ΤΟΠΙΚΑ

Γονείς στο σαφάρι φοιτητικής στέγης για τα παιδιά τους – Ψάχνουν διαμερίσματα και δεν βρίσκουν

γονείς-στο-σαφάρι-φοιτητικής-στέγης-γ-980456

Λίγα και πανάκριβα τα ακίνητα είναι διαθέσιμα – Υψηλά και τα στάνταρς: ζητούν καινούρια, επιπλωμένα και με μπάτζετ έως 350 ευρώ

Λίγα και πανάκριβα διαθέσιμα διαμερίσματα για φοιτητική στέγη την ίδια ώρα που η ζήτηση είναι υψηλή και ο προϋπολογισμός των οικογενειών περιορισμένος, συνθέτουν την εικόνα στην κτηματαγορά του Βόλου. Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών, γονείς φοιτητών που πέρασαν σε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, αναζητούν διαμερίσματα για τα παιδιά τους αλλά δεν βρίσκουν. Γονείς έρχονται, φεύγουν και επιστρέφουν αναζητώντας το ιδανικό φοιτητικό σπίτι για τα παιδιά τους που θα σπουδάσουν, με τον χρόνο να μετρά ήδη αντίστροφα…

Σύμφωνα με την υπεύθυνη μεσιτικού γραφείου στον Βόλο, Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων, ξεκίνησε και το… σαφάρι για τη φοιτητική στέγη.

«Δυστυχώς για τους γονείς, τα ενοίκια στην αγορά του Βόλου συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους», αναφέρει εξηγώντας ότι πλέον οι τιμές για μία γκαρσονιέρα έχουν σκαρφαλώσει στα 300- 350 ευρώ, ενώ τα δυάρια ενοικιάζονται από 380 έως και 500 ευρώ τον μήνα.

«Οι τιμές είναι υψηλές και την ίδια ώρα δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα. Αν ένα ακίνητο βγει στην αγορά το πρωί έως το μεσημέρι θα έχει ενοικιαστεί», παρατηρεί η κ. Σκούρτη Σταυροπούλου. Όπως εξηγεί μολονότι η ανοικοδόμηση είναι μεγάλη, τα διαθέσιμα διαμερίσματα δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Ο αριθμός των φοιτητών είναι μεγάλος, πολλές οικοδομές δεν έχουν αποπερατωθεί ή μικρά διαμερίσματα τα εκμεταλλεύονται ως Airbnb.

«Γονείς από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας, τη Λαμία, την Κατερίνη, έρχονται, φεύγουν και ξαναέρχονται βλέποντας διαμερίσματα. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας γιατί δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα», σημειώνει.

Γονείς με βάση τους οικογενειακούς προγραμματισμούς αναζητούν φοιτητική στέγη έως 300 ή 350 ευρώ. Εχουν όμως και υψηλά στάνταρς. Δεν θέλουν τα διαμερίσματα να είναι σε ισόγειο πολύ περισσότερο σε ημιυπόγειο, ζητούν θωρακισμένη πόρτα, κουφώματα με διπλά τζάμια, αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο. «Μία σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι ότι οι γονείς ζητούν πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα για να αποφύγουν τη δαπάνη της αγοράς επίπλων και ηλεκτρικών ειδών. Ωστόσο τέτοια διαμερίσματα διατίθενται σε τιμές άνω των 500 ευρώ» εξηγεί η κ. Σκούρτη Σταυροπούλου.

Ηδη μάλιστα στην αγορά άρχισαν να βγαίνουν και διαμερίσματα που Airbnb προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Οι γονείς προς το παρόν περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία. Τα μαθήματα ξεκινούν Οκτώβριο, οπότε δηλώνουν ότι θα κάνουν υπομονή έως τα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου προκειμένου να γλιτώσουν και ενοίκια δύο μηνών», αναφέρει η κ. Σκούρτη Σταυροπούλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου