ΤΟΠΙΚΑ

Οι φωτιές «έκαψαν» την ατμόσφαιρα – Καμπανάκι για τα αιωρούμενα σωματίδια

οι-φωτιές-έκαψαν-την-ατμόσφαιρα-κα-979762

Υπερβάσεις κατέγραψαν οι σταθμοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- Αυξημένα περιστατικά δύσπνοιας- Τι λένε οι ειδικοί

Αντιμέτωποι με δύσπνοια, αλλά και έντονη δυσοσμία που οφειλόταν στην αιωρούμενη στάχτη από τα καμένα βρέθηκαν οι κάτοικοι της Μαγνησίας λόγω των πυρκαγιών που σημειώθηκαν το τριήμερο 26 με 28 Ιουλίου.

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα που ολόκληρος, σχεδόν, ο νομός δοκιμαζόταν από τα πύρινα και παράλληλα μέτωπα της φωτιάς ήταν δύσκολες.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα η ατμόσφαιρα μετατράπηκε σε αποπνικτική, λόγω της φοράς του ανέμου, ενώ πέπλο καπνού σκέπασε και τον Βόλο παρά το γεγονός ότι δεν έφτασε η φωτιά στην πόλη.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση με μία σειρά μέτρων προστασίας με πρωτεύον τη χρήση μάσκας. Διάχυτη απορία των πολιτών και τις τρεις ημέρες ήταν τι ακριβώς εισέπνευσαν και κατά πόσο θα υπάρχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία τους. Στη διάρκεια των πυρκαγιών, μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν σε ζωντανή μετάδοση να καίγονται λάστιχα, ξερά χόρτα, ενώ οι φλόγες άγγιξαν και το εργοστάσιο της ανακύκλωσης. Ό,τι καμένο υπήρχε, αναδύθηκε στην ατμόσφαιρα, χωρίς κανείς να γνωρίζει τις επιπτώσεις.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι, ώστε να δημιουργηθεί μία ασφαλής εικόνα για την ατμόσφαιρα στον Βόλο.

Πίνακας Βόλος: Στοιχεία μετρήσεων κατά το διάστημα 26-27 Ιουλίου στην περιοχή του Βόλου

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων «καμία επιβάρυνση δεν σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στα αιωρούμενα σωματίδια» για αυτό και άρθηκαν «οι συστάσεις που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 29 Ιουλίου, στον γενικό πληθυσμό, στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στα άτομα με άσθμα».

Τα παραπάνω συμπεράσματα βγήκαν από μετρήσεις που έγιναν από έναν σταθμό περιβάλλοντος.

Οι παραπάνω ωστόσο διαβεβαιώσεις έρχονται σε αντιδιαστολή με την Ενωση Χημικών Ελλάδας, αλλά και τις μετρήσεις των περιβαλλοντικών σταθμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κυρίως τα αυξημένα περιστατικά ασθενών που επισκέφθηκαν γιατρό, ακόμη και αν δεν βρίσκονταν κοντά σε εστία.

Αυξημένα περιστατικά για το αναπνευστικό

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Γιώργο Χαρίτο, τα ιατρικά περιστατικά με παιδιά με άσθμα, με ακροαστικά και δύσπνοια αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα στον Βόλο και κυρίως κατά τις ημέρες των πυρκαγιών.

«Τον Αύγουστο, υπό κανονικές συνθήκες τα συμπτώματα του άσθματος, της δύσπνοιας, του βήχα και των ακροαστικών είναι σε ύφεση. Παρατηρήθηκε, όμως εκείνες τις ημέρες να έρχονται στο ιατρείο μου δεκάδες παιδιά, αλλά και ενήλικες με παροξυσμικό βήχα, με δακρύρροια και με έντονο κάψιμο στον λαιμό και στα μάτια, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα αυτά προέκυψαν από τις πυρκαγιές και την ατμόσφαιρα που επικράτησε σε όλον τον νομό», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Χαρίτος, διευκρινίζοντας ότι τα περιστατικά που ο ίδιος κλήθηκε να αντιμετωπίσει δεν ήταν μόνο από τις πληγείσες περιοχές.

Γιώργος Χαρίτος:
Τον Αύγουστο, υπό κανονικές συνθήκες τα συμπτώματα του άσθματος, της δύσπνοιας, του βήχα και των ακροαστικών είναι σε ύφεση, αυτό όμως δεν ισχύει τώρα, αφού υπήρξε ένταση περιστατικών λόγω των πυρκαγιών

«Ηρθαν περιστατικά και από τον Βόλο, που σημαίνει ότι δεν εκτέθηκαν άμεσα στη φωτιά. Ωστόσο και εκείνα τα παιδιά που ήρθαν από τις περιοχές, όπου εκδηλώθηκε φωτιά δεν ήταν εκτεθειμένα για πολλή ώρα στον καπνό» εξηγεί ο ίδιος.

Το θετικό, όπως τόνισε, είναι ότι τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κατά κύριο λόγο με ανακουφιστικά μέτρα και δεν κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία παιδιού, ενώ πρόσθεσε ότι η πιο ευπαθής ομάδα για αναπνευστικό παροξυσμό είναι τα βρέφη κάτω του έτους.

Επιπτώσεις «δείχνουν» οι σταθμοί του Παν. Θεσσαλίας

Ακόμη και εννέα ημέρες μετά την εκδήλωση της πρώτης πυρκαγιάς οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές κάνουν λόγο για αποπνικτική ατμόσφαιρα με οσμή μετάλλου. Ιδια όμως μυρωδιά εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας, καθώς οι ριπές του ανέμου μετέφεραν τα σωματίδια σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από τις αρχικές εστίες.

Κατά το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου τα αιωρούμενα σωματίδια που καταγράφηκαν στην ατμόσφαιρα του Βόλου, και κυρίως της ΒΙ.ΠΕ. ήταν άκρως βλαβερά, σύμφωνα με τους σταθμούς μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Γεώργιος Σαχαρίδης ανέφερε ότι η αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατεί ακόμα και σήμερα είναι λόγω της φωτιάς και κυρίως λόγω όσων κάηκαν στην πυρκαγιά.

Γιώργος Σαχαρίδης
Τα αιωρούμενα σωματίδια δεν φεύγουν, μένουν μόνιμα στην ατμόσφαιρα μέχρι να βρέξει και να πέσουν στο έδαφος

«Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας οφείλεται στην καύση της ίδιας της φύσης. Κάηκαν ξερά χόρτα και είδη φυτών. Υπήρξε επίσης καύση ανθρωπογενών υλικών όπως το χαρτί, το πλαστικό, τα σκουπίδια» επισήμανε επίσης ο κ. Σαχαρίδης, τονίζοντας ότι τα στοιχεία που κατέγραψαν οι σταθμοί του Π.Θ. είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

«Αυτό που καταγράφεται στους πίνακες είναι ότι στοιχεία μέτρησαν οι σταθμοί. Δεν σημαίνει απαραίτητα όμως πως αυτή ήταν και η πραγματική κατάσταση» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι είναι ότι στα ευρήματα για την περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. που επλήγη από την πυρκαγιά τα αιρούμενα μικροσωματίδια είχαν μέσο όρο 61,45 μg/m3, την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδέχεται σε 24ωρη βάση τα 15 μg/m3, ενώ σε ορισμένες ώρες άγγιξαν και τα 250μg/m3.

Πίνακας ΒΙΠΕ: Στοιχεία μετρήσεων κατά το διάστημα 26-27 Ιουλίου στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ.

Ο κ. Σαχαρίδης σημείωσε επίσης ότι εμφάνιση υψηλών δεικτών αιρούμενων σωματιδίων σε περιοχές αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις φωτιές, αποτελεί σίγουρα καμπανάκι κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

«Αυτά τα σωματίδια δεν φεύγουν, μένουν μόνιμα στην ατμόσφαιρα μέχρι να βρέξει και να πέσουν στο έδαφος. Κατά τα άλλα, πρέπει να γίνει σαφές ότι ακόμη και η στάχτη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις πληγείσες περιοχές στην ατμόσφαιρα θα καταλήξει» σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου