ΤΟΠΙΚΑ

Ολοκληρώνονται οι ποδηλατόδρομοι

ολοκληρώνονται-οι-ποδηλατόδρομοι-974464

Απομένουν μόνο… «πινελιές»- Απαντήσεις σε αντιδράσεις δίνει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας

«Πινελιές» απομένουν πριν την επίσημη παράδοση σε χρήση του δικτύου ποδηλατοδρόμων σε Βόλο και Ν. Ιωνία, που πλέον έχει ολοκληρωθεί ως προς το κατασκευαστικό του κομμάτι. Το σύνολο των ποδηλατοδρόμων έχει βαφτεί και έχουν γίνει διαγραμμίσεις, έχουν τοποθετηθεί τα «μάτια γάτας» και αυτό που απομένει είναι η κατακόρυφη σήμανση και οι λευκές στάμπες πάνω στον ποδηλατόδρομο που να υποδεικνύουν τη χρήση του.

Το δίκτυο θα είναι στο 100% έτοιμο μέσα στις αρχές Αυγούστου και θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους ποδηλάτες για την ασφαλή κίνησή τους μέσα στην πόλη.

Μάλιστα εντός των ημερών θα απομακρυνθούν και αντικείμενα που σήμερα παραμένουν στη θέση τους, όπως κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης για τα οποία η Διεύθυνση Κινητικότητας έχει ενημερώσει τις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες.

Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων διέρχεται από 13 δρόμους του Βόλου και της Ν. Ιωνίας και αναμένεται να δώσει στους δημότες που κάνουν χρήση ποδηλάτου τον δικό τους χώρο μέσα στην πόλη.

Τα τμήματα του δικτύου είναι τα εξής: Ρήγα Φεραίου (από Κασσαβέτη έως Ιωλκού), Κασσαβέτη (από Ρ. Φεραίου έως Δημητριάδος), Μεταμορφώσεως (από 28ης Οκτωβρίου έως Ρ. Φεραίου), Βασσάνη (από Ρ. Φεραίου έως Παπαδιαμάντη), Μικρασιατών (από Ζάχου έως Βασσάνη), Παπαδιαμάντη (από Λαμπράκη έως Ζάχου), Ζάχου (από Παπαδιαμάντη έως 2ας Νοεμβρίου), Φιλαδελφείας (από Καραμπατζάκη έως Μαιάνδρου), Μαιάνδρου (από Φιλαδελφείας έως Ικάρων), Ικάρων (από Μαιάνδρου έως Εθν. Αγώνων), παράπλευρη οδός Πάρκου Ν. Ιωνίας (Εθν. Αγώνων έως Δοξοπούλου), Εθνικών Αγώνων (από Ικάρων έως Βενιζέλου), Βενιζέλου (από Εθν. Αγώνων έως Καραμπατζάκη).

Σημειώνεται ότι σε πιο στενούς δρόμους όπως είναι η Βασσάνη και η Μεταμορφώσεως, οι ποδηλατόδρομοι σηματοδοτούνται από τις λευκές στάμπες και σήμανση που επίσης είναι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Αμέσως μετά την παράδοση του έργου σε κυκλοφορία, αρχές Σεπτεμβρίου στους σταθμούς αναμένεται να βγουν και τα δωρεάν ποδήλατα που θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται δημότες για τις μετακινήσεις τους.

Το σύστημα ποδηλάτων περιλαμβάνει 92 συμβατικά ποδήλατα, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 10 σταθμούς ποδηλάτων με 120 συνολικά θέσεις στάθμευσης κλειδώματος, καθώς και 42 ηλεκτρικά ποδήλατα ειδικής ανθεκτικής κατασκευής, τα οποία θα κατανεμηθούν σε διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη καθώς και τρία ηλεκτρικά ειδικά ποδήλατα για ΑΜΕΑ με υποβοήθηση από συνοδό.

Τα ποδήλατα οι δημότες θα μπορούν να δανείζονται από τους σταθμούς που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ιάσονος και Φιλελλήνων, στη διασταύρωση Αργοναυτών και Ηπείρου και στην περιοχή έναντι ΟΣΕ – ΙΚΑ, στη συμβολή των οδών Αλ. Παπαδιαμάντη – Ξενοφώντος και σε Δημαρχείο, Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης (Info), Πλατεία Ελευθερίας, Περιοχή Αγ. Νικολάου (Συμβολή των οδών Γκλαβάνη – Ερμού), Πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου, Πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας- Mαιάνδρου- Ειρήνης, Περιοχή Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου (Συμβολή των οδών Πλαστήρα και Αθανασάκη).

Απαντήσεις στις αντιδράσεις

Η κατασκευή του δικτύου ποδηλατοδρόμων στον Βόλο, έχει εγείρει σειρά αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολίτες διαμαρτύρονται για την κατάργηση θέσεων, για το «στένεμα» του οδοστρώματος, ενώ κάποιοι θέτουν ζητήματα ασφαλείας με το συνεχόμενο κόκκινο χρώμα στις διασταυρώσεις με οδούς.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος στη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου, Κωνσταντίνος Καραγιάννης, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο, ασφαλές και βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών κατασκευής δίκτυο ποδηλατοδρόμων, «το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν ποδηλάτες και ακούμε θετικά σχόλια».

«Οσον αφορά το συνεχόμενο κόκκινο χρώμα και στις διασταυρώσεις, διευκρινίζουμε ότι αυτό προβλέπεται από τις προδιαγραφές. Οι προτεραιότητες δεν αλλάζουν κι αυτό καταδεικνύεται από τη διακεκομμένη γραμμή, ούτε θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τη φορά των δρόμων. Θα εξακολουθήσει να ισχύει, ό,τι ίσχυε», διευκρινίζει ο κ. Καραγιάννης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου