ΤΟΠΙΚΑ

Αρχίζουν να μετρούν απώλειες οι ξενοδόχοι της χερσαίας Μαγνησίας

αρχίζουν-να-μετρούν-απώλειες-οι-ξενοδ-989443

Δεν κατόρθωσε τελικά να πιάσει τα επίπεδα του 2019 που ήταν και στόχος των ξενοδόχων, η τουριστική κίνηση στη χερσαία Μαγνησία. Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει μείωση άνω του 10% σε μία χρονική περίοδο μάλιστα που το λειτουργικό κόστος είναι δυσανάλογα αυξημένο φθάνοντας στο 30%. Οι ξενοδόχοι περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος για να προσδιορίσουν τις απώλειες με ακριβές ποσοστό.

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (Ι.Τ.Ε.Π) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Λεβέντης, λέει ότι «τα αποτελέσματα της θερινής σεζόν ήταν κατώτερα των προσδοκιών του κόσμου των ξενοδόχων. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι από τη στιγμή που απώλεσες τον Μάιο χάνεις αυτό που σου προδίδει δυναμική. Ο Μάιος και ο Απρίλιος νωρίτερα είχαν μόνο εξειδικευμένα γκρουπάκια με τουρίστες που ενδιαφέρονται για εναλλακτικό τουρισμό».

Ο ίδιος ξεχωρίζει από τη γενική εικόνα ειδικές περιπτώσεις που τόνωσαν την τουριστική αγορά, όπως τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς στην οποία συμμετέχει ο πασίγνωστος ηθοποιός Τζέισον Στέιθαμ σε Αη Γιάννη, Νταμούχαρη και Πλάκα, που έδωσαν μία αυξημένη πληρότητα, η οποία αφορούσε σε 120- 150 δωμάτια.

«Εάν δεν ήταν αυτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα. Από κει και πέρα δεν δημιουργήθηκε καμία μα καμία δυναμική στη χερσαία Μαγνησία και στο υπόλοιπο Πήλιο. Ακόμη και τον Αύγουστο που βλέπουμε ότι έχει δουλειά, δεν γέμιζαν τα καταλύματα που βρίσκονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων και πάνω από τα παραθαλάσσια θέρετρα.

Αντιθέτως, επισκέφτηκαν τη χερσαία Μαγνησία όλοι όσοι διατηρούν εξοχικά. Ακόμα, όλοι όσοι επέλεξαν για διαμονή τη νόμιμη -«παράνομη» ξενοδοχεία, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, που είχαν μεγαλύτερη πληρότητα. Σίγουρα είμαστε κάτω από το 2019. Δεν το συζητάμε», σημειώνει.

Οι ξενοδόχοι αποδίδουν τη μείωση στην τουριστική κίνηση στη δεινή οικονομική κατάσταση στη οποία βρίσκεται σήμερα ο Ελληνας τουρίστας με την ακρίβεια. «Το Πήλιο είναι ακριβός προορισμός γιατί έχει ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν. Επισκέφτηκαν το βουνό των Κενταύρων μόνο όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα και επέλεξαν να απολαύσουν τις διακοπές τους στον νομό. Οι αλλοδαποί τουρίστες μας προτιμούν για διακοπές κατά κύριο λόγο το δίμηνο Απριλίου – Μάϊου και ειδικά η αγορά του Ισραήλ, των Αυστριακών και των Γερμανών αντίστοιχα κάθε Ιούλιο και Αύγουστο», λέει ο κ. Λεβέντης, ο οποίος αποδίδει αυτήν την εικόνα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια που χτυπούν τόσο την ελληνική αγορά όσο και ξένη και όχι στις πυρκαγιές και στο ψυχολογικό κλίμα που δημιουργήθηκε.

Καλές πληρότητες, περιορισμένες καταναλώσεις στις Σποράδες

Δυνατή ροή τουρισμού κατέγραψε ο Αύγουστος για τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο υπήρχαν ικανοποιητικές πληρότητες όμως οι επαγγελματίες του τουρισμού περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί και ο Σεπτέμβριος για να έχουν εικόνα για το καλοκαιράκι που φεύγει. Εκείνο που προβλημάτισε και συνεχίζει να προβληματίζει είναι η περιορισμένη παρουσία του Ελληνα τουρίστα αλλά και οι μετρημένες καταναλώσεις.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Παναγιώτης Ανδριτσόπουλος λέει ότι «το κοστολόγιο ξέφυγε με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και απέτρεψε ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων τουριστών να μας επισκεφτούν. Ευτυχώς το κενό αυτό καλύφτηκε από ξένες επισκέψεις κατά κύριο λόγο τουριστών από την Ιταλία.

Κλείσαμε τον Αύγουστο με μία θετική εικόνα και αισιοδοξούμε να πάει καλά και ο Σεπτέμβριος, έτσι ώστε η σεζόν να ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο».

Την ίδια εικόνα επιβεβαιώνει και ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου- υπεύθυνος για θέματα τουρισμού Δημήτρης Σκιάνης. Οπως λέει «σε γενικές γραμμές η θερινή σεζόν είχε την ίδια πορεία με πέρυσι. Στα καταλύματα ίσως σημείωσε αύξηση των κρατήσεων – διανυκτερεύσεων. Αντίθετα, στην εστίαση δεν πήγε και τόσο καλά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου