ΤΟΠΙΚΑ

Υπόμνημα Μαρίας Σαμαρά στο κυβερνητικό κλιμάκιο για τις ζημιές στο Πήλιο

υπόμνημα-μαρίας-σαμαρά-στο-κυβερνητι-97701

Υπόμνημα προς το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέπτεται σήμερα την περιοχή του Δήμου Ζαγοράς -Μουρεσίου για τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη θεομηνία, κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς -Μουρεσίου, Μαρία Σαμαρά.

Αναλυτικά, στο υπόμνημα η κ. Σαμαρά αναφέρει τα εξής: “Εντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν σε διάστημα λίγων ημερών τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου προκαλώντας καταστροφικές ζημιές στις υποδομές της αρμοδιότητας και της εμβέλειας του Δήμου, ενώ επίσης σημαντικές είναι και οι φθορές σε κατοικίες και τουριστικές επιχειρήσεις καθώς και στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Συγκεκριμένα, από τα ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα της εφιαλτικής (σε ένταση, διάρκεια και ύψος βροχόπτωσης) νεροποντής που ξεκίνησε την 15η Φεβρουαρίου και συνεχίστηκε αμείωτα έως και την 26η Φεβρουαρίου επλήγησαν όλα τα χωριά και οι οικισμοί του Δήμου μας, ενώ καταστροφικές κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε σπίτια, επιχειρήσεις, σε όλους τους οδικούς άξονες (κεντρικούς και επαρχιακούς, ενώ στους οδικούς άξονες Βόλου- Τσαγκαράδας, Μουρεσίου και Βόλου Ζαγοράς, Χορευτού και Πουρίου η πρόσβαση είναι σχεδόν απαγορευτική και επικίνδυνη.

Το εθνικό οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία έχει υποστεί καθιζήσεις, ενώ σε άλλα έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει (Μαυρούτσα, δρόμοι προς Μούρεσι, Νταμούχαρη, Παππά Νερό, Αγιος Ιωάννη, Μυλοπόταμο, Αγιοι Σαράντα, Χορευτό), με αποτέλεσμα χωριά του Ανατολικού Πηλίου να έχουν αποκοπεί εντελώς και η κυκλοφορία μεταξύ των οικισμών να είναι επικίνδυνη έως αδύνατη. Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι. Το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει, κατολισθήσεις σημειώνονται συνεχώς εξαιτίας του μεγάλου όγκου βροχής που έπληξε την περιοχή, ενώ κατοικίες αλλά και επιχειρήσεις βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου τελεί υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης από τις 14 Ιανουαρίου 2018 και θα πρέπει να παραμείνει υπό αυτό το καθεστώς, καθώς επιπλέον “πληγές” ήρθαν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που είχαν προκύψει μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ εδώ και τώρα από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου

  1. 1. Να αποκατασταθούν οι ζημιές αλλά και να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες που επλήγησαν
  2. 2. Να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο όπως και οι υποδομές που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Η ενίσχυση της περιοχής από το ταμείο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, για την αποκατάσταση των υποδομών και την απρόσκοπτη μετακίνηση των κατοίκων, είναι επιβεβλημένη.
  3. 3. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των δικτύων υποδομών που επλήγησαν με προτεραιότητα τα δίκτυα ύδρευσης.
  4. Να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την διευκόλυνση των επαγγελματιών τουρισμού που πλήττονται από τις καταστροφές. Εξάλλου, ας μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για χωριά με μεγάλη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που επιτάσσει την άμεση αποζημίωση των πληγέντων που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, προκείμενου να είναι έτοιμοι για να υποδεχτούν τους επισκέπτες του Πάσχα, της Πρωτομαγιάς και του καλοκαιριού.
  5. 5. Να ανασταλούν άμεσα όλες οι φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις στο δημόσιο και στο δήμο για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.
  6. 6. Να αποδεσμευτούν άμεσα πόροι για την αποκατάσταση του «βομβαρδισμένου» δικτύου αγροτικής οδοποιϊας.
  7. 7. Να ενταχθεί η περιοχή σε πρόγραμμα για την αποζημίωση αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα. Ολόκληρες εκτάσεις με καλλιέργειες κατέρρευσαν από τις κατολισθήσεις , μπαζώθηκαν στη κυριολεξία από τα φερτά υλικά, ολόκληρες πλαγιές έφυγαν με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει το έδαφος και να καταστραφεί πολύτιμο φυτικό κεφάλαιο.

Ο Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου, δίνει κυριολεκτικά μια άνιση μάχη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας επιχειρεί με το σύνολο των μηχανημάτων αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της για την αποκατάσταση των ζημιών, μάταια όμως καθώς οι όποιες προσπάθειες καταρρέουν μέσα σε λίγες ώρες.

Το μέγεθος της καταστροφής υπαγορεύει έργα που να αντέχουν στο χρόνο.

Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα για να αποκατασταθεί εγκαίρως το οδικό δίκτυο όπως και οι υποδομές που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές.

Ας μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερα τουριστική, με μεγάλη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και με σημαντική αγροτική παραγωγή, η οποία πλήττεται αφού παρεμποδίζεται η μετακίνηση των προϊόντων.

Η παρέμβαση της πολιτείας οφείλει να είναι άμεση και έγκαιρη, διότι η κατάσταση είναι δραματική, καθώς υπάρχουν προβλήματα ακόμη και στη μετακίνηση των κατοίκων για λόγους υγείας»”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου