ΤΟΠΙΚΑ

Με… αναρρίχηση στα κτήματα οι παραγωγοί στη Ζαγορά

με-αναρρίχηση-στα-κτήματα-οι-παραγωγ-992408

Ξεκινά η συγκομιδή χωρίς πρόσβαση στις κατεστραμμένες καλλιέργειες, ούτε καν στους κεντρικούς δρόμους- «Θα καταρρεύσουμε και οικονομικά», κρούουν κώδωνα κινδύνου

S.O.S. εκπέμπουν οι μηλοπαραγωγοί στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου που επλήγη από την κακοκαιρία «Daniel». Η συγκομιδή μήλων, που πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι στον αέρα, αφού οι παραγωγοί δεν μπορούν καν να προσεγγίσουν στα κτήματά τους.

«Με αναρρίχηση πάμε στα κτήματά μας. Οι αγροτικοί δρόμοι είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένοι, πολλοί εξακολουθούν να είναι ρέματα» περιγράφει την απελπιστική κατάσταση του αγροτικού δικτύου, ο μηλοπαραγωγός, Δημήτρης Σαμαράς.

Παραγωγοί ξεκίνησαν με τα πόδια για να φθάσουν στα κτήματά τους διανύοντας διαδρομή έξι και επτά ωρών. Κάποιοι αντίκρυσαν εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής. «Σε ορισμένα κτήματα δεν υπάρχουν καν δέντρα. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν κτήματα στην περιοχή από Χάνια προς Καράβωμα, στη Ζαγορά στο Πουρί, ωστόσο μεγάλες ζημιές υπάρχουν παντού και σε Κισσό και σε Ξουρίχτι», αναφέρει ο κ. Σαμαράς.

Απίστευτες εικόνες με κτήματα να έχουν καταρρεύσει στην περιοχή της Ζαγοράς

Οσα μήλα έχουν μείνει στα δέντρα θα πρέπει να μαζευτούν για να μην καταστραφούν κι αυτά. «Το 80% του πληθυσμού ζει από τα μήλα. Αν δεν μπούμε στα κτήματα θα μιλάμε για κατάρρευση και της τοπικής οικονομίας», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Το αγροτικό δίκτυο δεν είναι το μοναδικό αξεπέραστο προς το παρόν πρόβλημα. Προσβασιμότητα δεν υπάρχει ούτε στο κεντρικό οδικό δίκτυο προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς.

«Χρειαζόμαστε τον στρατό, αλλιώς μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή στον Δήμο», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ψήφισμα του Ζαγορίν

Την Κυριακή συγκλήθηκε γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς που συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς.

Με ομόφωνο ψήφισμά του ο συνεταιρισμός ζητά:

-άμεσα να διατεθεί μεγάλος αριθμός μηχανημάτων, μικρού-μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, από ιδιώτες ακόμα και από τον Ελληνικό Στρατό. Θα πρέπει να εργαστούν παράλληλα ώστε να λειτουργήσει το κεντρικό οδικό δίκτυο και το εσωτερικό αγροτικό δίκτυο των χωριών μας.

-να λειτουργήσει ταχύτατα ο μηχανισμός, να δοθούν προκαταβολές αμέσως μετά τις δηλώσεις και να αποζημιωθεί και ο Συνεταιρισμός ως οντότητα για απώλεια εισοδήματος από ελλειματική προσκόμιση παραγωγής. Η πλατφόρμα να μείνει ανοιχτή μέχρι να ανοίξουν όλα τα οδικά δίκτυα για να γίνουν σωστές δηλώσεις και εκτιμήσεις. Να κλείσει τέλος Οκτώβρη ώστε να καταμετρηθεί η συνολική εισκομιθείσα παραγωγή στον Συνεταιρισμό.

-να δοθεί έμφαση στην αγροτική οδοποιία. Χωρίς να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση οι παραγωγοί εγκαίρως όλα τα παραπάνω, είναι άνευ σημασίας. Θα χαθεί η παραγωγή πάνω στα δέντρα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς πραγματοποίησε χθες το απόγευμα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ζαγοράς.

Ζήτησε άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης σε όλους τους δρόμους, άμεσα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, αποζημίωση στην απώλεια και επιδιόρθωση του πάγιου και του φυτικού κεφαλαίου με απευθείας κρατική αρωγή 1000ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας σε μήλα, αχλάδια, κεράσια και κάστανα στο σύνολο των πληγέντων αγροτών.

Τέλος, ειδικά μέτρα στήριξης για τους μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις για απώλειες σε κυψέλες που παρασύρθηκαν ή θάφτηκαν στις λάσπες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου