ΤΟΠΙΚΑ

Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας για το εργατικό δυστύχημα στη Χαλυβουργία

συνδικάτο-μετάλλου-μαγνησίας-για-το-ε-981564

Νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Πρόκειται για το οδυνηρό εργατικό δυστύχημα που συνέβη χθες το μεσημέρι στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στη Β’ ΒΙΠΕ στο Βελεστίνο. Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο κάνει λόγο για μη τήρηση των συλλογικών μέτρων προστασίας που οφείλει να παίρνει η εργοδοσία σε κάθε εργασιακό χώρο.

Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο «Μήτσος Παπαρήγας», αναφέρει:

«Εκφράζουμε την θλίψη μας αλλά και την οργή μας για έναν ακόμα νεκρό εργάτη ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη μάχη για το μεροκάματο. Οργή απέναντι στην μη τήρηση των συλλογικών μέτρων προστασίας που απαιτείται να παίρνει η εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς πόσο μάλλον όταν εκτελούνται εργασίες σε ύψος. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας που αντιμετωπίζονται ως κόστος με τραγικά αποτελέσματα.

Ο άτυχος συνάδελφος εργαζόταν σε εργολαβικό συνεργείο που εκτελούσε εργασίες για την αλλαγή στέγης του κτιρίου του εργοστασίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων, δύο εργαζόμενοι του συνεργείου εκτελούσαν εργασίες κοπής στη στέγη όταν ο ένας εκ των δύο κατέβηκε με το καλοθοφόρο ενώ ο νεκρός εργάτης παρέμεινε στην θέση εργασίας του χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Ερωτηματικά προκαλούνται για το πως ο συνάδελφος παρέμεινε μόνος του χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από πτώση ενώ παρέμεινε στα 20 μέτρα ύψος. Ενδεικτικό των ελλιπών μέτρων προστασίας και επίβλεψης της εν λόγω εργασίας ήταν ότι σχεδόν κατά τύχη συνάδελφος από την Χαλυβουργία άκουσε θόρυβο και είδε τον νεκρό εργάτη να «καρφώνεται» σε λαμαρίνα στο ενδιάμεσο πατάρι.

Μόλις πέρυσι είχαμε ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα μεταλλεργάτη στο Καρνάγιο στην Αμαλιάπολη ενώ πρόσφατα εργολαβικός συνάδελφος στο εργοστάσιο του Λυκομήτρου καταπλακώθηκε από μεταλλική κατασκευή 7 μέτρων με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του από την κνήμη και κάτω.

Όλοι οι μεταλλεργάτες καθημερινά πηγαίνουμε στην εργασίας μας για να βγάλουμε το μεροκάματο και να ζήσουμε τις οικογένειες μας, ρισκάροντας την ζωή μας, η προστασία της οποίας λογαριάζεται ως κόστος από την εργοδοσία. Τα πρωτόκολλα ασφάλειας απλά υπάρχουν για να γίνονται κουρελόχαρτο στις επιδιώξεις τους “για να βγει γρήγορα η δουλειά” με οποιοδήποτε κόστος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Παράλληλα, η σταδιακή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η σοβαρότατη υποστελέχωσή του, καθώς και η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων να φεύγουν από το κάδρο, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς θα συνεχίζει να είναι τραγική.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθει η σειρά μας! Όλοι στον αγώνα για να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους την ώρα του μεροκάματου!

Συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας δημιουργούμε με δικιά μας πρωτοβουλία Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας απαιτώντας από την εργοδοσία τα κατάλληλα μέτρα. Εμείς θα επιβάλουμε με τον αγώνα μας και θα κατακτήσουμε να μπορούμε να πηγαίνουμε υγιείς και γεροί στη δουλειά μας και να γυρίζουμε στις οικογένειές μας το ίδιο υγιείς και γεροί.

Απαιτούμε

  • Τώρα να αποδοθούν ευθύνες για την παραβίαση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Να υπάρχει μέριμνα για τη στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους σε χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας
  • Τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μόνιμων και εργολαβικών στη Χαλυβουργία και σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Τώρα να λυθεί το αίσχος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που, λόγω της υποστελέχωσής τους, δεν πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους. Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα που θα διευκολύνουν τον ρόλο τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου