ΤΟΠΙΚΑ

Αναζητούν δικαίωση οι ασφαλισμένοι που έπεσαν θύματα του σκανδάλου με τα ορθοπεδικά στο ΙΚΑ

αναζητούν-δικαίωση-οι-ασφαλισμένοι-π-97871

Στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει ασφαλισμένοι μετά την πρωτοφανή απόφαση του ΙΚΑ να προχωρήσει σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών αλλά και ακινήτων, από ασφαλισμένους που είχαν πέσει «θύματα» του σκανδάλου με τα ορθοπεδικά στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας.

Την ερχόμενη Πέμπτη εκδικάζεται στα Δικαστήρια του Βόλου η αγωγή που κατέθεσε ασφαλισμένος που έπεσε «θύμα» του σκανδάλου με τα ορθοπεδικά και το ΙΚΑ του κατέσχεσε «τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς» αξιώνοντας από τον ίδιο το ποσό που ζημιώθηκε το ασφαλιστικό ταμείο εξαιτίας του σκανδάλου.

Το ΙΚΑ από αυτό το σκάνδαλο εκτιμάται ότι έχασε -αφού το ποινικό μέρος της υπόθεσης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει- περισσότερο από 1 εκ. ευρώ, ενώ τα «σπασμένα» φαίνεται ότι καλούνται να πληρώσουν τώρα οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι που έπεσαν θύματα αυτών που φέρεται να εμπλέκονταν στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ εκτός από τη συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάζεται την Πέμπτη με τον ανυποψίαστο ασφαλισμένο να απαιτεί να αρθεί η κατάσχεση των λογαριασμών του, υπάρχουν άλλες τέσσερις περιπτώσεις για τις οποίες επίσης το ΙΚΑ έχει προχωρήσει σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και σε κατάσχεση ακινήτων, μετά την απορριπτική απόφαση στις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου.

Οπως λένε νομικές πηγές,, χήρα συνταξιούχου του ΙΚΑ που πήγε στην τράπεζα προκειμένου να κάνει ενημέρωση του τραπεζικού λογαριασμού βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν ενημερώθηκε ότι ο λογαριασμός δεν έχει πλέον χρήματα διότι οι οικονομίες που η ίδια είχε αποταμιεύσει κατασχέθηκαν από το ΙΚΑ. Αμέσως σήμανε συναγερμός στους θιγόμενους ασφαλισμένους, οι περισσότεροι των οποίων έχουν ήδη απευθυνθεί σε νομικούς προκειμένου να διασφαλίσουν το δίκιο τους αφού ξαφνικά από «θύματα» αυτού του σκανδάλου, το ΙΚΑ φέρεται να τους θεωρεί «θύτες».

Το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά αποκαλύφτηκε όταν διαπιστώθηκε σε περίπου 70 και πλέον περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι είχαν αφήσει τα βιβλιάριά τους σε κατάστημα ορθοπεδικών ειδών για να εξυπηρετηθούν για παροχές που είχαν ανάγκη εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας βρέθηκαν να έχουν προμηθευθεί ορθοπεδικά υλικά μεγάλης αξίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε ορισμένα βιβλιάρια μάλιστα είχαν βρεθεί καταγεγραμμένες αγορές ακόμη και για τα περιβόητα πλέον γιλέκα αξίας πάνω από 3.000 ευρώ το καθένα, τα οποία ποτέ δεν χρησιμοποίησαν, ούτε φυσικά καν παρέλαβαν.

Μάλιστα οι περισσότεροι από τους θιγόμενους ασφαλισμένους είχαν προσέλθει τόσο στο ΙΚΑ όσο και στη Δικαιοσύνη όταν έγινε ο έλεγχος και ενημέρωσαν σχετικά για το θέμα, υπογράφοντας σχετική βεβαίωση ότι για συγκεκριμένα είδη «η χρήση του βιβλιαρίου τους γίνονταν χωρίς να το γνωρίζουν και είναι παράνομη και καταχρηστική».

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου που είχε γίνει για τις συγκεκριμένες δαπάνες κόπηκαν επιταγές από το ΙΚΑ ενώ είχε πλαστογραφηθεί η υπογραφή των ασφαλισμένων και είχαν εισπραχθεί χρήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου