ΤΟΠΙΚΑ

Παρελθόν τα… βαριά πορτοφόλια – Συγκρατημένοι με τα έξοδά τους φέτος οι τουρίστες

παρελθόν-τα-βαριά-πορτοφόλια-συγκ-981227

Μικρή κατανάλωση, λιγότερες ημέρες διακοπών- Η εικόνα ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Χαμηλότερη κατανάλωση και λιγότερες μέρες παραμονής των επισκεπτών, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδα των διακοπών, διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης το φετινό καλοκαίρι, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου, αλλά και της ευρύτερης χερσαίας Μαγνησίας, αφού και στο μέτωπο της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας και στα παράλια του Αλμυρού οι επαγγελματίες την ίδια εικόνα μεταφέρουν.

Η εικόνα αυτή παρατηρείται από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου και διατηρείται μέχρι σήμερα, υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ευαγγελία Διανελλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Ξενώνων Μαγνησίας.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι γενική και αφορά σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων τουρισμού, που παρατηρούν μεν ότι η κίνηση είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, οι τζίροι όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι αυξημένοι. «Ζήτηση υπάρχει, προκρατήσεις επίσης καταγράφονται μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι όμως κάνουν πιο λίγες μέρες διακοπές και τις μέρες που χαλαρώνουν φροντίζουν να μην ξοδέψουν χρήματα πολλά. Η κατανάλωση δεν είναι μεγάλη», σημειώνουν άνθρωποι του κλάδου, βλέποντας τόσο τους Ελληνες τουρίστες, όσο και τους ξένους, να είναι συγκρατημένοι σε όλες τις δαπάνες τους, κατά συνέπεια και στην εστίαση.

Μαγειρεύουν στα δωμάτια

Στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια το «ψαλίδι» πέφτει στο χρονικό διάστημα διαμονής. Παλαιότερα, πελάτες που κάθε χρόνο κάνουν διακοπές στα παραθαλάσσια χωριά της ακτογραμμής του Πηλίου, φρόντιζαν να «κλειδώνουν» την παραμονή τους για τουλάχιστον 10 ημέρες. Αυτό το χρονικό διάστημα διακοπών αποτελεί μακρινό παρελθόν. Πλέον οι περισσότεροι αρκούνται στα πενθήμερα και αυτά ζητώντας πολλές φορές και επιπλέον «σκόντο» στην τελική τιμή του πακέτου.

Τα μεγαλύτερα κεσάτια… έχουν οι επαγγελματίες της εστίασης και ειδικά στον κλάδο του φαγητού, με τους επαγγελματίες να ελπίζουν πάντως πως η εικόνα της κατανάλωσης θα βελτιωθεί τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Εκείνο που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό από τους εγχώριους, αλλά και αλλοδαπούς τουρίστες το φετινό καλοκαίρι είναι η «στροφή» προς το street food και το take away, δηλαδή «φαγητό στο χέρι», αντί για καθημερινή έξοδο για φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια. Παράλληλα, αρκετοί από όσους διαμένουν σε καταλύματα με κουζίνα και κατάλληλο εξοπλισμό, επιλέγουν συχνά να ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ και να μαγειρεύουν, εξοικονομώντας έτσι χρήματα για άλλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Δεκαπενταύγουστο

Πάντως, λίγες μόλις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας ξεπερνούν το 85% από εκδρομείς και τουρίστες που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Οι πληρότητες για τα ξενοδοχεία σε όλο το Πήλιο κυμαίνονται από 85% έως 90% ήδη, και το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου πάντως οι πληρότητες κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 80% και το Σαββατοκύριακο θα φτάσουν στο 100% στα παραθαλάσσια ξενοδοχεία του ανατολικού και νοτίου Πηλίου. Στο Πήλιο κατά κύριο λόγο κάνουν τουρισμό Έλληνες, Βαλκάνιοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Αυστριακοί.

Τέλος, η κίνηση των τουριστών Ιούλιο και Αύγουστο έχει βοηθηθεί σημαντικά από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου