό

Στον Δήμο Βόλου τα προβλήματα παρέμεναν χθες για έβδομη ημέρα σε κάποιες περιοχές.

Κάτοικοι των Αλυκών ούτε χθες είχαν νερό με την αγανάκτηση να ξεχειλίζει. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η υπομονή έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ζητάμε την αντιμετώπιση του προβλήματος» τα μηνύματα που στέλνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κάτοικοι που ζητούν έστω ενημέρωση για το πότε επιτέλους θα έχουν νερό.

Καμία αναφορά για την ασφάλεια του νερού στον Βόλο

Ακόμη όμως και σε περιοχές του Δήμου Βόλου που υδροδοτούνται δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για την ασφάλεια χρήσης του νερού, έστω για την προσωπική υγιεινή, θέμα που ανέκυψε μετά από δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο, τρεις ημέρες μετά την υδροδότηση του κυρίως πολεοδομικού συγκροτήματος.

Μέχρι τότε οι δημότες γνώριζαν δια στόματος δημάρχου Βόλου ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόση, αλλά ότι χλωριώνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική υγιεινής.

Η κ. Αγαπηδάκη που μίλησε για ακατάλληλο νερό, στη χθεσινή επίσημη ενημέρωση δεν έκανε καμία αναφορά για το νερό στον Βόλο.

Αναφερόμενη στο επιχειρησιακό σχέδιο τριών αξόνων του Υπουργείου Υγείας για την περιοχή της Θεσσαλίας, που πλημμύρισε, μίλησε για συνολικά 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε πολίτες της Θεσσαλίας εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται και για 24 περιπτώσεις λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, επισημαίνοντας ότι η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων δεν εμπνέει ανησυχία. Αναφορά έκανε και στην εντομολογική επιτήρηση για ενδεχόμενη αύξηση κουνουπιών, σημειώνοντας ότι τοποθετούνται επιπλέον 50 παγίδες στις πληγείσες περιοχές.

Για το νερό του δικτύου υδροδότησης επεσήμανε ότι χθες έγιναν δειγματοληψίες σε Λάρισα και Βόλο. Στη Λάρισα όπως είπε το νερό είναι κατάλληλο. Για τον Βόλο δεν έκανε αναφορά.

Ανοιξε παρένθεση και ενημέρωσε ότι όταν το νερό χαρακτηρίζεται κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση μπορούμε και να πιούμε και να κάνουμε μπάνιο και να μαγειρέψουμε ή να πλύνουμε τρόφιμα. Αν δεν χαρακτηρίζεται κατάλληλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική υγιεινή ή καθαριότητα αφού βράσει για τρία λεπτά στους 100 βαθμούς.

Η Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας

Η Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας η οποία προχθές ενημέρωνε για τη λειτουργία των δομών χθες εξέδωσε ανακοίνωση για τα καταστήματα περιποίησης χεριών αι ποδιών και καταστήματα δερματοστιξίας.

«Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (καταστήματα περιποίησης χεριών και ποδιών- Καταστήματα δερματοστιξίας) θα χρησιμοποιούν μόνο νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι επιχειρήσεις που έχουν παροχή νερού ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση θα το χρησιμοποιούν μόνο για έκπλυση των λεκανών αποχωρητηρίων. Απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που δεν έχουν καθόλου παροχή νερού».

Η διευθύντρια Υγείας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα που ερωτήθηκε για την καταλληλότητα του νερού του Βόλου, παρέπεμψε στις δηλώσεις της κ. Αγαπηδάκη και ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις». «Ο πρώτος βαθμός ευθύνης για το νερό ανήκει στον Δήμο Βόλου», είπε και περιορίστηκε σε συστάσεις για χρήση εμφιαλωμένου «για προληπτικούς λόγους».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Για το νερό εξέδωσε ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας:

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την οποία είναι εναρμονισμένη και η Ελληνική νομοθεσία, νερό πόσιμο είναι το κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και μη πόσιμο το ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Στον όρο ανθρώπινη χρήση περιλαμβάνεται η πόση, η προσωπική υγιεινή (λουτρό), το μαγείρεμα καθώς και το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών.

Το «μη κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσιμο μαγειρικών σκευών και προσωπική υγιεινή μόνο μετά από βράσιμο για 3 λεπτά και αφού πρώτα κρυώσει.

Σε καμία περίπτωση για πόση ή μαγείρεμα. Η χλωρίωση του νερού είναι αποτελεσματική στο 95% των μικροβίων και παρασίτων.

Ο ΙΣΜ τονίζει ότι οι έλεγχοι του νερού του Βόλου πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα να είναι επαναλαμβανόμενοι από πολλά σημεία του δικτύου και ότι πρέπει να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του νερού από την ΔΕΥΑΜΒ (όπως ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας).

Η δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη».

Χημικοί: Απαιτούνται συνεχείς έλεγχοι

Για το θέμα με το νερό, παρενέβη ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών Θεσσαλίας, Στέργιος Γούναρης, με ανάρτησή του στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Επειδή επικρατεί ένας πανικός και σε πολλές περιπτώσεις μια παραπληροφόρηση σχετικά με τις χρήσεις του νερού, θα αναφέρω μόνο ότι αρμόδιοι για να προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με τη ποιότητα του νερού και τη σκοπούμενη χρήση του για τον γενικό πληθυσμό είναι η ΔΕΥΑΜΒ και η Διεύθυνση Υγείας στηριζόμενες σε αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων αποκλειστικά και μόνο ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ φορέων και εργαστηρίων και πάντα σύμφωνα με τις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας.

Θεωρώ ότι όταν ολοκληρωθούν οι αναλύσεις και συγκεντρωθούν όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα προβούν και στις αντίστοιχες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις.

Προς ενημέρωση όσων δε γνωρίζουν, κάποιες χημικές παράμετροι αναλύονται άμεσα ενώ άλλες και ειδικά οι μικροβιολογικές, χρειάζονται κάποιες μέρες για ολοκληρωθούν.

Ακόμα, για να μπορέσει μια υπηρεσία να αποφανθεί για τη ποιότητα του νερού σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα χρειάζεται να έχει συγκεντρώσει αρκετά αντιπροσωπευτικά δείγματα τα οποία καλύπτουν πλήρως ολόκληρη τη περιοχή και να έχει προβεί σε όλες τις αναλύσεις της νομοθεσίας.

Επιπροσθέτως σε περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων, όπως αυτή που βιώνουμε, με υψηλό κίνδυνο δυνητικών επιμολύνσεων, απαιτούνται συνεχείς δειγματοληψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλιστεί ότι ο χημισμός του νερού είναι σταθερός καθώς και ότι δεν υπάρχουν νέες επιμολύνσεις. Με απλά λόγια μέχρι να σταθεροποιηθεί η ποιότητα του υδροφόρου ορίζοντα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές στο δίκτυο ύδρευσης και στις πηγές υδροληψίας κλπ, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση του νερού. Το ελεύθερο χλώριο χρειάζεται χρόνο για να καταπολεμήσει το όποιο μικροβιακό φορτίο όπως επίσης και τυχόν επιμολύνσεις μπορούν να προκύψουν κατά τη μεταφορά του μέσω του δικτύου. Γι’αυτό τον λόγο χρειάζεται από όλους μας σωστή διαχείριση του νερού που έχουμε ώστε να μπορέσει το δίκτυο να επανέλθει σε ισορροπία τόσο από πλευράς ποσότητας αλλά και από πλευράς αποτελεσματικής χλωρίωσης.

Υπομονή μέχρι να επανέλθει η περιοχή στους φυσιολογικούς της ρυθμούς».

Φρενίτιδα κατοίκων και επαγγελματιών

Η διγλωσσία για την ασφάλεια του νερού προκάλεσε φρενίτιδα σε δημότες. Από το πρωί χθες έτρεχαν με δείγματα νερού για ανάλυση αναζητώντας απαντήσεις αν μπορούν να κάνουν μπάνιο και να καλύψουν ανάγκες καθαριότητας των νοικοκυριών τους.

Και πάλι όμως δεν έφυγαν με σαφείς απαντήσεις καθώς σύμφωνα με χημικούς, ένας έλεγχος δεν αρκεί μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση με το δίκτυο υδροδότησης.

Δύο μέτωπα στην εστίαση

Από την πρώτη στιγμή μετά τις πλημμύρες, η εστίαση προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της και επιχειρήσεις ξεκίνησαν να λειτουργούν. Όχι όλες.

Επαγγελματίες πριν ανοίξουν τα μαγαζιά τους έστειλαν δείγματα προς ανάλυση. Τα αποτελέσματα αναλύσεων στο νερό του δικτύου τους δεν ήταν ενθαρρυντικά με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης, Στέφανο Στεφάνου να εκδίδει ανακοίνωση για λειτουργία των επιχειρήσεων με υλικά σερβιρίσματος μιας χρήσης:

«Με ιδιωτική πρωτοβουλία του συλλόγου μας, λάβαμε δείγμα νερού προς ανάλυση σε τοπικό πιστοποιημένο εργαστήριο και τα αποτελέσματα μόνο σε κατάσταση εφησυχασμού δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε.

Κατόπιν τούτου θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όλων του κλάδου μας, και να σας προτρέψουμε σε αντικατάσταση, επιλογή και χρήση όλων των υλικών σερβιρίσματος, με προϊόντα μιας χρήσης.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών του συλλόγου στο Grooοve, ώστε να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε μια από κοινού οδηγία λειτουργίας μας ή μη, καθώς θεωρούμε δεδομένη την διάθεση όλων μας για την προστασία και ασφάλεια των καταναλωτών συμπολιτών μας. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό, να σημαίνει πως θα αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα την παραμονή σε υγιή κατάσταση και των ίδιων μας των επιχειρήσεων.

Οσοι περισσότεροι τόσο πιο δυνατή θα γίνει η φωνή μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου