ΤΟΠΙΚΑ

Φρένο στην απρόσκοπτη κερδοφορία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

φρένο-στην-απρόσκοπτη-κερδοφορία-των-986778

Εντατικούς ελέγχους και «ξεσκαρτάρισμα» καταλυμάτων φέρνει το υπουργείο Οικονομικών – Πάγιο αίτημα των ξενοδόχων τα μέτρα που θα εφαρμοστούν

Αίσθημα ανακούφισης προκάλεσε στους ξενοδόχους όλης της χώρας το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Eθνικής Oικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που στοχεύει στο «ξεκαθάρισμα» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (τύπου Airbnb).

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με την θερινή τουριστική περίοδο να οδεύει σιγά – σιγά προς το τέλος της ο απολογισμός των ενώσεων ξενοδόχων όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Μαγνησίας παραμένει θετικός. Οι πληρότητες ανταποκρίθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις, στις προσδοκίες των ξενοδόχων που είδαν μετά από μία τριετία πανδημίας τα δωμάτιά τους να γεμίζουν και πάλι με ραγδαίους ρυθμούς.

Ωστόσο, πέραν από την ικανοποίηση που επικρατεί στον κλάδο, παραμένει και η «άτυπη κόντρα» με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και όχι τόσο όσον αφορά την κινητικότητα και τη ζήτηση, αλλά όσον αφορά τις οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις που οι ιδιοκτήτες τους γλιτώνουν λόγω της νομοθεσίας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικής Ερευνας και Προβλέψεων και ξενοδόχος στη Μαγνησία Κώστας Λεβέντης αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης υπηρεσιών.

«Δεν μας πειράζει το γεγονός ότι υπάρχουν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και «κλέβουν» την πελατεία μας, διότι βρισκόμαστε σε μία ελεύθερη αγορά και αυτό είναι λογικό να συμβαίνει. Ισα- ίσα δημιουργείται και ένας ανταγωνισμός στα πλαίσια της προσωπικής βελτίωσης», αναφέρει αρχικά ο κ. Λεβέντης και προσθέτει ότι το μεγάλο «αγκάθι» για τους ίδιους είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται εξαιτίας του φορολογικού μηχανισμού.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση στη φορολόγηση ανάμεσα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, και στους ξενοδόχους. Μπορεί να υπάρχει το μητρώο στο οποίο να εγγράφονται οι ιδιοκτήτες, αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι εξαιρείται η δυνατότητά τους να «παρανομήσουν». Βλέπουμε, δηλαδή, να εξελίσσεται μία «νόμιμη- παράνομη παραξενοδοχία» με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων να έχουν τη δυνατότητα να αποκρύψουν σημαντικά ποσά των κερδών τους» επισημαίνει ο κ. Λεβέντης.

Κωνσταντίνος Λεβέντης: Εξελίσσεται μία «νόμιμη- παράνομη παραξενοδοχία» με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων να έχουν τη δυνατότητα να αποκρύψουν σημαντικά ποσά των κερδών τους

Αλλωστε, είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει θέσει επί τάπητος πολλάκις το Τουριστικό Επιμελητήριο με κοινοβουλευτικές αναφορές επί σειρά κυβερνήσεων.

Στη λύση του επικείμενου προβλήματος στοχεύει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών που αφενός επιθυμεί να επεκταθεί ο έλεγχος σε όλες τις πλατφόρμες και όχι μόνο στις μεγάλες ούτως ώστε να παγιδευτούν όλοι οι επιτήδειοι που καταφέρνουν να κάνουν δουλειές και να εισπράττουν μαύρο χρήμα ξεφεύγοντας από τα ραντάρ της ΑΑΔΕ και αφετέρου μέσα από ένα φορολογικό πρέσινγκ να διαχωριστούν οι ιδιώτες από τους «ξενοδόχους βραχυχρόνιων μισθώσεων» και να υπάρξει σωστή και αναλογική φορολόγηση των μισθώσεων ανάλογα με την περίπτωση.

Το σκεπτικό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είναι πως εάν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις γίνουν επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε θα είναι πιο εύκολη η επιβολή περιοριστικών όρων, είτε μέσω της φορολόγησης είτε μέσω της αδειοδότησής τους από τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Παρατηρείται όλο και περισσότερο η τάση να μετατρέπονται ιδιωτικές κατοικίες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια που ακολουθούσαν τους όρους των ξενοδοχείων ακολουθούν την ίδια πορεία, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους. Τα ξενοδοχεία απασχολούν προσωπικό που το πληρώνουν και φορολογούνται. Αντίθετα, ορισμένα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης απασχολούν προσωπικό, το οποίο, όμως δεν δηλώνεται με τη νόμιμη διαδικασία, με αποτέλεσμα και να ενισχύεται η «μαύρη» και παράνομη εργασία, αλλά και να εγκυμονούν κίνδυνοι για τον ίδιο τον επισκέπτη» εξηγεί ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος σε πρωτόκολλα και πιστοποιητικά που διαθέτει το προσωπικό των ξενοδοχείων, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων.

Στη Μαγνησία τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, τόσο στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας όσο και στα χωριά του Πηλίου που αποτελούν κατά κόρον τουριστικούς προορισμούς.

Για τον κ. Λεβέντη ως αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Τουριστικής Ερευνας και Προβλέψεων και ξενοδόχο το θέμα χρήζει άμεσης επέμβασης.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και επιτρέπει σε κάποιους να «παρανομούν» στις πλάτες των νομίμων. Ελπίζουμε ότι όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον κλάδο μας να αποδώσουν καρπούς και να μην «βρουν τοίχο» απέναντι στον τεράστιο, πλέον αριθμό, ιδιοκτητών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Οι φετινοί έλεγχοι, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, θα ξεκινήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και εκτός από τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους οι ελεγκτές μέσω «έξυπνων» εργαλείων θα ψάχνουν κάθε μήνα τα στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τις κρατήσεις και τα έσοδα που αποκτούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), θα αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες θα καλούνται στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, ενώ απειλούνται με πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

«Τα ξενοδοχεία παρέχουν ένα ολοκληρωμένο και ασφαλές πακέτο υπηρεσιών κάτι που δεν συναντάται στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εκεί προσφέρουν απλά τη διαμονή και σε πολλές περιπτώσεις το design. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, μπορούν και ανεβοκατεβάζουν τις τιμές, προσπαθώντας να «χτυπήσουν» τις ξενοδοχειακές μονάδες» διευκρινίζει προσθέτοντας «εμείς πηγαίνουμε με βάση τις δικές μας τιμές και αυτές που ορίζει η ξενοδοχειακή πολιτική, και με τον ίδιον τρόπο γίνονται και οι εκπτώσεις που κατά καιρούς γίνονται από τα ξενοδοχεία. Δεν κοιτάμε να εκμεταλλευτούμε τον πελάτη και να διαφύγουμε των ελέγχων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου