ΤΟΠΙΚΑ

Το βιβλίο άντεξε τον κορονοϊό, αντέχει και την ακρίβεια

το-βιβλίο-άντεξε-τον-κορονοϊό-αντέχει-986766

Την τιμητική του έχει το βιβλίο στην κορύφωση του καλοκαιριού. Μπορεί ο χρόνος για το θερινό ταξίδι να λιγόστεψε λόγω της ακρίβειας, όμως το αναγνωστικό κοινό επιλέγει πάντοτε μία καλαίσθητη έκδοση για το διάλειμμα αναψυχής.

Ο βιβλιοπώλης – εκδότης Χρήστος Αγιώτης λέει ότι το καλοκαιράκι δίνει ανάσα στα βιβλιοπωλεία του Βόλου και της Μαγνησίας, μετά τον χειμώνα και την άνοιξη που αποτελούν «νεκρή» περίοδο και δυσκολεύουν τους επαγγελματίες.

Το βιβλίο αντέχει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία με το αναγνωστικό κοινό να μην αποχωρίζεται τον πιστό του φίλο και τους βιβλιοπώλες να πραγματοποιούν μικρές εκθέσεις βιβλίου στα χωριά του Πηλίου και στις παραλίες.

Η Γιορτή Βιβλίου που πραγματοποιούταν παλαιότερα στην παραλία του Βόλου, όπως είναι γνωστό, έχει καταργηθεί εδώ και σειρά ετών, λόγω του ασύμφορου κόστους. Ομως οι επισκέπτες του Πηλίου θα συναντήσουν σε αρκετούς παραθεριστικούς προορισμούς υπαίθριες εκθέσεις όπως στο Χορευτό, στον Αη- Γιάννη, στα Καλά Νερά κ.α.

Το βιβλίο επέζησε της υγειονομικής κρίσης και παραμένει υψηλά στην προτίμηση του αναγνωστικού κοινού παρά την επανάσταση της τεχνολογίας. Μία καλαίσθητη έκδοση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μία ψηφιακή αν και στον χώρο αναπτύσσεται μία καινούργια αγορά, η οποία αφορά στους καταναλωτές που επιλέγουν την ηλεκτρονική ανάγνωση.

«Τα βιβλιοπωλεία θα αντέξουν για όσο υπάρχουν καταναλωτές που επιθυμούν τη φιλική εξυπηρέτηση, τη γνωριμία, την άμεση επαφή με το βιβλίο», σημειώνει ο κ. Αγιώτης.

Οι εκδότες περιμένουν τώρα τον Σεπτέμβριο που τα σχολικά είδη αποτελούν προτεραιότητα για το καταναλωτικό κοινό και παράλληλα παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος «επιταγές βιβλίου» της ΔΥΠΑ που υλοποιείται για πρώτη φορά, προσδοκώντας θετικά αποτελέσματα.

Οι επιταγές βιβλίου

Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023, αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων, ωφελουμένων και αποκλειομένων και το μητρώο παρόχων του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2023 στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.

Οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων αφορούν σε 150.000 επιταγές αξίας 25 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 01.09.2023 έως 31.12.2023. Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του μητρώου παρόχων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα https://www.dypa.gov.gr/deltia-bivlion.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου