ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε από χθες η αντιπυρική περίοδος

ξεκίνησε-από-χθες-η-αντιπυρική-περίοδ-98104

Συστάσεις της Πυροσβεστικής στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Οδηγίες για την αποφυγή πυρκαγιών δίνει η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, με αφορμή την έναρξη από χθες της αντιπυρικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο απαγορεύεται μέχρι την 31η Οκτωβρίου και οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν εργασίες, όπως οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες. Επίσης, θα πρέπει να προσέχουν να μην αφήνουν σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά ή γυάλινα αντικείμενα στην ύπαιθρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη και να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα.

Οι κυνηγοί και οι εκδρομές θα πρέπει επίσης να μην κάνουν χρήση της φωτιάς, αλλά και των υπαίθριων ψησταριών. «Μην κάνετε χρήση φωτιάς και υπαίθριων ψησταριών. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα. Τηρήστε τις απαγορευτικές διατάξεις πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν βλέπετε ότι κάπου αναδύεται καπνός να ενημερώνετε άμεσα. Οι εκδρομείς να επιλέγουν τους οργανωμένους εκδρομικούς χώρους», επισημαίνει. Σε περίπτωση πυρκαγιάς οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας τον αριθμό 199 και να δίνουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες. Ειδικά η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα. Για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εκτός αυτού ενημερώνεται άμεσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος των εκτάσεων στις οποίες σημειώθηκε η πυρκαγιά, ο οποίος εφαρμόζει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

«Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο σε κάθε επίπεδο, ελέγχοντας τις περιπτώσεις ανεξέλεγκτης καύσης τόσο σε πειθαρχικό – ποινικό, όσο και σε διοικητικό πλαίσιο με την περικοπή των ενισχύσεων. Συνιστούμε σε όλους την απαραίτητη προσοχή και σε όσους απαραιτήτως πρόκειται να κάνουν χρήση της καύσης για τις εργασίες τους, στην έκδοση σχετικής άδειας από την Υπηρεσία μας, προς αποφυγή κάθε δυσάρεστης συνέπειας», αναφέρει η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου