ΤΟΠΙΚΑ

Εισπρακτικές και για μικροφειλές πιέζουν τα νοικοκυριά

εισπρακτικές-και-για-μικροφειλές-πιέ-987397

Ασφυκτικές πιέσεις σε καταναλωτές ακόμη και για χρέη που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ – Οι ιδιωτικοί πάροχοι βάζουν «θηλιά»

Ασφυκτικές πιέσεις ακόμη και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ συνολικά, ασκούνε εισπρακτικές εταιρείες που τηλεφωνούν για λογαριασμό ιδιωτών παρόχων στους καταναλωτές, ζητώντας εδώ και τώρα αποπληρωμή.

Οι εκπρόσωποι μάλιστα των εταιρειών δεν κλείνουν το τηλέφωνο, αν προηγουμένως δεν λάβουν τη διαβεβαίωση πότε και πόσα χρήματα θα καταβληθούν.

Καταναλώτρια από τη Νέα Ιωνία κατήγγειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι προχθές δέχτηκε τηλεφώνημα από γνωστό δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, το οποίο λειτουργεί ως εισπρακτική εταιρεία. Η υπάλληλος από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής αφού έκανε πιστοποίηση των στοιχείων, μολονότι απαγορεύονται ιδιώτες να έχουν τα προσωπικά δεδομένα καταναλωτών, την ενημέρωση ότι η οφειλή που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί ανέρχεται σε 350 ευρώ. «Θα πρέπει να πληρώσετε αυτά τα χρήματα μέχρι την Παρασκευή, διαφορετικά η παροχή σας θα έχει πρόβλημα», ενημερώθηκε η καταναλώτρια. Η ίδια, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει πότε θα μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος της και αυτό διότι δεν ήθελε να είναι αναξιόπιστη σε ό,τι έχει δεσμευτεί. «Δώστε μου ένα περιθώριο λίγων ημερών και από την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να μπορώ να σας πω με σιγουριά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής» ανταπάντησε, όμως η υπάλληλος της εισπρακτικής δεν φάνηκε να πείστηκε. «Θα ξανακαλέσω αύριο μήπως έχετε κάτι πιο χειροπιαστό να μου πείτε», ανέφερε και η επικοινωνία ολοκληρώθηκε.

Δεν έχουν μέτρο…

Οι περισσότεροι καταναλωτές που έχουν «κοκκινίσει» λογαριασμοί και δάνειά τους καθημερινά δέχονται αλλεπάλληλες οχλήσεις από τις εισπρακτικές εταιρείες.

Πολλές φορές μάλιστα έχει παρατηρηθεί σε μία μέρα να επικοινωνήσουν δύο και τρείς φορές με τον ίδιο πελάτη σε μία προσπάθεια έντασης της πίεσης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης κατά καιρούς έχει επιβάλλει πρόστιμα για αθέμιτη συμπεριφορά σε εταιρείες που διαδραματίζουν τον ρόλο των εισπρακτικών, όπως επίσης έχει αλλάξει και το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της.

Οι εταιρείες ωστόσο δεν συμμορφώνονται, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να νιώθουν εγκλωβισμένοι και απροστάτευτοι, καθώς τα δικηγορικά γραφεία που είναι εξουσιοδοτημένα σχετικά από τους παρόχους, δεν διστάζουν να απειλήσουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης, αν δεν πληρωθεί η ληξιπρόθεσμη οφειλή στο χρονοδιάγραμμα που οι ίδιοι έχουν θέσει.

Επιστρέφουν στη ΔΕΗ… από τους ιδιωτικούς παρόχους

Το τελευταίο διάστημα πάντως και κυρίως μετά το Πάσχα έχει παρατηρηθεί μία μαζική επιστροφή καταναλωτών από ιδιωτικούς παρόχους στη ΔΕΗ.

Πρόκειται για καταναλωτές που άδραξαν την ευκαιρία αξιοποίησης του νέου συστήµατος τιµολόγησης και ελεύθερης µετακίνησης πελατών από πάροχο σε πάροχο.

Για τους καταναλωτές που επαναπατρίστηκαν στη ∆ΕΗ αυτό που μέτρησε κυρίως είναι το χαμηλότερο τιμολόγιο και οι ειδικές προσφορές που γίνονται ανάλογα με την κατανάλωση και σε συνδυασμό με τη χρήση και φυσικού αερίου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου