ΤΟΠΙΚΑ

Nέα πρόσωπα στο «κάδρο» των ευθυνών μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ

nέα-πρόσωπα-στο-κάδρο-των-ευθυνών-μετ-978968

Αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες, στη σκιά των εκρήξεων στη Ν. Αγχίαλο

Και νέα πρόσωπα μπαίνουν στο «κάδρο» των ευθυνών για τις εκρήξεις στη στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών στη Ν. Αγχίαλο, μετά την ΕΔΕ.

Χθες, παραδόθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τα αίτια της εξάπλωσης της πυρκαγιάς στην αποθήκη.

Πέρα από τις ελλείψεις, που διαπιστώθηκαν σε ό,τι αφορά στον «πλημμελή καθαρισμό» του στρατοπέδου, έγινε γνωστό πως υπήρχαν παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, για τις οποίες θα αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «κάδρο» των ευθυνών αναμένεται να μπει η διοίκηση τόσο της 111 Πτέρυγα Μάχης όσο και του στρατοπέδου, όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως ένα τεράστιο κομμάτι στο στρατόπεδο δεν είχε αποψιλωθεί, γεγονός που βοήθησε στην επέκταση του πύρινου μετώπου προς την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται πως για το περιστατικό έχει απομακρυνθεί ήδη ο Διοικητής της 111 Πτέρυγα Μάχης, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑΝΤ1, στο Πεντάγωνο γίνονται εκτενείς συζητήσεις, για να μπουν κι άλλα πρόσωπα στο «κάδρο» των ευθυνών για την έκρηξη. Οι εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι ραγδαίες, καθώς αναμένονται καρατομήσεις.Σε ό,τι αφορά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, διαπιστώθηκε πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου.

Η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του Στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βορείου τομέα των αποθηκών.

Οι εν λόγω κλίνες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και περιείχαν αποκλειστικά Βόμβες Γενικής Χρήσης, όπως προβλέπεται από τα εγχειρίδια και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Για τις παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που καταγράφονται στο πόρισμα της ΕΔΕ θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου