ΤΟΠΙΚΑ

«Σχολείο» το Βιοχημικό του Νοσοκομείου – Σημαντική η συνεισφορά του τμήματος

σχολείο-το-βιοχημικό-του-νοσοκομεί-988442

Αυριανοί επιστήμονες που διψάνε για μόρφωση ολοκλήρωσαν την πρακτική τους- Η συγκινητική ανάρτηση του Ηλία Τογκουσίδη

Το Βιοχημικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου, είναι ένα από τα πλέον νευραλγικά τμήματα στο Αχιλλοπούλειο. Εκεί χτυπάει η καρδιά… των εξετάσεων που γίνονται στους ασθενείς των κλινικών, αλλά και σε όσους προσέρχονται στα Επείγοντα Περιστατικά.

Με επικεφαλής τον διευθυντή του Δρ. Ηλία Τογκουσίδη έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να διακριθεί και να κατατάσσεται πλέον στην ελίτ των εργαστηρίων της χώρας.

Επιτελεί όμως και μία ακόμη σημαντική αποστολή: Η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει αποτελούν εχέγγυα τα οποία αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στον επιμορφωτικό τομέα.

Μέσα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δίνεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε αυριανούς επιστήμονες, που θα στελεχώσουν τα βιοχημικά εργαστήρια των νοσοκομείων της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα αρκετοί φοιτητές και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον ατού… για το Βιοχημικό Τμήμα του Αχιλλοπούλειου.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Ιωάννινα, αλλά και την Αλεξανδρούπολη αποφάσισαν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Αχιλλοπούλειο, υπό τις οδηγίες του κ. Τογκουσίδη και των συνεργατών του.

Ο κύκλος της πρακτικής άσκησης ολοκληρώθηκε χθες. Ο διευθυντής του Τμήματος σε σχετική ανάρτηση στα social media ανέφερε σχετικά: « Αυριανοί επιστήμονες, παιδιά που διαπρέπουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, διψάνε για μόρφωση, αριστεύουν στις επιδόσεις και επιλέγουν προγράμματα ΕΣΠΑ πρακτικής άσκησης στο Βιοχημικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας. Τμήμα Βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χημείας Ιωαννίνων, Μοριακής Βιολογίας ΔΠΘ Αλεξανδρούπολης. Καλή σταδιοδρομία ευχόμαστε για άλλη μία χρονιά».

Ιστορικό με διακρίσεις

To εργαστήριο συμμετέχει εδώ και 20 χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Εξωτερικής Αξιολόγησης και διαγράφει τη δική του πορεία. Αξιολογείται και μηνιαίως και ετησίως, ενώ στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν τα Βιοχημικά Εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, των πανεπιστημιακών, καθώς επίσης ορισμένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια ιδιωτικών Νοσοκομείων.

Από το 2021βρίσκεται στη 2η θέση σε 263 εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα, από την 6η θέση το 2020.

Η τελευταία αυτή διάκριση είναι πολύ σημαντική για ένα περιφερειακό Νοσοκομείο, όπως το Αχιλλοπούλειο, καθώς στο Εθνικό Πρόγραμμα συμμετέχουν και μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, τα οποία το Νοσοκομείο Βόλου τα ξεπέρασε στην κατάταξη.

Το Βιοχημικό Εργαστήριο συμμετέχει επίσης και στο Διεθνές Σύστημα Εξωτερικής Αξιολόγησης με ειδικές παραμέτρους που σχετίζονται με εργαστηριακές εξετάσεις που αφορούν σε ορμόνες και καρκινικούς δείκτες.

Η συμβολή του στην αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου είναι καθοριστική, αφού συμβάλλει στη γρήγορη και ορθή διάγνωση του προβλήματος υγείας του αρρώστου και στη σωστή αντιμετώπισή του.

Επίσης συνεισφέρει στη συντόμευση του χρόνου νοσηλείας του αρρώστου, άρα και κατ’ επέκταση στη μείωση του κόστους νοσηλείας- θεραπείας του αρρώστου και γενικότερα των νοσοκομειακών δαπανών.

Διαθέτει εξάλλου έναν μοναδικό για δημόσιο νοσοκομείο εξοπλισμό, αυτόν του IMS Συστήματος Διαχείρισης Αποθεμάτων με παράλληλη καταγραφή RF Discanners, που δίνει εξαιρετικές δυνατότητες διαχείρισης και εξοικονόμησης αντιδραστηρίων για το συμφέρον του νοσοκομείου.

Τέλος, διενεργούνται 135 διαφορετικές εξετάσεις, αριθμός εξετάσεων που ακόμη και πανεπιστημιακά νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιεί και μοριακούς ελέγχους για κορονοϊό στον μοριακό αναλυτή του νοσοκομείου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου