Εκκληση να συνδράμουν κι άλλοι με ζωωοτροφές, εκτός από τον Δ. Βόλου και την ΕΒΟΛ
Δεν φτάνει που είδαν τα ζώα τους να παραδίδονται στις φλόγες και ο κόπος μίας ζωής να γίνεται στάχτη, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επιβίωσης όσων ζώων κατάφεραν να σωθούν. Ο λόγος για τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους σε Σέσκλο, Αγ. Γεώργιο, Βελεστίνο και Αερινό, που θέλουν να ταϊσουν τα ζώα τους αλλά δεν μπορούν. Οι εκτάσεις που κάποτε αποτελούσαν σημείο βόσκησης τώρα έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας Χαρούλα Διβάνη μεταφέροντας την αγωνία των συναδέλφων της εκφράζει την έντονη ανησυχία της καθώς «όσα ζώα επιβιώσαν, δεν μπορούν να βοσκήσουν στα καμένα, αφού θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσει η γη να αναγεννηθεί. Πώς θα συντηρηθούν, λοιπόν;» αναρωτιέται.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα στις περιοχές Σέσκλο, Αγ. Γεώργιο, Βελεστίνο και Αερινό, περιοχές με χιλιάδες αιγοπρόβατα. «Δεν έχουν να τα ταΐσουν. Οι τιμές για τις τροφές έχουν φτάσει στα ύψη. Ο Δήμος Βόλου ανέλαβε μία σημαντική πρωτοβουλία, όπως και η ΕΒΟΛ, θέλουμε και άλλες επιχειρήσεις, όσες μπορούν να συνδράμουν αυτή την περίοδο τους κτηνοτρόφους, διότι απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή», συνεχίζει η κ. Διβάνη.
Η φωτιά «κατασπάραξε» καλλιέργειες, κτηνοτροφία, και έκαψε μεγάλο μέρος της δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για σανό, τριφύλλι και κριθάρι.Ό,τι έχει απομείνει από τις καμένες μονάδες ακόμη καπνίζει… Είναι οι καμένες ζωοτροφές που καίνε ακόμη.
Ο κόσμος της κτηνοτροφίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ζωντανό οτιδήποτε απέμεινε όρθιο. Οι πληγέντες αγωνιούν για να σώσουν τα ζώα που τους απόμειναν. Χρειάζονται ζωοτροφές για να επιβιώσουν τα πράματα: Τριφύλλι, καλαμπόκι, κριθάρι και σιτάρ .
«Οι αποθήκες ήταν γεμάτες ζωοτροφές , γιατί είχαν ετοιμαστεί για το χειμώνα οι άνθρωποι, ο θέρος ήταν τον Ιούνιο – Ιούλιο», λέει η κ. Διβάνη, επαναλαμβάνοντας ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη «κι εμείς ως σύλλογος έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να κινητοποιήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε για τη διανομή ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους».
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ