ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτάζει 50 χρόνια η Ενωση Παλαιών Προσκόπων Μαγνησίας

γιορτάζει-50-χρόνια-η-ενωση-παλαιών-προσ-974852

Στον Βόλο η 38η Μαγνησιακή Συνάντηση παρουσία του ιερά που πριν μισό αιώνα τέλεσε την υπαίθρια λειτουργία στα Χάνια

Πριν μισό αιώνα ή πριν 50 χρόνια, στο διήμερο 21-22 Ιουλίου 1973, μετά από πρόσκληση συγκεντρώθηκαν στα Χάνια 150 μεσήλικες από Βόλο, άλλες πόλεις και Ισραήλ, που ήταν στην περίοδο 1945-1950 πρόσκοποι σε ομάδες του Βόλου για ανάδειξη αναμνήσεων. Φορώντας κοντό παντελόνι και στο λαιμό το προσκοπικό μαντήλι αγκαλιάζονταν και έσφιγγαν μετά από 20 και περισσότερα χρόνια πάλι τα χέρια τους όλοι φίλοι, συμμαθητές, γνωστοί. Το Σάββατο βράδυ στην πυρά που οργανώθηκε, αναδείχθηκαν οι αναμνήσεις, κοιμήθηκαν για λίγες ώρες σε σκηνές που διέθεσε ο στρατός, την Κυριακή πρωί πραγματοποιήθηκε υπαίθρια Θεία Λειτουργία μέσα στο δάσος από τον ιερέα Αντώνη Κούργια και επειδή υπήρχε ικανοποίηση ζητήθηκε από όλους οι συναντήσεις να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στα Χάνια. Για την οργάνωση των μελλοντικών συναντήσεων αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί επιτροπή που δημιούργησε την «Ένωση Παλαιών Προσκόπων Περιφερειακής Εφορείας Μαγνησίας» με μέλη προσκόπους που δεν συμμετέχουν στον ενεργό προσκοπισμό η οποία συνεχίζει να λειτουργεί σύμφωνα με τον οργανισμό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην συνάντηση του 1973 δεν είναι στη ζωή και το όραμα τους συνέχισαν και συνεχίζουν άλλοι παλαιοί πρόσκοποι που πέτυχαν το 1989 την πανελλήνια αναγνώριση της ένωσης από την επιτυχή οργάνωση της 10ης συνάντησης παλαιών προσκόπων Ελλάδας, καθιέρωσαν οι συναντήσεις των παλαιών προσκόπων στα Χάνια να είναι ετήσιες. Μη λησμονώντας την υπαίθρια λειτουργία του 1973, με πρωτοβουλία τους ανεγείραν μικρή εκκλησία στο προσκοπικό κατασκηνωτικό κέντρο στα Χάνια που παραδόθηκε το 1996 στον ενεργό προσκοπισμό για την κάλυψη θρησκευτικών αναγκών των προσκοπικών ομάδων που κατασκήνωναν στο κέντρο και προστασία τους από άσχημες καιρικές συνθήκες. Η μικρή εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Γεωργίου προστάτη του Ελληνικού προσκοπισμού και της Αγίας Παρασκευής που η μνήμη της εορτάζεται την 26 Ιουλίου περίοδο προσκοπικών κατασκηνώσεων που δίνει την δυνατότητα συμμετοχής των κατασκηνωτών στον εορτασμό.

Η ένωση παλαιών προσκόπων καθιέρωσε οι ετήσιες συναντήσεις παλαιών προσκόπων να πραγματοποιούνται τις μέρες που εορτάζεται η μνήμη της Αγίας Παρασκευής τελώντας Εσπερινό την παραμονή της εορτής, λειτουργία και αρτοκλασία την ημέρα της εορτής με συμμετοχή προσκυνητών και κατοίκων από τα Χάνια, την Δράκεια και επισκεπτών αναλαμβάνοντας την διαχείριση όλης της οργάνωση που τα τελευταία χρόνια ονομάσθηκε Μαγνησιακή Συνάντηση.

Φέτος, η 38η Μαγνησιακή Συνάντηση Παλαιών Προσκόπων και ο εορτασμός του Χρυσού Ιωβηλαίου της ή 50 χρόνων δραστηριότητας δεν θα πραγματοποιηθεί στα Χάνια αλλά στον Βόλο στον Ιερό Ναό Αγίου Κωσταντίνου και Ελένης την 30η Ιουλίου στον οποίο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Ιερέας Αντώνιος Κούργιας που πριν 50 χρόνια στην πρώτη συνάντηση τέλεσε υπαίθρια λειτουργία στα Χάνια η οποία δημιούργησε την επιθυμία ανέγερσης του Ναϊδρίου του Αγ. Γεωργίου και Αγ. Παρασκευής στο κατασκηνωτικό κέντρο.

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Περιφερειακής Εφορείας Μαγνησίας προσκαλεί παλαιούς προσκόπους και φίλους να συμμετέχουν στον εκκλησιασμό – αρτοκλασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου