ΤΟΠΙΚΑ

Στα …κάγκελα τα συνδικάτα – Επιχειρείται αιφνιδιασμός εν μέσω θέρους

στα-κάγκελα-τα-συνδικάτα-επιχειρε-980045

Το ωράριο, η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες και το αίτημα για ρυθμίσεις με διαφάνεια

Στα κάγκελα… βρίσκονται τα συνδικάτα, καθώς ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε άδεια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα αναφορικά με την πολλαπλή απασχόληση, καταστρατηγώντας την εθνική νομοθεσία, όπως λένε, με αφορμή νομοσχέδιο που αναμένεται στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης εξήγγειλε ότι οι μισθωτοί θα έχουν τη δυνατότητα πολλαπλής απασχόλησης εντός του ίδιου 24ώρου σε δύο εργοδότες με πλήρες ωράριο. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση κομμάτων και συνδικάτων.

Μετά το σάλο που ξέσπασε, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι οι εξαγγελίες Γεωργιάδη δεν σημαίνουν ότι θα σταματήσει να εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση (του εργαζόμενου) δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών.

Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε χθες η ΓΣΕΕ στηλιτεύοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και κάνοντας λόγο για κρεσέντο παραπληροφόρησης.

Σε αναλυτική ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία σημειώνει πως είναι ανήκουστες οι ανακοινώσεις που φαίνονται να σέβονται το οκτάωρο, ενώ το διπλασιάζουν με πρόσχημα τη θέληση των εργαζομένων και την ίδια ώρα αγνοούν την υποχρεωτική ανάπαυση 11 ωρών στο 24ωρο που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει παραπληροφόρηση την αναγγελία περί μείωσης της δοκιμαστικής περιόδου από 12 σε 6 μήνες, καθώς πρόκειται για ακύρωση μνημονιακής διάταξης που έχει κριθεί παράνομη με απόφαση το 2017 του αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύστερα από την Προσφυγή της ΓΣΕΕ το 2014 για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει επίσης ότι η εθνική νομοθεσία σήμερα απαγορεύει έναρξη απασχόλησης χωρίς να είναι εξαρχής σαφείς και γνωστοί οι βασικοί όροι εργασίας, ανάμεσα στους οποίους η ειδικότητα, ο τόπος και ο χρόνος εργασίας, οι αποδοχές, η ΣΣΕ που καλύπτει τη συγκεκριμένη εργασία, καθώς οφείλουν να αναρτηθούν από τους εργοδότες υποχρεωτικά στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Τι λέει το Εργατικό Κέντρο Βόλου

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος στηλίτευσε την επιλογή της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εργασίας να προχωρήσει σε ρυθμίσεις δίχως να προηγηθεί καμία συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι όποτε επιχειρήθηκε αιφνιδιασμός οι εργαζόμενοι δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές διατάξεις που γίνουν εργασιακά δικαιώματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημόπουλος.

«Η αντίδραση της ΓΣΕΕ είναι απολύτως δικαιολογημένη και συμφωνούμε. Για τις όποιες ρυθμίσεις η κυβέρνηση οφείλει να κάνει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Επιβάλλεται να υπάρξει διαφάνεια. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια, που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Οποιαδήποτε προσπάθεια φαλκίδευσης των δικαιωμάτων μας και των όσων ορίζουν οι συμβάσεις και η εργατική νομοθεσία δεν θα μείνει αναπάντητη», σχολίασε καταλήγοντας ο πρόεδρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου