ΤΟΠΙΚΑ

Στόχος αρπακτικών τραπεζικοί λογαριασμοί Βολιωτών

στόχος-αρπακτικών-τραπεζικοί-λογαρι-98579

Δεκάδες μηνύματα σε Βολιώτες με στόχο την κλοπή προσωπικών στοιχείων και το άδειασμα λογαριασμών

Μαζικά μηνύματα – απάτη μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε Βολιώτες τις προηγούμενες μέρες. Επιτήδειοι έστειλαν e – mails, που δήθεν προέρχονταν από την Alpha Τράπεζα και ζητούσαν τους κωδικούς των χρηστών με το επιχείρημα να ξεκλειδώσουν λογαριασμοί. Δεν αποσκοπούσαν όμως παρά στο να χρεώσουν πιστωτικές κάρτες ή να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς μεταφέροντας τα χρήματα στο εξωτερικό.

Για τα μηνύματα – απάτη επενέβη η Ενωση Καταναλωτών Βόλου ύστερα από διαμαρτυρίες δύο Βολιωτών. Ευτυχώς, οι πολίτες δεν είχαν συμπληρώσει τα στοιχεία τους στη φόρμα που παρέπεμπε το link στο οποίο προέτρεπαν τα μηνύματα.

Η τράπεζα, που επικαλούνταν οι επιτήδειοι, διέψευσε ότι είχε αποστείλει e-mails. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου «καμία τράπεζα και δημόσια υπηρεσία δεν θα προέτρεπε για αποκάλυψη μυστικών κωδικών που είναι αυστηρώς προσωπικοί».

«Πρόκειται για μέθοδο εξαπάτησης πολιτών (ψάρεμα, phishing), οι οποίοι λαμβάνουν μηνύματα με το λογότυπο της εφορίας, της τράπεζας, ενός οργανισμού πληρωμών κ.λπ. που τους ζητούν, ακολουθώντας αληθοφανή σύνδεσμο (link), να συμπληρώσουν στην εικονική ιστοσελίδα – απάτη μία ηλεκτρονική φόρμα με τα προσωπικά τους στοιχεία (συνήθως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς λογαριασμών τραπέζης, κωδικούς πρόσβασης όνομα χρήστη-username και συνθηματικό-password κ.ά.).

Μετά χρεώνουν τη πιστωτική κάρτα ή αδειάζουν τον τραπεζικό λογαριασμό μεταφέροντας τα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων προσώπων στο εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ενωση.

Τα μηνύματα

Αναλυτικά τα μηνύματα έχουν ως εξής:

«Alpha Bank [email protected]
Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜOΣ ΣΑΣ ΕIΝΑΙ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟΣ
Αγαπητέ, ενημερώνουμε το σύστημα ασφαλείας μας, για τον λόγο αυτό κλειδώσαμε τον λογαριασμό σας μέχρι να αναβαθμίσετε την ασφάλειά σας. Ο λογαριασμός σας έχει κλειδωθεί προσωρινά. Για να τον ξεκλειδώσετε, πρέπει να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας.
ΕIΣΟΔΟΣ».

Η απάντηση της τράπεζας

Η απάντηση της Alpha Bank στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε,
Ευχαριστούμε που θέσατε το θέμα σας στην προσοχή μας.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων (κωδικός συνδρομητή, μυστικός κωδικός, πρόσθετος κωδικός ασφαλείας) μέσω της αποστολής παραπλανητικών μηνυμάτων (phishing e-mails / phishing SMS).

Τα μηνύματα αυτά υποτίθεται ότι έχουν αποσταλεί από την Alpha Bank, περιλαμβάνουν περιεχόμενο που «εξαπατά» τον παραλήπτη και τον προτρέπουν να πατήσει σύνδεσμο που οδηγεί σε σελίδα που προσομοιώνει τη σελίδα του myAlpha Web, προκειμένου να πληκτρολογήσει τα στοιχεία προσβάσεώς του για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Επιπλέον, τηλεφωνικές κλήσεις (voice phishing) από υποτιθέμενο εκπρόσωπο εταιρείας πληροφορικής και με πρόσχημα την εκκαθάριση της συσκευής σας από κακόβουλο λογισμικό, σας ζητηθεί να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet σας, έχουν στόχο να υποκλέψουν προσωπικά σας στοιχεία. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε όπως αγνοείτε και διαγράφετε αμέσως «ύποπτα» μηνύματα που σας προτρέπουν να δώσετε προσωπικά στοιχεία, περιέχουν συνδέσμους (links) ή συνημμένα αρχεία, χωρίς να προβείτε σε καμία περαιτέρω ενέργεια.
Σας υπενθυμίζουμε ότι η Alpha Bank δεν θα σας ζητήσει ποτέ και με κανένα τρόπο τους μυστικούς κωδικούς σας (π.χ. τηλεφωνικά, μέσω e-mail). Είναι αυστηρώς προσωπικοί και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτετε σε κανέναν.
Δείτε εδώ https://www.alpha.gr/el/idiotes/support-center/asfaleia/praktikes-sumboules πρακτικές συμβουλές και οδηγίες, για την προστασία των συναλλαγών σας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Alpha Bank.
Εχοντας ως γνώμονα τη μέγιστη διασφάλιση των συναλλαγών των πελατών μας, σας προτείνουμε να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης, επιλέγοντας μέσω του myAlpha Mobile >Προφίλ >Ρυθμίσεις Ασφαλείας >Αλλαγή Username / Αλλαγή Password ή μέσω του myAlpha Web >Ρυθμίσεις >Ρυθμίσεις Ασφαλείας>Αλλαγή Κωδικών Πρόσβασης.
Για διευκρινίσεις και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο [email protected]».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου