ΤΟΠΙΚΑ

Φως στον ορίζοντα εν μέσω λουκέτων στα φυσικοθεραπευτήρια της Μαγνησίας

φως-στον-ορίζοντα-εν-μέσω-λουκέτων-στα-98214

Φως στο τούνελ έχουν ξεκινήσει να βλέπουν οι φυσικοθεραπευτές. Τα δύο τελευταία χρόνια έκλεισαν πέντε εργαστήρια με τους ιδιοκτήτες να μεταναστεύουν στο Εξωτερικό. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ εκκρεμούν από το 2011. Οι προσλήψεις σταμάτησαν. Μετά από 5ετή κρίση, δόθηκαν δεσμεύσεις για αλλαγές υπέρ του κλάδου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται πληρωμή ενταλμάτων.

Μιλώντας για τις μέρες που διέρχεται ο κλάδος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών Στέλιος Σιουμουρέκης ανέφερε ότι: «Μετά από συνεχείς πιέσεις και διαβουλεύσεις φαίνεται ότι πλέον κάτι αλλάζει στη φυσικοθεραπεία. Δηλαδή ο υπουργός έχει υποσχεθεί συγκεκριμένα πράγματα για να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο. Και στο οικονομικό θέμα. Οντως τις τελευταίες μέρες έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις. Εχουν εκδοθεί κάποια εντάλματα πληρωμής» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι φυσικοθεραπευτές παρακολουθούν τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο κ. Σιουμουρέκης σημείωσε ότι: «Περιμένουμε να δούμε. Χρήματα δεν έχουμε βάλει ακόμη στην τσέπη μας, όμως υπάρχουν πληροφορίες ότι εκδόθηκαν εντάλματα πληρωμής. Επιπλέον, ο καινούργιος κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ θα έχει ορισμένες αλλαγές. Ελπίζουμε ότι θα είναι προς το καλύτερο για τους παρόχους υγείας και για εμάς, τους φυσικοθεραπευτές, καθώς υπάρχουν διαβεβαιώσεις. Το πρώτο προσχέδιο ήταν επιεικώς απαράδεκτο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το 2013, εξηγεί ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος, έβαλαν λουκέτο δύο φυσικοθεραπευτήρια, το 2014 μέχρι σήμερα σταμάτησαν να λειτουργούν άλλα δύο και υπάρχουν πληροφορίες ότι δύο ακόμη εργαστήρια ετοιμάζονται να κατεβάσουν ρολά.

«Οι συνάδελφοι αυτοί εννοείται ότι φεύγουν στο Εξωτερικό» είπε ο κ. Σιουμουρέκης, εξηγώντας ότι: «Εχουμε εξαθλιωθεί οικονομικά. Ζούμε με δανεικά».

Στους επαγγελματίες υπάρχουν οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ από το 2011 ακόμη. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει κάποιους μήνες από το 2011, τρεις – τέσσερις μήνες από το 2013, το 10% των χρημάτων όλου του 2013 και το 15% των χρημάτων όλου του 2012. Επιπλέον, οφείλει χρήματα για τους μήνες του 2014 από το Μάιο και μετά και το 10% των μηνών από το Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο που έχουν πληρωθεί οι φυσικοθεραπευτές. «Πληρώνουν σποραδικά και επιλεκτικά κάποιους μήνες» τόνισε ο κ. Σιουμουρέκης.

Οι φυσικοθεραπευτές αναμένουν οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο έτσι η κατάσταση με τις πληρωμές» κατέληξε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος μετρά 130 μέλη, εκ των οποίων οι 55 έχουν εργαστήρια φυσικοθεραπείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου