ΤΟΠΙΚΑ

Αραιώνουν οι πάγκοι στις λαϊκές ~ Δέκα παραγωγοί εγκατέλειψαν το τελευταίο δίμηνο

αραιώνουν-οι-πάγκοι-στις-λαϊκές-δέκα-π-97520

Απαγορευτικό, πλέον, το κόστος καλλιέργειας – Στην αγορά της Λόρδου Βύρωνος βρέθηκε ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος και έκανε τα ψώνια του

Επίσκεψη στη λαϊκή αγορά της Λόρδου Βύρωνος, στην περιοχή του Οξυγόνου, πραγματοποίησαν την Τετάρτη το πρωί ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και συνεργάτες του.

Ο κ. Μπέος συνομίλησε με τους πωλητές και παραγωγούς για θέματα που τους απασχολούν και τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου, ενώ ήρθε και σε επαφή με καταναλωτές. Αγόρασε λαχανικά και φρούτα από τους πάγκους, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στη λαϊκή αγορά της Ν. Ιωνίας.

Η επίσκεψη του δημάρχου στη λαϊκή ήταν μία τονωτική ένεση και σε ηθικό επίπεδο των ανθρώπων του μόχθου. «Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις ότι έχεις τον δήμο στο πλευρό σου. Ο δήμαρχος δεν είναι πρώτη φορά που έρχεται στη λαϊκή και ψωνίζει», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας Αποστόλης Τσακανίκας, τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο, με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, οι λαϊκές αγορές έχουν «γονατίσει».

Ηδη όπως σημείωσε ο ίδιος και μόνο το τελευταίο δίμηνο, μάζεψαν τους πάγκους τους και έφυγαν από τις λαϊκές, αφήνοντας πίσω τους κενές τις θέσεις, τουλάχιστον δέκα παραγωγοί. Στο άμεσο μέλλον, το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν κι άλλοι. «Εγκατέλειψαν καλλιέργειες και κάνουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά, προκειμένου να βγάλουν τουλάχιστον το μεροκάματο. Στον κλάδο μας, καλλιεργούμε, τα έξοδα τρέχουν και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να πάρουμε έστω και ελάχιστο μεροκάματο», σημειώνει ο κ. Τσακανίκας.

Οπως εξηγεί, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, έχει ανέβει το κόστος στις πρώτες ύλες και η καλλιέργεια είναι πλέον ασύμφορη. «Δεν ανέβηκαν μόνο οι τιμές των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ειδών που χρησιμοποιούμε. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στο +200%. Το στοίχημα είναι να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, αλλιώς θα σημειωθούν ελλείψεις στους πάγκους», εξήγησε ο κ. Τσακανίκας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παραγωγών λαϊκών αγορών, ο κλάδος δεν μπορεί να περάσει την αύξηση των τιμών στον καταναλωτή, γιατί θα χαθούν και οι τελευταίοι πελάτες. «Συγκρατούμε τις τιμές μας, όμως η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή είναι περιορισμένη, εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ζωής. Οι τιμές είναι ίδιες, προϊόντα υπάρχουν, αλλά η κατανάλωση έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό», σημειώνει ο ίδιος, ζητώντας μείωση της τιμής του πετρελαίου και στήριξη των πραγματικών παραγωγών για να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να υπάρχει επάρκεια αγαθών στους πάγκους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου