ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει ο δρόμος για το Μουσείο της Αργούς

ανοίγει-ο-δρόμος-για-το-μουσείο-της-αργ-98381

Σε εξέλιξη δημοπρασία για τη μουσειογραφική μελέτη – Την πορεία του προγράμματος εξέτασε η επιτροπή του Δήμου Βόλου

Συνεχίζει το ταξίδι της η Αργώ μέχρι να πιάσει… λιμάνι στο Μουσείο, που δρομολογεί ο Δήμος Βόλου στην περιοχή του Πεδίου Αρεως. Παρά τις… Συμπληγάδες της υγειονομικής κρίσης κι όχι μόνο, η Αργώ και το σύγχρονο «πλήρωμά» τηςσυνεχίζουν στη ρότα τους.

Την περασμένη Τετάρτη 29 Απριλίου, συνεδρίασε η επιτροπή του Μουσείου της Αργούς υπό την προεδρεία του Αλέκου Βούλγαρη. Η συνεδρίαση λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η αντιμετώπιση του κορονοϊού έγινε εξ αποστάσεως με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Στόχος να εκτιμηθεί η πορεία της σύνταξης του προγράμματος για την χωροθέτηση και τον καθορισμό όρων δόμησης ανέγερσης του Μουσείου και της εξέλιξης των μελετών για τα στατικά και ηλεκτρομηχανολογικά του κτηρίου.

Οπως έγινε γνωστό, από τις 7 Απριλίου βρίσκεται στη Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για νομοθετική επεξεργασία, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζεται:

α) η χωροθέτηση του χώρου ανέγερσης του Μουσείου, εμβαδού 9.457,47 τ.μ., η χωροθέτηση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης, εμβαδού 1.500 τ.μ. καθώς και η έγκριση όρων δόμησης του κτηρίου, με συντελεστή δόμησης 1,0 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 16,0 μ.

β) με τις ρυθμίσεις αυτές τροποποιούνται οι όροι δόμησης στο Ο.Τ. 1303 Πεδίο Αρεως της συνοικίας Νεαπόλεως ώστε να είναι δυνατή η ανέγερση του Μουσείου της Αργούς και να νομιμοποιηθεί το κτίριο του Εκθεσιακού Κέντρου.

Παράλληλα αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης και στις 28 Απριλίου δημοπρατήθηκε η μουσειογραφική μελέτη του Μουσείου με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 8η Μαΐου 2020 και χρονικό διάστημα εκπόνησης τους 3 μήνες.

«Η επιτροπή εκτιμά ότι τόσο η τήρηση, κατά το δυνατόν υπό τις επικρατούσες συνθήκες, όσο και η πληρότητα των μελετών αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχημένη πορεία υλοποίησης ανέγερσης του Μουσείου της Αργούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βόλου.

Το Μουσείο της Αργούς έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης και η κατασκευή του συνδέεται με την τουριστική της ανάπτυξης. Την αρχιτεκτονική μελέτη έχει υπογράψει η εταιρεία «Κίζης Αρχιτέκτονες» η οποία ακολούθησε το ταξίδι της Αργούς και εστίασε στο πέρασμα από τις Συμπληγάδες, «ζωντανεύοντας» τον μύθο σε μία κατασκευή που θα χωροθετηθεί στην περιοχή του Πεδίου Αρεως. Στο Μουσείο η Αργώ ως κεντρικό έκθεμα δεν θα είναι στατική: ειδικός μηχανισμός θα δημιουργεί δυναμικό σκηνικό εμφανίζοντας το πλοίο άλλοτε να περνά μέσα από καταιγίδα κι άλλοτε να πλέει σε νηνεμία, με το μυθικό περιστέρι να διασχίζει τον ουρανό…

Πώς θα είναι το Μουσείο

Στο Μουσείο η Αργώ εκτίθεται υπερυψωμένη από την επιφάνεια του νερού, χωρίς να βρέχεται. Στο πέρασμα μέσα από τις Συμπληγάδες παραπέμπουν δύο στιβαροί, κλειστοί κτιριακοί όγκοι.

Η είσοδοςστο Μουσείο γίνεται από την αστική πλατεία με την υδάτινη επιφάνεια. Οι προσβάσεις σ’ αυτήν, τόσο από τον κόμβο εισόδου του Πάρκου, όσο και από όλο το παρόδιο μέτωπο της λεωφόρου Αθηνών, αλλά και από τους χώρους στάθμευσης της ανατολικής πλευράς, διευθετούνται με κατάλληλες χαράξεις και φυτεύσεις. Οι επισκέπτες οδηγούνται στο νοτιοδυτικό άκρο της πλατείας: μια ράμπα που γεφυρώνει το νερό και αριστερά της μια σκάλα σύμφυτη με το κτίσμα οδηγούν στο πάνω επίπεδο, στην κύρια είσοδο. Αριστερά στον εισερχόμενο βρίσκεται η αίθουσαδιαλέξεων και σεμιναρίων, συνολικής δυναμικότητας 254 θέσεων. Στην αίθουσα υποδοχής γίνεται το καλωσόρισμα του επισκέπτη, με συνοπτική αναφορά στους θεματικούς άξονες της έκθεσης και στη διάταξή τους. Ένα άνοιγμα προς τον κεντρικό χώρο προσφέρει αποσπασματικές θεάσεις του πλοίου.

Ο πρώτος θεματικός άξονας αναπτύσσεται στον περίκλειστο χώρο της δυτικής Συμπληγάδας, που έχει τη μορφή σχεδόν τετραγωνικής αίθουσας. Εδώ αναπτύσσεται το «ταξίδι στα πέρατα του κόσμου».

Μια γέφυρα, που καθώς την περνά ο επισκέπτης βλέπει από ψηλά την Αργώ κατά μέτωπο, οδηγεί στο δεύτερο θεματικό άξονα, αφιερωμένο στην τέχνη με θέμα την Αργοναυτική εκστρατεία, στο νότιο άκρο της ανατολικής Συμπληγάδας, που έχει τη μορφή δρομικού, μακρόστενου κτιρίου.

Στη συνέχεια το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αντίγραφο της Αργούς, ορατό από όλο το μήκος της ανατολικής πτέρυγας και από μια εξέδρα – παρατηρητήριο. Κατεβαίνοντας μια σκάλα θα βρεθεί στην κάτω στάθμη, πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού, σε χώρο ευρύχωρο, σαν προκυμαία. Η ανατολική περιοχή της «προκυμαίας» είναι αφιερωμένη σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο κεντρικός χώρος όπου εκτίθεται η Αργώ είναι τεχνικά εξοπλισμένος έτσι ώστε το σκαρί να μη προσλαμβάνεται ως στατικό έκθεμα: ένας μηχανισμός πρόκλησης κυματισμού στο ρηχό νερό και μηχανές προβολής στην ημιδιάφανη οροφή της αίθουσας δημιουργούν ένα δυναμικό σκηνικό, που εμφανίζουν το πλοίο άλλοτε να περνά μέσα από καταιγίδα κι άλλοτε να πλέει σε νηνεμία, με το μυθικό περιστέρι να διασχίζει τον ουρανό, ξεφεύγοντας από τις Συμπληγάδες.

Η επίσκεψη τελειώνει στο πωλητήριο – café, που επεκτείνεται στο ύπαιθρο, δίπλα στο νερό, απέναντι από την είσοδο του πάρκου.

Στην κάτω στάθμη προβλέπεται δευτερεύουσα διαδρομή των επισκεπτών: από το πωλητήριο – café μπορούν μέσω γέφυρας να φτάσουν στο φουαγιέ, που δίνει πρόσβαση στο βεστιάριο και στους χώρους υγιεινής του κοινού. Το φουαγιέ επικοινωνεί με σκάλα και ανελκυστήρα με τον χώρο υποδοχής της άνω στάθμης. Νοτίως του φουαγιέ διατάσσονται τα γραφεία του προσωπικού με τους βοηθητικούς χώρους τους.

Ολοι οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ, μέσω των ανελκυστήρων των δύο πτερύγων.

Ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου διακρίνεται σε τρείς επιμέρους ενότητες. Η ανατολική διαμορφώνεται σε χώρο στάθμευσης, με παρεμβολή παρτεριών με χαμηλή φύτευση και δένδρα ανάμεσα σε θέσεις στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων. Η δυτική σε μικρό άλσος, με ζώνες χαμηλής φύτευσης και πεύκα. Η νότια διαμορφώνεται σε μικρή αστική πλατεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου